Pénzügy és fejlesztés

2024.05.13. 14:36

Változások és lehetőségek - Konferenciát rendeztek Győrben a vállalkozásokért - fotók

A kis- és középvállalkozásokat segítő pénzügyi és fejlesztési lehetőségekről, a hazai gazdasági helyzetről kaphattak átfogó képet a részvevők azon az ingyenes szakmai rendezvényen, amelyet hétfőn tartottak a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara győri székházában. Az eseményen elhangzott, hogy az elmúlt évek nehéz eseményei meghatározó változásokat idézetek elő a gazdaság működésében. Kérdésként felmerült, milyen kiutak lehetnek a szektor szereplői előtt.

Gyurina Zsolt

Fotó: Molcsányi Máté

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a KAVOSZ Zrt. közös, a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával létrejött tíz állomásos országos gazdasági rendezvénysorozat győri helyszínén a vállalkozások képviselői előadások és kerekasztalbeszélgetések formájában kaptak tájékoztatást többek között a Széchenyi Kártya Program finanszírozási lehetőségeiről, a mesterséges intelligencia szerepéről a kis- és középvállalkozások hatékonyságnövelésében, a zöld hitelezésről, az innovációról. 

Az eseményen Pintér-Péntek Imre kamarai elnök nyitóbeszédében arról beszélt, hogy régiónk helyzete nehéz, hiszen Béccsel, Pozsonnyal, Budapesttel kell versenyeznie. A járműipar felülreprezentált, a gazdasági bevétel negyven százalékát az Audi termeli meg. Széles Sándor vármegyei főispán szintén említette Ausztria elszívó erejét, és ugyancsak beszélt a lehetséges kiutakról. Parragh László, a Kereskedelmi és Iparkamara országos elnöke nyitóelőadásában elhangzott: az egy főre eső GDP Ausztriában a magyarországi 2,6-szorosa. Ez a rendszerváltáskor háromszoros volt, tehát némi közeledés volt, de nem elég. Ő a térségről szólva egyenesen úgy fogalmazott: Bécs elővárosaként nagyon erős a munkaerőt elszívó hatás. Szóba kerültek a megoldások és a beavatkozási lehetőségek a vállalatok és a kormány oldaláról egyaránt. 

Az eseményen elhangzott, hogy főként a kis- és középvállalkozó szektor szereplői esetében múlik sok azon, hogy megismerve a gyengeségeket és veszélyeket, megfelelő folyamatok mentén előnnyé tudják-e kovácsolni azokat. Az új kihívások olyan vállalkozói kört követelnek, amely ellenálló, rugalmas, nyitott az újdonságokra és alkalmazkodik a változó kihívásokhoz. Fontos a nyitottság, a networking, a több lábon állás, a költségek észszerű racionalizálása és az, hogy akár egymással versengő cégek között is jöjjön létre együttműködés. A kamara pedig kapocs lehet a piaci szereplők és az állam között. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában