Ukrán válság

2024.05.13. 06:38

Így néz ki Kárpátalján az embervadászat

810. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán tüzérek ágyúzni készülnek az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton

Forrás: MTI/AP

Fotó: Francisco Seco

Így néz ki Kárpátalján az embervadászat

Kárpátalján az emberek már nyíltan beszélnek arról, hogy a háborúba való elhurcolással a kiszorítási politikáját is könnyebben hajtja végre az ukrán hatalom. A vegyes lakosságú régióban még az ukrajnainál is durvábban zajlik a mobilizáció. Azzal, hogy mindenkit megpróbálnak a halálba küldeni, Kárpátalja színes, multikulturális mivoltát veszélyeztetik. A következő megrázó videóban a kárpátaljai kényszersorozást gyűjtötték egy csokorba.

A felvételek láttán a következtetés egyértelmű: Ukrajnának sem az Európai Unióban, sem pedig a NATO-ban semmi keresnivalója. Aki pedig mégis vágyik az ukrán demokráciára, az költözzön oda és élvezze ezt a típusú szabad világot. 

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Németország és az észak-európai országok megerősítették Ukrajna támogatása melletti elkötelezettségüket

Olaf Scholz német kancellár hétfőn Svédország, Dánia, Finnország, Izland és Norvégia kormányfőjével együtt további támogatást ígért Ukrajnának.

Egységesek vagyunk abban, hogy támogatjuk Ukrajna védelmi küzdelmét az orosz támadással szemben. Továbbra is támogatni fogjuk Ukrajnát, amíg szükséges

– hangoztatta a szociáldemokrata kancellár hivatali partnereivel Stockholmban közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a háború 2022. februári kezdete óta Németország 28 milliárd euró értékben ígért, illetve adott át fegyvereket a kijevi vezetésnek. 

Ez elég nagy összeg

– hangsúlyozta. Az idei évben több mint hétmilliárd euróról van szó, ami Európában a legnagyobb hozzájárulás. "Szállítottunk és szállítani is fogunk" - biztosított a katonai segély folytatásáról mindenkit a német kancellár. Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy Németország éppen most adott át egy Patriot típusú légvédelmi üteget Ukrajnának.

Mette Frederiksen dán kormányfő lényegesnek nevezte a további fegyverszállítmányokat. 

Ezek nagyon fontos szállítmányok, de még ennél is többet kell tennünk, tovább kell támogatnunk Ukrajnát, hogy megvédhesse saját magát és Európa többi részét

– mutatott rá.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök arról számolt be, hogy a nap folyamán beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel egyebek között a Patriot rendszerekről.

Petteri Orpo finn kormányfő úgy vélte, hogy "kritikussá vált a helyzet a csatatéren" Ukrajnában. Ő is fontosnak tartotta, hogy a Nyugat tegyen többet e téren. 

Nem akarunk újabb Mariupolt vagy Harkivot látni. Ezért minden egyes országnak Nyugaton, illetve az Európai Unióban haladéktalanul minden tőle telhetőt meg kell tennie

– fűzte hozzá.

Ukrán vezérkar: az ukrán erők visszaszorították az orosz csapatokat a Harkiv megyei Vovcsanszknál

Az ukrán erők tüzérségi csapást mértek az oroszokra és visszaszorították őket Harkiv megyének az orosz határhoz közeli részében - írta hétfő délutáni harctéri helyzetjelentésében az ukrán vezérkar.

A közlés szerint jelenleg a határ közelében fekvő Vovcsanszk városának északi peremvidékét igyekeznek "megtisztítani".

Összecsapás kezdődött a várostól mintegy 30 kilométerre nyugatra fekvő Sztaricja településnél is. 

Az ellenség teljes vesztesége 106 ember, valamint 25 fegyverzet és haditechnikai eszköz

– írta a vezérkar.

A beszámoló szerint az oroszok részleges sikereket értek el a Vovcsanszktól mintegy negyven kilométerre nyugatra fekvő Lukjanci falu környékén, de az ukrán csapatok azóta ellentámadásba lendültek. Az orosz erők a nap folyamán nyolc légicsapást hajtottak végre Vovcsanszk melletti Udi, Lipci, Hrafszke és Veszele települések ellen.

