Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Egyre több tehetséges versenyzőt nevelnek ki

Három éve működik a győri Móra Ferenc-iskolában a NUPI (Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet) által támogatott osztály.

Az alsó és a felső tagozatosok között is már három-három osztályban foglalkoznak kiemelten a tehetséges sportolókkal. Jövőre indul a negyedik évfolyam, vagyis az elsőtől a nyolcadikig lesz speciális sporttagozat.

Farkas János, az iskola testnevelője szerint nagy jelentősége van annak, hogy a hagyományos kereteken túl is tudnak a gyerekekkel foglalkozni.

„Az alsósoknál hetente öt plusz két testnevelési óra áll rendelkezésre. Ehhez párosul az egyesületekben végzett heti három-öt edzés. Az ötödik osztálytól felfelé a négy plusz két óra mellett naponta egy edzés is szerepel a képzési programban. Van tehát lehetőség bőven arra, hogy az igazi tehetségek kibontakozhassanak, s szerencsére több sportágban is akad erre példa. Örömmel mondhatom, hogy a győri egyesületekkel nagyon jó az együttműködésünk. Az iskola tervei között szerepel, hogy a középiskolára is kiterjessze ezt a képzési modellt. Ha erre az illetékesek is áldásukat adják, akkor gyakorlatilag az általános iskola első osztályától egészen az érettségi letételéig lesz módjuk a sportolóknak az edzést és a tanulást összehangolni. A gyakorlat azt mutatja, hogy egy másik középiskolába került tanuló nem minden esetben tudja ezt megtenni, s az egyik dolog a másik, többségében a sportolás rovására megy" – mondta Farkas János, aki úszótanítványait, a Varga testvéreket emelte ki a NUPI-s képzés jó példájaként.

A 3. osztályos Bence a legutóbbi diákolimpián 50 m háton 3. lett, míg a hatodikas Dominik megnyerte a 100 m-es hátúszást. Az edző szerint utóbbi jó eséllyel pályázhat arra, hogy már jövőre bekerüljön a korosztályos válogatottkeretbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másodszor mentett pontot a hajrában

A gyirmóti Varga László egy percen belül a saját, majd az ellenfél kapujába is betalált csapata múlt… Tovább olvasom