Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Dönthet-e MSZP-t érintő kérdésekről egy MSZP-s politikus felesége?

Közös levélben fordult a Legfelsőbb Bíróság elnökéhez egy fideszes és egy kereszténydemokrata politikus, azt kérdezve tőle: nem tartja-e aggályosnak, hogy egy aktív MSZP-S parlamenti politikus felesége döntést hozhat a Legfelsőbb Bíróság tanácselnökeként, az MSZP-ét is érintő 2010-es országgyűlési választások ügyében.

Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója és Vejkey Imre, az Országos Választási Bizottság (OVB) Kereszténydemokrata Néppárt által delegált korábbi tagja az MTI-hez szerdán eljuttatott levélben alkotmányossági szempontból kifejezetten aggályosnak tartja azt, hogy Baráth Etele jelenleg is aktív MSZP-s országgyűlési képviselő felesége, Madarász Gabriella legfelsőbb bírósági bíró, március 3-án, a 2010-es országgyűlési választások ügyében hármas tanácsban elnökként eljárva döntést hozhatott.

Vejkey Imre az MTI-nek szerdán elmondta, hogy a döntés az Országos Választási Iroda (OVI) szavazások napjával kapcsolatos hirdetményére vonatkozott.

A hirdetménnyel kapcsolatban Vejkey Imre korábban már panasszal élt. Szerinte ugyanis az áprilisi választással kapcsolatos OVI-hirdetmény megtévesztő, mert az csak a magyarországi voksolás időpontját tartalmazza, de nincs feltüntetve a külképviseleti szavazás időpontja, ami az első forduló esetében egy héttel megelőzi a hazai voksolást. Az OVB arra hivatkozva, hogy a hirdetmény már január 22-e óta megtalálható a választási honlapon, illetve a közterületeken, a kifogás benyújtására pedig három nap áll rendelkezésre, elkésettség miatt érdemi vizsgálat nélkül elutasította a beadványát.

Vejkey Imre ezt követően felülvizsgálati kérelemmel fordult az LB-hez.
A Legfelsőbb Bíróság - az MTI-hez megküldött március 3-i jogerős végzése szerint - nem osztotta az OVB álláspontját, és arra mutatott rá: amennyiben a jogsértés bekövetkeztének időpontját bizonyítja a kifogás, úgy abban az esetben "a jogsértés akkor következik be, amikor arról a választópolgár tudomást szerez". Ugyanakkor nem tartották nem megtévesztőnek az OVI által kiadott, a legfontosabb választási tudnivalókat tartalmazó hirdetményt.

Nyitrai Zsolt és Vejkey Imre levelükben felhívják a főbíró figyelmét arra, hogy a demokratikus hatalomgyakorlásnak elengedhetetlen feltétele, hogy ne hozhasson a választójogi tárgykörben döntéseket az a bíró, "különösen legfelsőbb bírósági bíró, különösen tanácselnök", akinek közeli hozzátartozója országgyűlési képviselői volta miatt közvetlenül is érintett választási kérdésekben.

Ellenkező esetben ugyanis a hatalmi ágak szétválasztása nem érvényesülne teljességében - zárul a KDNP sajtóirodája által az MTI-hez eljuttatott levél.

Olvasóink írták

 • 9. GYMS 2010. március 11. 22:26
  „"Dönthet-e MSZP-t érintő kérdésekről egy MSZP-s politikus felesége?"

  Magyarországon? Simán. A kérdés nyilván költői volt...”
 • 8. Eva- 2010. március 10. 22:07
  „a dolog csak akkor hiba, ha az mszp-hez koze van.

  de mi van Solyommal?
  O aztan igazan eleg magas meltosag!
  Az persze rendben!
  Semmi kifogas!”
 • 7. jörg 2010. március 10. 20:32
  „Brutál!

  Ezt a 10 perces filmet nézzétek meg, aztán megvan rögtön a válasz....

  "Az MSZP 8 év alatt tette tönkre az országot..... mi 1 nap alatt tehetjük tönkre az MSZP-t....."

  ÁPRILIS 11

  http://gondola.hu/cikkek/70170”
 • 6. federik 2010. március 10. 18:03
  „Emelem előttetek azt a bizonyos sapkát(ami akkor is baj,ha van a fejen,meg akkor is ha nincs)ha valamelyikőtök megmagyarázza,hogy milyen MSZP-s előny származik a LB. ilyen,vagy olyan döntéséből,ami mint kiderült éppen jogosnak találta a kifogást.”
 • 5. drakon44 2010. március 10. 16:49
  „Abszurdisztánban?
  Persze, simán!
  T. kisalföld, még a kérdés is sértő!”
 • 4. Csetneky 2010. március 10. 15:57
  „Persze, hogy dönthet. A szocialista "erkölcsök" szerint mindenképpen.”
 • 3. pirosász 2010. március 10. 15:25
  „Képzeljük el ugyan ezt forditva, egy fideszes képviselő felesége van...............”
 • 2. Goldmund 2010. március 10. 14:29
  „A konkrét ügyben hozott döntésükkel teljesen egyetértek.

  Az más kérdés, hogy az összeférhetetlenségre vonatkozó aggály teljesen jogos. Gondolom, azért az LB-ben is akad néhány bíró, aki egyik politikusnak sem fia-borja-házastársa, így aggály nélkül lehetne döntőbíró ilyen ügyekben. Furcsállom, hogy maga az érintett bírónő nem jelezte összeférhetetlenségét. Önmagát és az LB-t hozta ezzel kínos helyzetbe - pedig egyébként helyesen ítélt.”
 • 1. csiga_biga 2010. március 10. 14:07
  „No igen... Még a végén a párja felé hajolna és elvileg nem ezért nevezték ki! Nem biztos, hogy igazságos döntést hozna a testület, szóval hagyják csak ki belőle!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: nem fizetünk az aktivistáknak

Nem fizet az ajánlószelvények gyűjtésében részt vevő aktivistáinak a Fidesz - közölte a Kisalföld… Tovább olvasom