Orosz légicsapások következtében kiégett lakóépület a Harkiv megyei Vovcsanszk településen
Fotó: Jevhen Maloletka / Forrás: MTI/AP

Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója arról tájékoztatott a Telegramon, hogy az orosz ágyúzások következtében hétfőn legalább egy helyi lakos életét vesztette és négy megsebesült. Arról is beszámolt, hogy elrendelték az árva, illetve a szülői gondozástól megfosztott gyermekek kötelező evakuálását a harcok által leginkább sújtott térségből. Szavai szerint 113 gyermekről van szó, közülük kilencen gyámjaikkal együtt már el is hagyták a Vovcsanszk környéki kistelepüléseket.

Az ukrán országos rendőrség a honlapján arról adott hírt, hogy orosz mesterlövészek rálőttek egy páncélozott rendőrautóra Vovcsanszkban, miközben a rendőrök embereket készültek kimenekíteni a városból. 

Három rendőr életét mentette meg egy páncélozott Toyota Hilux terepjáró, amelyet hat hónappal ezelőtt az Egyesült Államok kormánya adott át a belügyminisztériumnak

– fűzte hozzá a rendőrség sajtószolgálata a közleményben.

Belgrád támogatja Kijevet, de továbbra sem vezet be szankciókat Moszkva ellen

Szerbia tiszteletben tartja a nemzetközi jogot és az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) minden tagországának területi integritását, így Ukrajnáét is, kiáll Kijev mellett, ugyanakkor továbbra sem vezet be szankciókat Oroszország ellen – jelentette ki Milos Vucevic szerb miniszterelnök hétfőn Belgrádban, ahol találkozott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel.

KULEBA, Dmitro; VUCEVIC, Milos
Milos Vucevic szerb miniszterelnök (b) Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert fogadja Belgrádban
Fotó: Andrej Cukic / Forrás: MTI/EPA

A szerb kormány közleménye szerint 

a két politikus baráti beszélgetést folytatott minden aktuális kérdésről, egyebek mellett Szerbia és Koszovó kapcsolatáról, Koszovó Európa Tanácsba történő felvételének kezdeményezéséről, a Srebrenicáról szóló ENSZ-jelentésről, illetve az ukrajnai háborúról.

Dmitro Kuleba a találkozón arról beszélt, hogy szerbiai látogatása egyértelmű üzenet, hogy a két ország kapcsolata tovább erősíthető, különös tekintettel arra, hogy a szerb és az ukrán nép számos ponton hasonlít. Közölte, sok a különbözőség, de sok a hasonlóság is, ezért lehetőség van arra, hogy számos területen közös jövőt építsenek.

Az ukrán külügyminiszter a háború 2022-es kitörése óta először látogatott Szerbiába, amely Oroszország egyik legnagyobb szövetségese a Nyugat-Balkánon. Az ukrán külügyminiszter Olena Zelenszkával, az ukrán elnök feleségével érkezett hivatalos szerbiai látogatására.

Milos Vucevic miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök többször is leszögezte, hogy mind az orosz, mind az ukrán népet a szerb nép testvérének tekinti, és Belgrád többször is elítélte Oroszország ukrajnai invázióját, azonban azt is közölte, hogy Szerbia nem ért egyet a szankciós politikával, nem tartja célravezetőnek, ezért nem kíván büntetőintézkedéseket bevezetni Oroszország ellen.

Svédország háború esetén kész atomfegyvert fogadni a területén

Svédország háború esetén kész atomfegyvert fogadni a területén – jelentette ki a svéd miniszterelnök hétfőn.

Ulf Kristersson a svéd közrádiónak adott nyilatkozatában azzal indokolta a döntést, hogy háború esetén a helyzettől függően felül kell vizsgálniuk a fegyverek elhelyezésével kapcsolatos álláspontjukat, mert 

a demokratikus északi országoknak a legrosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén is meg kell tudniuk védeni magukat olyan országok ellen, amelyek nukleáris fegyver bevetésével fenyegetőznek.

Hozzátette: 

Svédország fenntartja magának azt a jogot, hogy egyedül döntsön egy ilyen kérdésben.

Kifejtette azt is: 

„Svédország nemrégiben éppen azért lépett be a NATO-ba, hogy egy ilyen forgatókönyv ne következhessen be a valóságban.”

A svéd parlament júniusban fog szavazni az Egyesült Államokkal kötött védelmi együttműködési megállapodásról, amely repülőgépek leszállására, valamint fegyverek és katonai felszerelések elhelyezésére biztosítana engedélyt az amerikai fél számára. Svéd békepárti szervezetek ugyanakkor arra kérték a kormányt, hogy a szerződésbe foglaltassa bele a nukleáris fegyverek tárolásának svéd területre vonatkozó tilalmát.

Katonák az egyik orosz Topol interkontinentális ballisztikus rakéta mellett
Fotó: Jurij Kocsetkov / Forrás: MTI/EPA

A kormány azt válaszolta, erre azért nincs szükség, mert ebben a kérdésben már konszenzus van az országban, és korábban már a parlament is határozott arról, hogy békeidőben nem lehet nukleáris fegyvereket tárolni svéd földön.

Zelenszkij leváltását rebesgetik az orosz információs térben

időnként felröppennek pletykák is arról, hogy az ukrán elnököt esetleg leválthatják – az elmúlt napokban ilyen értesülés rögtön két helyről is érkezett.

Egyrészt Douglas Macgregor biztonságpolitikai szakértő, nyugállományú amerikai ezredes, Jugoszlávia 1999-es bombázásának megtervezője, Donald Trump alatt az amerikai védelmi miniszter főtanácsadója értekezett múlt hét végén a Twitteren erről. 

Az ukrán kormány a lassú, de biztos dezintegráció állapotában van már hetek óta. Nagy a kockázata annak, hogy Zelenszkijt eltávolítják. Ez lehet jó hír is, eltávolítása megágyazhat e szörnyű háború befejezésének

– írta Macgregor.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Kupjanszk, 2024. február 19. Az ukrán elnöki sajtóiroda által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatást tesz a 14. gépesített dandár parancsnoki állásán a kelet-ukrajnai Kupjanszkban 2024. február 19-én. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóiroda
Fotó: -

Másrészt az orosz kormánypárti Lenta írt hosszan a témáról Oleg Szoszkin, Leonyid Kucsma 1994-2005 közötti ukrán elnök volt tanácsadójának YouTube-videója alapján. (A hetvenéves, politikailag rég nem aktív Szoszkin naponta többször is jelentkezik 10-20 perces videóelemzésekkel mindenről, ami Ukrajnában és akörül történik.)

Szoszkin az ügyben annyit mondott, hogy „Zelenszkij már nem tud lépést tartani a gyorsan változó helyzettel”, valamint „látszik, hogy nem tudja megoldani azokat a feladatokat, amelyek Ukrajna előtt állnak”. Emellett azt is elmondta, hogy

Zelenszkij hajszálon függ, mert ha nem lesz ellentámadás, akkor rá már nem lesz szükség.

Ukrán vezérkar: továbbra is súlyos a helyzet Harkiv megyében

Harkiv megyében továbbra is súlyos a helyzet, heves orosz tüzérségi támadások zajlanak, az ukrán védelmi erők azonban visszaverik az ellenséges rohamokat – jelentette ki Dmitro Lihovij, az ukrán vezérkar szóvivője egy hétfői tévéműsorban.

A tisztségviselő kifejtette, hogy Harkiv megyében, ahol az ellenség május 10-én átlépte az ukrán-orosz államhatárt, vasárnap estig 31 támadást hajtottak végre az orosz erők ukrán települések ellen. A vezérkar szóvivője megerősítette, hogy az ellenség taktikai sikereket ér el, a helyzet azonban szavai szerint továbbra is összetett és dinamikusan változik. A Harkiv megyei rendőrség hétfői közlése szerint május 10-e óta hétfő délig 1741 helyi lakost evakuáltak a megye határ menti térségéből.

A lakosság evakuálásában vesz részt egy ukrán rendőr a kelet-ukrajnai Harkiv megye Vovcsanszk városában 
Fotó: George Ivancsenko / Forrás: MTI/EPA

Eközben leváltották a Harkiv megyei hadműveleti-taktikai csapat (OTUV) eddig parancsokát - adta hírül az RBK-Ukrajna hírportál a keleti országrészben harcoló Horticja hadműveleti és stratégiai csoporttól származó információra hivatkozva. A katonai vezetés döntése értelmében május 11-étől Mihajlo Drapatij dandártábornok váltja az OTUV élén Jurij Haluskin dandártábornokot, aki mindössze április óta töltötte be ezt a posztot.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU) elmondták az Ukrajinszka Pravda hírportálnak, hogy az éjjel drónokkal csapást mértek az oroszországi lipecki és belgorodi régiókban, aminek eredményeként kigyulladt Sztarij Oszkol városa közelében egy olajraktár és a Jeleckaja elektromos alállomás. A hírportál hozzátette, hogy az eltalált "Oszkolnyeftyesznab" olajraktár a Belgorodi terület legnagyobb regionális üzemanyagtároló vállalata.

