Ünnep

2024.05.01. 14:57

Hagyományőrző majális a Szigetközi Szatyorral Mosonmagyaróváron - fotók

Hagyományőrző majálisra várták az érdeklődőket május elsején a Flesch Központhoz, ahol a Szigetközi Szatyor kézművesei is kínálták portékáikat.

Mészely Réka

Hagyományőrző majálist szervezett a Flesch Központ a  Szigetközi Szatyorral karöltve a Városközpontban. 

hagyományőrző
Hagyományőrző majális a Városközpontban.

Hagyományőrző programok

– A márciusi szezonnyitó mosonmagyaróvári vásárunk pozitív fogadtatása adta az ötletet, hogy újra legyen programunk a Lajta-parti városban. Ahogy régi gondolat volt az is, hogy a majálissal összekapcsoljuk – tudtuk meg a Szigetközi Szatyor vásárok főszervezőjétől, Balogh Zoltántól, aki mint mondta, örömmel fogadta a felkérést az együttműködésre a Flesch Központtal. 

Májusfát állítottak

Egy rendhagyó, hagyományőrző majálist álmodtak meg együtt. A Halászi Hagyományőrző Egyesület a népijátékok mellett májusfa-állítással készült. Mintegy negyven kézműves hozta el portékáit, többen először jöttek el vásározni a szatyor közösséggel. 

Balogh Zoltántól még megtudtuk: legközelebb május 18-án a dunaszegi gulyahajtáson lesz vásáruk, de a nyár folyamán Máriakálnokon és Halásziban is találkozhatunk kedvenc kézműveseinkkel. 

Kézművesség egyre népszerűbb

– A hagyományőrzés és ápolás, a kézműves termékek előtérbe helyezése, a folklór, mesemondás, a digitalizáció mellőzése volt a fő célunk – emelte ki Piller Katalin, a Flesch Központ szakmai vezetője, a rendezvény főszervezője, aki szerint egyre népszerűbbek a kézműves termékek. 

A gyermekeket kézműves foglalkozások, fajátékok várták, de gyógynövényekkel is lehetett ismerkedni Kocsis Julianna jóvoltából. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában