Vádemelés

2024.05.12. 09:55

Két milliárdot sikkasztott a 48 főből álló bűnbanda a szomszédban

A Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat 48 elkövetővel szemben. A két milliárdot is meghaladhatja a csalás összege. A nyomozás még javában zajlik.

Kisalföld.hu

A vádirat szerint a bűnszervezetet irányító férfi társaival 2020-at megelőző időszakban létrehozott több gazdasági társaságból álló többszintes céghálózatot, melynek szolgálatásait a harmadik szinten lévő, megrendelő cégek vették igénybe. Mindezt azért, hogy elkerüljék a saját társaságuk munkavállalói utáni járulékfizetést. 

A bűnszervezet tagjai a középső szinten álló társaságok nevében, a munkatársak nevében is állítottak ki megrendelő cégek részére fiktív számlákat. A bűnszervezet tevékenysége közel 40, köztük több Komárom-Esztergom vármegyei székhelyű, gazdasági társaságot érintett. 

Az elkövetők 2 milliárd forintot meghaladó vagyoni hátrányt okoztak a Magyar Állam költségvetésének.

A bűnszervezet feje és irányítója több, mint 400 millió forint vagyoni haszonra tett szert.

A főügyészség negyvennyolc személlyel, köztük a bűnszervezet nyolc tagjával szemben nyújtott be vádiratot a Tatabányai Törvényszékre. Egy kivételével végrehajtandó szabadságvesztésre, közügyektől eltiltásra és pénzbüntetésre tettek indítványt.

A főügyészség a bűnszervezet négy tagjával és további hat elkövetővel egyezséget kötött. A vádiratban összesen 600 millió forintot meghaladó mértékű vagyonelkobzást is indítványoztak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában