Háborús retorika

2024.05.13. 18:00

Szergej Lavrov: készek vagyunk a harctéren megküzdeni a Nyugattal

Ha a nyugati országok a harctéren akarják megoldani az ukrán válságot, Moszkva készen áll erre – jelentette ki Szergej Lavrov megbízott külügyminiszter az orosz parlament felsőházának külügyi bizottságában hétfőn, a tisztségére való újrajelöléséről folytatott konzultáción.

MW

Német Marder 1A3 páncélozott harcjármű (b) és Leopard 2A6 harckocsi előtt áll egy orosz katona az Ukrajna elleni háborúban zsákmányolt fegyverzetek kiállításán

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szergej Ilnyickij

Joguk van erre. Ha a csatatéren akarják, akkor a csatatéren lesz (a döntés)

– mondta a diplomata a RIA Novosztyi hírügynökség beszámolója szerint.

Lavrov a Svájcban Oroszország részvétele nélkül tartandó ukrajnai rendezési konferenciát - amelyen szerinte Moszkvának szóló ultimátumokat fognak megfogalmazni - egy „iskolás gyerek megrovásához” hasonlította, akit akkor hívnak be a tantestület elé, amikor már döntöttek a sorsáról.

Így nem lehet senkivel sem beszélni, nemhogy velünk 

– jelentette ki.

Az ügyvezető és kijelölt külügyminiszter kifogásolta, hogy Svájcban kizárólag Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendezési képletéről fognak tárgyalni, holott több más elképzelés is létezik. Ezek közül a kínait nevezte a legátfogóbbnak.

LAVROV, Szergej
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Krím orosz annektálása tizedik évfordulójának alkalmából újramegjelentetett archív dokumentumgyûjtemény bemutatásán Moszkvában 2024. február 15-én. MTI/EPA/Reuters pool
Fotó: Samil Zsumatov

Grigorij Karaszin, a parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy Lavrov meghallgatásán az orosz külpolitikai tevékenység legszélesebb spektrumát tekintették át. Egyebek között szóba került az ukrajnai válság és „annak a Nyugatnak a magatartása, amely nyíltan kijelentette, hogy Ukrajnának győznie kell a csatatéren” – tette hozzá.

A felsőház sajtószolgálata közölte, hogy a konzultációnak nem lesz nyilvános értékelése, tartalmát egy levél foglalja majd össze, amelyet a kamarai határozattal együtt megküldenek majd az orosz elnöknek.

A jelölttel a konzultáció a kamara keddi plenáris ülésén folytatódik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában