Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Megvédik a Doborjánit

Szerkesztőségünket az elmúlt napokban sokan megkeresték, hogy kiálljanak a Doborjáni-iskola mellett. A szülők és a szakmai szervezetek egyaránt elégedettek az ott folyó munkával. A lapunknak is nyilatkozó Rákosi Lászlóné tovább harcol az igazáért, az ombudsmanhoz fordul.
„ Határozottan visszautasítjuk az intézmény vezetését és a dolgozókat ért vádakat – reagált a Doborjáni-iskola nevelőtestülete a Doborjáni: Rendőri túlkapás? című múlt pénteki írásra. – Iskolánkban jól felkészült pedagógusok foglalkoznak a gyerekekkel, akik szeretettel bánnak velük és tiszteletben tartják a gyermeki jogokat. Nemcsak a városból bejáró, hanem folyamatosan az intézményben élő gyermekeket is külső szakmai szervezetek kérdezik meg arról, hogyan érzik magukat, s hogy nincsenek-e sérelmeik. Ezek a vizsgálatok soha nem jelezték, hogy a gyermekeket bántalmaznák. Elveink között eddig sem szerepelt és ezután sem fog szerepelni a tanulók testi vagy lelki bántalmazása. A megyei közgyűlés negyedszer bízta meg Csizovszki Sándort az intézmény vezetésével, a bizalom a nevelőtestület részéről is fennáll. Tantestületünk töretlen hittel és szakmai elkötelezettséggel végzi a munkáját” – jelentik ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben.
A Nyugat-dunántúli Gyógypedagógiai Intézmények Szakmai Munkaközössége is megkereste szerkesztőségünket. „A munkaközösség ismeri az intézmény szakmai munkáját, eredményeit. Tapasztalata és véleménye az, hogy az intézmény feltételrendszere és szakmai eredményei országosan is kiemelkedők. Ez számunkra konkrét, ismert és tapasztalatokon nyugvó tény! Szolidárisak vagyunk az intézmény dolgozóival, és tapasztalatból tudjuk, hogy a napi munka az ilyen típusú intézményekben különösen emberpróbáló feladat, melyhez elhivatottságon kívül a külső megerősítés elengedhetetlen” – olvasható az üzenetben.
Az írásra több olvasónk is reagált. Egyikőjük, Simonis Mihályné lapunknak elmondta, a kisfia tíz éve jár a Doborjániba, s ezen idő alatt csak pozitív tapasztalatokat szereztek. – A nevelők, a pedagógusok mind készségesek, úgy bánnak a diákokkal, mintha a saját gyermekeik lennének.
– Az igazgatót szakmailag felkészült és gyermekszerető szakembernek ismertük meg. Az itt tanulók Sándor bácsinak szólítják az igazgatót, ez is mutatja, mennyire családias a légkör – mondja Hajnal Ildikó. Hasonlóan sértőnek és elítélendőnek vélte a Csizovszki Sándort ért vádakat Bindes Ferenc, a Szent György-plébánia plébánosa. – A diákok közül többen bérmálásra készülnek, és rendszeresen bejárnak hozzám – tette hozzá. – A beszélgetéseken sohasem merült fel, hogy bármelyikőjüket is bántalmaznák. Sőt, éppen ellenkezőleg, felszabadultnak és szeretetre éheseknek ismertem meg őket.
A Máltai Szeretetszolgálat munkatársai rendszeresen kilátogatnak az iskolába, közös programokat is szerveznek. Mint azt Tamás Józsefné, a soproni csoport vezetője elmondta, az eddigi együttműködésük alatt egyszer sem merült fel, hogy a nevelők közül bárki is bántalmazta volna a tanulókat.

Rákosiné az ombudsmanhoz fordul

– A végsőkig elmegyek, hogy bebizonyítsam az igazamat. Most már nem hagyhatom ennyiben – jelenti ki Rákosi Lászlóné. – Ha kell, akkor levelet írok az ombudsmannak. Én ugyanis úgy látom, hogy a Doborjáni bentlakóit nem védi meg senki. A gyám, valamint az iskola jogi képviselője az intézmény alkalmazásában áll. Így persze hogy nem derülnek ki a visszásságok. Fájó számomra, hogy az ott élő gyerekeket soha semmiben nem kérdezik meg. A bejáró gyerekek szülei azt mondják, elégedettek az iskolával. Persze, de az ő helyzetük más, mellettük ott vannak a szüleik.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A test harmonikus fejlesztése

Kerékpárral érkezik találkozónkra Gazdagh Magdolna. A szegedi gyógytestnevelő állandóan mozgásban… Tovább olvasom