A 47. ukrán különálló gépesített dandár arról számolt be a Telegramon, hogy légvédelmi rakéta- és tüzér zászlóaljának katonái lelőttek egy orosz Ka-52-es felderítő és támadó helikoptert.

Artem Liszohor, a Donyec-medencében fekvő Luhanszk megye kormányzója arról adott hírt a Telegramon, hogy az ukrán erők csapást mértek egy orosz lőszerraktárra a megszállásuk alatt lévő Szorokine településen. Kiemelte, hogy 

egy héten belül ez a harmadik ukrán csapás, amelyet az orosz vonalak mögötti területre mértek a régióban.

A 63. ukrán különálló gépesített dandár a Telegramon arról számolt be, hogy egy támadással tíz darab orosz haditechnikai felszerelést semmisítettek meg, beleértve öt harckocsit. A támadásról videofelvételt is közzétettek, azt azonban nem fedték fel, hogy hol mérték a csapást az orosz erőkre.

Az ukrán vezérkar hétfői összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 484 ezret. Az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek egyebek mellett 31 orosz harckocsit, 15 tüzérségi rendszert és 26 drónt.

Az ukrán katonai hírszerzés hivatalos honlapján közzétette, hogy eddig 31 orosz pilótának a nevét derítették ki, akik Tu-95MS és Tu-160 típusú repülőgépekről mértek csapásokat Ukrajnára, közülük áprilisban kettőt harcképtelenné tettek.

Vadim Filaskin, Donyeck megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy orosz ágyúzások következtében az elmúlt nap során két civil vesztette életét és további kettő sebesült meg. Az északkeleti Szumi megye katonai közigazgatása arról tájékoztatott, hogy az oroszok 26 támadást hajtottak végre a régió ellen, amelyek következtében egy helyi lakos meghalt, további két ember pedig megsebesült.

Öt frontszakaszról számolt be előrenyomulásról az orosz védelmi minisztérium

Öt frontszakaszon nyomult előre az elmúlt nap folyamán az orosz hadsereg, miközben 28 ukrán ellenrohamot vert vissza - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek a harci érintkezési vonal mentén több mint 1450 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan. A minisztérium a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett meg egy Szu-27-es-es repülőgépet, öt harckocsit - köztük egy német Leopard 2A1-est -, két gyalogsági harcjárművet, kilenc páncélozott harcjárművet, egy amerikai M109-es Paladin és egy brit AS-90-es Braveheart önjáró löveget, valamint két amerikai M777-es vontatott tarackot, öt sorozatvetőt - köztük egy cseh Vampire és két horvát RAK-SA-12-es típusút -, hat Tocska-U harcászati rakétát, valamint Vilha, Vampire és HIMARS sorozatvetők 39 rakétáját, öt HAMMER irányított francia légibombát, négy Storm Shadow manőverező robotrepülőgépet, továbbá 33 drónt.

Az orosz statisztika szerint meghaladta a 16 ezret az ukrán hadsereg által a háború kezdete óta elvesztett páncélosok és egyéb páncélozott harcjárművek száma.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Kurszk megyei Popovo-Lezsacsi községben pilóta nélküli repülőszerkezetről ledobott gránátok kioltották egy nő élétét, a luhanszki régióban lévő Krasznodon ipari negyedében pedig három civil életét vesztette, négy pedig megsebesült egy rakétatámadás következtében, amely erős tüzet is okozott.

GLADKOV, Vjacseszlav
A Vjacseszlav Gladkov Belgorod területi kormányzó Telegram-csatornáján közreadott képen megrongált autó Belgorodban 2024. május 12-én, miután ukrán rakétatámadás érte az ukrán határ közelében fekvő orosz várost 
Fotó: -

Belgorodban, ahol egy kilencemeletes lakóház egész lépcsőháza beomlott egy vasárnapi ukrán rakétatámadás következtében, hétfő hajnalra 15 halottat emeltek ki a romok alól. A sebesültek száma 17, többet közülük Moszkvába szállítottak kórházi ápolásra.

Szergej Lavrov: Oroszország kész a harctéren megküzdeni a Nyugattal

Ha a nyugati országok a harctéren akarják megoldani az ukrán válságot, Moszkva készen áll erre - jelentette ki Szergej Lavrov megbízott külügyminiszter az orosz parlament felsőházának külügyi bizottságában hétfőn, a tisztségére való újrajelöléséről folytatott konzultáción.

"Joguk van erre. Ha a csatatéren akarják, akkor a csatatéren lesz (a döntés)" - mondta a diplomata a RIA Novosztyi hírügynökség beszámolója szerint.

Kijev elismerte az orosz erők taktikai sikerét Harkiv környékén

Elismerte az ukrán hadsereg hétfőn, hogy az orosz erők taktikai sikert értek el az északkeleti Harkiv régióban indított offenzívájukban.

Az ellenség jelenleg taktikai sikereket ér el 

- közölte az ukrán vezérkar a közösségi médiában hétfőn kora reggel közzétett helyzetjelentésében.    

Idős férfit menekít ki az otthonából egy ukrán rendõr a kelet-ukrajnai Harkiv megye Vovcsanszk városában 2024. május 13-án 
Fotó: George Ivancsenko / Forrás: MTI/EPA

Miután a túlnyomórészt oroszok lakta Harkivi területen az orosz erők több falut elfoglaltak, jelenleg az orosz határtól 5 kilométerre fekvő Vovcsanszk város körül folynak a harcok - derült ki a tájékoztatóból.

Ukrajna szerint az orosz hadsereg súlyos veszteségei ellenére jelentős erőket vet be a Vovcsanszkért folytatott harcban, és akár öt zászlóalj is tart a város felé.

Vovcsanszk a háború elején került orosz megszállás alá. Ukrajna 2022-es őszi offenzívája során a Harkivi területen az orosz csapatok kivonultak Vovcsanszkból. Ukrán adatok szerint ekkor még mintegy 3500 ember élt a településen.

Lakóépületek lángolnak orosz légicsapások után a Harkiv megyei Vovcsanszk településen 2024. május 11-én
Fotó: Jevhen Maloletka / Forrás: MTI/AP

Az orosz erők kisebb csoportokban támadják az észak-ukrajnai Harkiv régió határát. Ezt már Oleh Szinyehubov Harkiv megye kormányzója mondta a helyi televíziónak. "Az ellenség megpróbálja szándékosan megnyújtani (a frontvonalat), kis csoportokban támad, de új irányokba" - mondta. Hozzátette: az ukrán erők visszatartják az orosz csapatokat, de reális a veszélye annak, hogy a harcok újabb településekre terjednek át.

Harkiv Ukrajna második legnagyobb városa, az orosz határtól mindössze 30 kilométerre délre fekszik.

Oroszország május 10-én indított újabb hadműveletet Harkiv megyében. Az elmúlt két napban az orosz védelmi minisztérium kilenc falu elfoglalásáról számolt be.

Ezért cserélhette le védelmi miniszterét Putyin

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak vasárnap kijelentette, hogy Putyin azért javasolta egy civil jelölését a védelmi miniszteri posztra, mert „ma a harctéren az győz, aki nyitottabb az innovációra, aki nyitottabb ezek lehető leggyorsabb alkalmazására”.

A védelmi minisztériumnak abszolút nyitottnak kell lennie az innovációra, minden élenjáró gondolat bevezetésére, a gazdasági versenyképesség feltételeinek megteremtésére. Valószínűleg ezért döntött az elnök Andrej Removics Belouszov kinevezése mellett

− mondta.

Mint arról beszámoltunk, a moszkvai védelmi tárcát eddig irányító Szergej Sojgu az orosz biztonsági tanács titkári posztjára kerülhet. Nyikolaj Patrusev, aki a tisztséget eddig betöltötte, a jövőben új megbízatást fog kapni Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint.

