Kisalföld logö

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 19°C | 32°C Még több cikk.

Ilyet még a tudósok sem láttak - Ez a hüllő ˝nem tudta eldönteni˝ hogyan szaporodjon

Ez a hüllő tojást is rak, de azután elevenszüléssel is hoz világra utódot.
A Sydney-i Egyetem kutatói megfigyelték, amint a hüllő három tojást rak, és hetekkel később megszüli kicsinyét - adta hírül a The Guardian című brit napilap honlapja.
    
"Ez volt az első eset, hogy bárki elevenszülést figyelt meg és ugyanabból a terhességből tojásrakást egy gerinces állat esetében, ez igen-igen szokatlan" - mondta Camilla Whittington, a Biology Letters folyóiratban közzétett kutatás vezetője.
    
Whittington szerint a kutatók tudatában vannak annak, hogy e fajok kissé furcsák, mivel kétféle módon szaporodnak: egyes területeken, például az Ausztrália északi részén élő szkinkek elevenszüléssel, a keleti országrészben, Sydney térségben honosok tojásrakással.
    

Azt azonban nem tudtuk, hogy egyes egyedek képesek arra, hogy válasszanak aközött, hogy tojást raknak vagy megszülik utódaikat. Elképesztő dolog"

- hangoztatta.
    
Korábbi kutatásból már kiderült, hogy ha a sydney-i szkinket északra viszik, akkor is tojást rak, és ha az északon élők délre kerülnek, elevenszüléssel hozzák világra csemetéjüket.
    

Kíváncsi lennék arra, mi történik akkor, ha pároztatunk egy tojásrakót egy elevenszülővel - mit fognak fiaik vagy lányaik csinálni?"

- mondta Whittington.
    
Egy Dél-Ausztráliában élő másik szkinkfajtáról szintén kiderült, hogy kétféle módon szaporodik. A bougainville-i szkinkek Kangaroo-szigeten elevenszülők, ám ugyanezen faj, ha a kontinensen él, tojást rak.
    
A világon csak igen kevés hüllőfajról ismert, hogy mindkét szaporodási módot alkalmazza.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ősbálna maradványaira bukkantak Peruban

Ősbálna maradványaira bukkantak Peruban
A bálnák ősei eredetileg négylábú, patás állatok voltak. Tovább olvasom