Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

Vas megyében 7 százalék alá csökkent az álláskeresők száma

Vas megyében 6,9 százalékra csökkent a munkanélküliek aránya júniusban.
Az elmúlt év azonos időszakában még a gazdaságilag aktív népesség 8,8 százaléka, míg az idén májusban 7,2 százaléka volt regisztrált álláskereső - közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja hétfőn az MTI-vel.

A jó idő beálltával egyre több szezonális ágazatban megindult a munka, nőtt a bejelentett állások száma, ami kedvezően befolyásolta az álláskeresők arányát. Júniusban 8057 álláskeresőt regisztráltak a kirendeltségeken, 330-zal kevesebbet, mint egy hónappal korábban. A júniusban nyilvántartott álláskeresők közel 34 százaléka általános iskolával vagy annál alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezett, a diplomások aránya nem érte el a 8 százalékot.

A regisztráltak közel 80 százaléka - az elmúlt hónap adatihoz hasonlóan - fizikai állományba tartozik, az álláskeresők 42 százaléka szakképzetlen.

Idén a nyár első hónapjában 611 pályakezdő álláskeresőt tartottak nyilván a kirendeltségeken, míg az elmúlt év azonos időszakában közel 800 fiatal keresett állást. A pályakezdő fiatalok közül a szakközépiskolát végzettek aránya - közel 29 százaléka - a legmagasabb, 25 százalékának általános iskolai végzettsége van, 17 százalékuk szakmunkás. A legalacsonyabb, mintegy 10 százalék a gimnáziumi végzettséggel rendelkezők aránya. A pályakezdő álláskeresők 12 százaléka rendelkezik diplomával.

Tavaly óta több mint 730-cal, idén május óta pedig 160-nal csökkent azoknak az álláskeresőknek a száma, aki huzamosabb nem tudtak munkába állni. Júniusban a nyilvántartott álláskeresők közül 2194-en már több mint egy éve nem dolgoztak. Az álláskeresők 55,5 százaléka, mintegy 4468 ember részesült júniusban ellátásban.

Vas megyében 1029 új álláshelyet jelentettek be júniusban, ennek több mint fele Szombathely vonzáskörzetét érinti. A hónap végén összesen 2300 üres álláshely volt a megyében, ebből közel 900 a vasi megyeszékhely környékén. Az új bejelentések 64 százaléka segéd- és betanított munkára, 24 százaléka szakmunkára irányult. Az üres álláshelyek 12 százaléka jelent szellemi munkát.

A munkalehetőségek 23 százalékát a feldolgozóipar, 21 százalékát a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területéről, 12 százalékát pedig az egészségügy, szociális ellátás területéről jelentették be a gazdálkodó szervezetek. Az üres álláshelyek közel 10 százaléka az ingatlanügyeket, gazdasági szolgáltatást érinti, de érkeztek még munkáltatói igények a mezőgazdaság, kereskedelem, a szálláshely, vendéglátás, és az építőipar területéről is.

A munkaerőigények alapján a legkeresettebb szakmák az eladó, lakatos, forgácsoló, hegesztő, gyártósori összeszerelő, szabó-varrónő, illetve felszolgáló, szakács munkakör. Szellemi munkakörökben pénzügyi illetve kereskedelmi ügyintéző, gépésztechnikus munkakör betöltésére érkezett munkaerőigény.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekorddöntéssel kezdte a hetet a svájci frank: 238 felett

A svájci frank a reggeli órákban újabb árfolyamcsúcsot ért el 238,22 forinton. Tovább olvasom