Szünet utáni fordulat

Matáv Sopron–Újpest 0–1 (0-0) Sopron, NB I-es labdarúgó-mérkőzés, 2500 néző. V: Megyebíró (Medovarszki I., Medovarszki J.).
Tamási nemcsak védőmunkájával, góljával is megakadályozta a soproniak örömét.

Matáv: Farkas 2,5 – Csiszár 2,5, Lambulic 2,5, Tóth A. 2 – Majoros 2,5, Lazic 3, Bagoly 2,5, Tóth I 2,5 (Horváth A. 77. p) – Balaskó 2 (Pintér 2.5, 60. p) – Sira 2 (Javrujan 68. p), Tóth M. 2. Edző: Komjáti András.
Újpest: Vlaszák – Németh T. (Simek a szünetben, Cseri 89. p), Tamási, Juhár, Van- czák – Sloncik, Korolovszky, Szélesi, Rósa – Tokody (Horváth F., 82. p.), Kovács Z. Edző: Szabó András.
Gsz: Tamási.
Sárga lap: Balaskó 14. p, Majoros 40. p, Vanczák 69. p
Szögletarány: 4:6 (2:2).


7. p:
Tóth I. lőtt élesen kapura egy szabadrúgást élesen jobbról a 16-os és az oldalvonal közötti területről. Vlaszák vetődve ütötte a mezőnybe a rövid sarokra tartó labdát.
21. p: Ismét Tóth I. végzett el jobbról szabadrúgást, ám ezúttal nem lőtt, hanem ívelt, mégpedig át a hosszú oldalra, ahol az alapvonal közelében Lambulic fejelte keresztbe a labdát, amely a gólvonalon álló Vlaszák lábáról vágódott a mezőnybe.
33. p: Balaskó és Tóth M. kényszerítőzött az újpesti 16-os előterében, a csatár ügyesen pörgetett a mélységből induló középpályás elé, aki kapura tört, ám 17 méteres, szorongatott helyzetből leadott lövése a kifutó Vlaszák bravúrosan védte.
54. p: Kovács Z. fordult le Tóth Andrásról a 16-os jobb oldali sarkánál és éles szögből leadott 13 méteres lövése a kapufáról pattant ki, majd a soproni védelem felszabadított.
59. p: Tokody játszott keresztbe a soproni térfél közepéről, a balösszekötő helyén, és a váratlanul előretörő Tamási az előbb kiinduló, majd megtorpanó Farkas mellett a jobbösszekötő helyéről, mintegy 10 méterről, estében a kapu közepébe kanalazta a labdát. 0–1.
61. p: Tóth I. balról beívelt szabadrúgását Tóth M. csúsztatta kapura, a labda még egy védőn is megpattant, Vlaszák pedig bravúrral ütötte szögletre a bal felső sarokba tartó labdát.
66. p: Sakk-mattra játszották egy villámgyors kontrával az újpestiek a Matáv védelmét, ám szerencsére az akció végén Kovács Z. átadását követően a kaputól 6 méterre zavartalanul álló Tokody ballal csúnyán a kapu mellé bombázta a labdát.
74. p: Simek jobb oldali beadására remek ütemben érkezett lendületből Tokody, ám 6 méteres fejesét Farkas Balázs hihetetlen reflexmozdulattal hárította. A labda visszapattant az újpesti csatár elé, aki 3 méterről a kapu mellé helyezte.
87. p: Csiszár lőtte élesen jobbról középre a labdát, amelyet a berobbanó és előrevetődő Bagoly jócskán a kapu mellé fejelt.
92. p: Kovács Z. lépett ki a soproni védők közül a jobbösszekötő helyén és 12 méteres lövése elakadt az ezúttal kapujából remek ütemben kimozduló Farkas Balázsban.

Orkánszerű szélben, szikrázó napsütésben, jó iramú játékkal kezdődött a mérkőzés. Egymás hibáiból éltek a csapatok, és mivel rontásokból mindkét fél valóságos bemutatót tartott, kezdett végképp unalomba fulladni a meccs. Még mielőtt ez megtörtént volna, a 33. percben egy ügyes akció végén nagy gólszerzési lehetőség adódott a Matáv előtt, ám Vlaszák bravúrral akadályozta meg Balaskót abban, hogy vezetést szerezzen. Ettől valamelyest megélénkült a félidő végére a játék, ám igazán nagy helyzet már nem alakult ki. A második félidő csapkodó, alacsony színvonalú futballal indult. Arról azonban, hogy e játékrész ne legyen oly gyönge, mint amilyen az első volt, Kovács Zoltán gondoskodott.

A nézők csendben dideregve szemlélték a találkozót, az újpestiek támadójának kapufán csattanó labdája mintegy jeladás volt a futballistáknak, most már valamit mutatni is kellene a nézőknek a játék szépségeiből. Fájdalom, ez a hátra lévő bő félórában inkább az újpestieknek sikerült, akik nem sokkal a kapufa után megszerezték a vezetést. Hiába cserélt gyorsan kettőt is Komjáti András az újpesti gól után, a soproniak bár mentek, daráltak, játékukból hiányzott az ötlet. Sablonosan futballoztak a távközlésiek, semmi egyéni villanást, kreativitást nem lehetett felfedezni a játékukban.

A kontrára játszó újpestiek közül Tokody előtt gyakorlatilag ötpercenként adódott abszolút gólhelyzet, ám a csatár ezeket rendre elhibázta. Összességében a kevés elképzeléssel futballozó Matáv ellen megérdemelten nyert a szünet után jobban futballozó és kapura lényegesen veszélyesebb Újpest.

Komjáti András: – Az első félidőben még akadtak lehetőségeink. Sokat is birtokoltuk a labdát, de nem sikerült előnyt szereznünk. Szünet után egy kontrával vezetést szerzett az Újpest, nem figyeltünk Tamásira, és hiába próbálkoztunk, nem sikerült egyenlíteni.
Szabó András: – Irreális körülmények között gyengén játszottuk az első félidőben, de a szünet után jobbak voltunk a Sopronnál, és a helyzetek alapján akár nagyobb arányban is nyerhettünk volna.