Kisalföld logö

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Veszélyben a győri szívcentrum

Veszélybe került a győri szívcentrum, mert nemet mondott a bővítésre az egészségügyi minisztérium.

Veszélybe került a győri szívcentrum, mert az egészségügyi minisztérium nemet mondott a kapacitásbővítésre, vagyis csak a töredékét finanszírozza annak, mint amennyi életmentő beavatkozásra valóban szükség lenne. A megyei közgyűlés utolsó ülésének ez volt a legfontosabb témája.E zenkívül volt még egy-két fontos bejelentés, mindjárt az ülés elején az eddig legtöbbet szereplő képviselő, Fülöp József (MSZP) állt ki azzal, „némasági fogadalmat" tett erre a napra...

Fülöp József képviselő elmondta: egyrészt azért tett némasági fogadalmat, hogy lássa, mennyivel lesz így rövidebb az ülés; másrészt mert számára ez az utolsó közgyűlés, október 1-je után biztosan nem vesz részt a testület munkájában. Ezt a kijelentést még derű fogadta, ám dr. Varga Gábor kórházigazgató bejelentéseit kevésbé. A Petz Aladár Megyei Oktató kórház főigazgatója az ülésen mondta el, az egészségügyi minisztérium a minap megküldte válaszát a szívcentrum kapacitásbővítési igényére, az pedig nemleges volt. Így egyelőre a szükséges 400 szívinfarktusos életmentő beavatkozásból mindössze 10-et fizet ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a kórháznak (ezt a számot egyébként már rég meghaladták Győrben). Az ülésen elhangzott: a tét most már a szívcentrum megtartása, illetve bezárása. Utóbbi esetben a szombathelyi szívcentrum kerülhet képbe.

A teljes betegforgalomban is megszorításokkal él az állam a kórházzal szemben, ami számszerűen azt jelenti: Győrből havonta 1050 beteg ellátását kell(ene) elutasítani, vagy későbbre halasztani. Annak ismeretében még beszédesebb ez a szám, hogy ha a csornai és a kapuvári kórház úgynevezett aktív ágyait
valóban megszüntetik, akkor újabb 400–500 beteg jelentkezik majd be Győrbe, akikkel kérdés, mi lesz. Dr. Varga Gábor szerint nem lehet teljesen „kiherélni" a kiskórházakat, minimális aktív ágyat meg kell hagyni, olyan esetekre is, ha a rehabilitációra érkező beteg esetleg rosszul lesz.

Azt is hozzátette, a megye kórházai már tárgyaltak a megoldásról, egyöntetű a vélemény, hogy a két nagy intézménynek, a győrinek és a soproninak jut majd meghatározó szerep, de a kezük – az előbb említett finanszírozási korlát miatt – meg van kötve. Legelőször is azon a helyzeten kellene változtatni, hogy a régió finanszírozása az ország átlagánál 20 százalékkal kevesebb. Nem kérnek többet, „csak" annyit, hogy hozzák fel az országos szintre.

A megyei közgyűlés a vita végén elfogadta azt a felterjesztést, amelyben felkéri a szakminisztériumot, „a kórház adósságállománya további növekedésének megakadályozására" változtasson az intézmény finanszírozásán.

Támogatta továbbá a kórház főigazgatóját abban, hogy a VIP-kórtermek kialakításának terveit továbbvigye, de a végleges döntést már csak a következő testület hozza meg. Tegnap elfogadták a képviselők azt is, hogy a jelenlegi gazdasági gondokon valamelyest segítő finanszírozási előlegre (egészségbiztosítási kölcsönre) a megye garanciát vállaljon. Ezzel együtt az is biztos, hogy a „kórházügy" a következő testület számára is nehéz feladat lesz. A közgyűlés további döntéseire később még visszatérünk. Az utolsó ülés hangulatáról mindenesetre sokat elmond az a tény, hogy vita nélkül elfogadták a vasúti mellékvonalak leépítése ellen tiltakozó közgyűlési nyilatkozatot. Korábban egy ilyen előterjesztésről volt, hogy egy órát vitáztak a képviselők.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első doktoravatás

A Széchenyi István Egyetem és az Universitas – Győr Alapítvány tegnap tizenharmadik alkalommal… Tovább olvasom