Bulvár-celeb

2024.05.13. 12:23

A látogatók előtt született alpakacsikó egy magyar állatkertben (videó)

Az alpakacsikó néhány perc után lábra is állt.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: fotorince

A látogatók előtt született alpakacsikó (Lama pacos) a Szegedi Vadasparkban, a fekete kanca néhány perc után már lábra is állt – közölte közösségi oldalán az állatkert.

Ritka szerencséje volt azoknak, akik május 7-én kilátogattak a Szegedi Vadasparkba, és a délután közepén a dél-amerikai tevefélék kifutóinál sétáltak. A látogatóktól pár lépésre jött világra a szegedi állatkert legifjabb alpakacsikója. A kis alpaka szőre szinte teljesen koromfekete, csupán homloka és pofája két oldala fehér színű.

A szülés során nem volt semmi komplikáció, a kis kanca hamar talpra állt.

A Szegedi Vadasparkban – a magyarországi állatkertek közül egyedüliként – valamennyi dél-amerikai teveféle megtalálható, a vad vikunya (Vicugna vicugna) és guanakó (Lama guanicoe) éppúgy, mint a háziasított láma (Lama glama) és alpaka. Sokáig úgy vélték, hogy az alpaka és a láma egyaránt a guanakótól származik, ma már bebizonyosodott, hogy az alpaka őse a vikunya.

Az alpakát ötezer éve háziasították, az 55–65 kilogrammos testtömegű állatok vérében magas a vörösvérsejtek száma, így alkalmazkodnak a ritka magashegyi levegőhöz.

Dél-Amerikában az állat húsát, bőrét és tejét is hasznosítják, de egyre kedveltebb háziállattá válik Észak-Amerikában és Európában, nemcsak értékes szőre, hanem viszonylag egyszerű tartása miatt is. Ehhez hozzájárul, hogy közeli rokonánál, a lámánál kisebb és kevésbé agresszív, sőt, némelyik kifejezetten barátságossá válhat gondozójával.

A nőstény alpakák hosszú, 11,5 hónapos vemhesség után hozzák világra utódjukat. A csikókat általában féléves korukban szokták elválasztani anyjuktól. A kancák 16–18 hónapos, a csődörök kétéves koruk után válnak ivaréretté. Az alpakák élettartama 15–20 év, de a legidősebb egyed – az egyik tenyésztőszervezet feljegyzése szerint – 28 éves koráig élt.

Gyapjuk igen jó minőségű, rendkívül finom szálú, kiváló hőszigetelő, nem zsírosodik és nem allergén. Akár tízezer forintot is megadnak egy kilogramm feldolgozatlan alpakagyapjúért.

A vadasparkban kétévente nyírják az alpakákat, de nem pénzszerzési célból, hanem a nyári meleg elviselését könnyítik meg így számukra. Egy-egy példány egyszerre 2,5-3 kilogramm gyapjút ad. 

Előfordult az is, hogy a vadasparkban lenyírt alpakagyapjúból egy a természetvédelmi mentőközpontban nevelt menyétkölyöknek készítettek hálózsákot.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában