Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Méhnyakrák elleni védőoltás rászorulóknak

Háromszáz rászoruló kislány kaphat méhnyakrák elleni védőoltást az V. Európai Méhnyakrák-megelőzés Hete kampányhoz kapcsolódva.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a GlaxoSmithKline 300 rászoruló kislány számára ajánlott fel méhnyakrák elleni védőoltást, olyanoknak, akik az árvíz sújtotta részeken, illetve a vörösiszap katasztrófa településeinek egyikén laknak - közölte a segélyszervezet kedden az MTI-vel.

A méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 év alatti nők között Európában, holott a védőoltás és a szűrés együttes alkalmazásával kivédhető lenne. Magyarországon tavaly több mint 400 nő halt meg méhnyakrákban, míg az észak- és nyugat-európai országokban évente alig néhány ilyen haláleset történik. A magyar lakosság védőoltási és szűrési hajlandósága messze elmarad a nyugat-európai átlagtól, a szervezett szűréseken a behívott nők 6-6,5 százaléka vesz részt évente. A vizsgálat fájdalommentes és Európában szinte egyedülállóan térítésmentes, továbbá az útiköltséget is visszatéríti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a méhnyakrák évente 270 ezer nő halálát okozza világszerte, az új betegek számát évi 500 ezerre becsülik. Európában mintegy 30 ezer nő veszti életét e súlyos betegségben évente, azaz minden 18. percben meghal egy nő benne, illetve minden esztendőben 60 ezer új esetet diagnosztizálnak.

Az Európai Méhnyakrák-megelőzés Hetének - amelyet január 23-a és 29-e között rendeznek meg - fő témája: "Fogjunk össze a méhnyakrák megelőzéséért!" A nemzetközi kezdeményezés célja felhívni a lakosság, a szakma és a döntéshozók figyelmét arra, hogy ez a rosszindulatú daganatos betegség védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető.

Olvasóink írták

  • 1. Bo9903 2011. január 27. 12:18
    „Nagyon sok nő rászorulna, havi 80 ezres fizuból, vagy annál kevesebből nem lehet kifizetni... Ingyenesnek kéne hogy legyen!!!!!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkent a Harley-Davidson negyedéves vesztesége

A tavalyi negyedik negyedévben az elemzői várakozásoknál jobban mérséklődött a Harley-Davidson… Tovább olvasom