A szóvivő rámutatott, hogy a védelmi tárca várományosa korábban sikerrel vezette az orosz gazdaságfejlesztési minisztériumot és volt az elnök gazdasági tanácsadója is. Peszkov azt mondta, Belouszov kinevezése a védelmi minisztérium élére azzal függ össze, hogy „a biztonsági blokk gazdaságát integrálni kell az ország gazdaságába”. Hozzátette, hogy a katonai tárca költségvetése megközelíti a nyolcvanas évek szintjét, ami „nem kritikus, de […] rendkívül fontos”.

SOJGU, Szergej
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy nyitott Aurus limuzinban a győzelem napi katonai díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2024. május 9-én, a náci Németország felett a második világháborúban aratott gyõzelem 79. évfordulóján
Fotó: Alekszandr Zemljanyicsenko / Forrás: MTI/AP

Peszkov kijelentette, hogy Valerij Geraszimov vezérkari főnök megtartja posztját és úgy fogalmazott, hogy Belouszov kinevezése „semmiképpen sem változtatja meg a jelenlegi koordináta-rendszert” a „katonai komponensben”. Sojgu a biztonsági tanács titkáraként felügyelni fogja a külfölddel folytatott hadiipari együttműködést koordináló szolgálatot (FSzVTSz), amely a védelmi tárcától átkerült az elnöki hivatal alá. A szóvivő szerint emellett a volt védelmi miniszter „az elnök helyettese” lehet a hadiipari bizottságban.

A külügyminisztérium élére Putyin ismét Szergej Lavrovot, a belügyminisztériuméra Vlagyimir Kolokolcevet, az igazságügyi tárcáéra pedig Konsztantyin Csujcsenkót jelölte. Megtarthatja tisztségét Szergej Nariskin, a Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR), Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), Dmitrij Kocsnyev, a Szövetségi Őrszolgálat (FSZO) és Viktor Zolotov, az orosz nemzeti gárda, Alekszandr Linyec, az Elnöki Különleges Programok Főigazgatóságának vezetője.

Putyin Borisz Kovalcsuk kinevezését javasolta a Számviteli Kamara élére. A pozíció 2022 novemberében, Alekszej Kudrin távozásával megüresedett.

A jelölteket kedden fogja meghallgatni a felsőház – írja a Magyar Nemzet.

Orosz csapás érte a mirgorodi repülőteret

Május 12-én, vasárnap késő este Mirgorod városában két robbanás történt, az első 20.40-kor, a várostól délkeletre lévő katonai repülőtéren. A robbanást nagyon erős volt – közölte a RIA Novosztyi informátora.

A repülőteret az ukrán légierő a Belgorodra és a Donbászra mért közelmúltbeli támadások során használta, és a 831. taktikai légidandárnak ad helyet – írja a Magyar Nemzet.

„A második légicsapás 21.20-kor érkezett, ugyanabból az irányból, de az sokkal erősebb volt” – közölték a források.

A helyiek tíz mentőautót láttak, az otthon tartózkodó orvosokat pedig soron kívül behívták. A Promiszlenyi negyedet, amely a vasútvonal mögött, a repülőtér felé található, a katonaság hermetikusan lezárta. Az előzetes adatok szerint nagyon fontos katonai tisztviselők csoportját érhette találat.

A Poltavai Regionális Katonai Igazgatóság vezetője Dmitro Lunin szerint „a katonai repülőtér területén végrehajtott éjszakai támadás során a repülőtér infrastruktúrájában és felszerelésében némi kár keletkezett”.

Lunin szerint a felszereléseket biztonságos helyre szállítják, írta az Ukranews.

Több mint 13 ezren jöttek tegnap Ukrajnából

 Magyarország területére ap 024. májtegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5970 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 7105 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 31 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. (MTI)

Sorozatos robbanások a donyecki területen

Robbanások sorozatát hallották a donyecki Pokrovszkban helyi idő szerint hajnali 1 óra körül - jelentette a The Kyiv Independent helyszíni tudósítója. Az ukrán légierő korábban ballisztikus rakétatámadások veszélyére figyelmeztetett.

Orosz tüzérségi csapás Szumi területre

Egy ember meghalt, ketten megsebesültek Szumi területen, a Krasznopillia települést ért orosz tüzérségi támadást követően. Az oroszok tegnap egész nap 
aknavető-, tüzérségi, rakéta-, és dróncsapásokkal támadták a határmenti településeket, de harckocsikat is bevetettek - jelentette a terület katonai vezetése.

Ez történt vasárnap:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában