Kisalföld logö

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 4°C | 17°C Még több cikk.

Álmaikkal őrzi emlékét - Tíz éve hunyt el tragikus balesetben Kulcsár Anita

Ma tíz éve, hogy elhunyt Kulcsár Anita, az ETO egykori kézilabdása. A válogatott beállós, aki akkor a Dunaferr játékosa volt, edzésre tartva szenvedett halálos kimenetelű autóbalesetet.
  
Tíz éve szörnyű hír hasított bele a hideg, szürke januári napba: Kulcsár Anita, a Dunaferr játékosa, a válogatott huszonnyolc éves beállósa Dunaújváros felé tartva, a Velence és Pusztaszabolcs közötti úton halálos autóbalesetet szenvedett.

A rendőrségi jelentés szerint a Volkswagen Golf letért az útról, nekiütközött egy fának. Az égő autót egy később odaérkező jármű vezetője vette észre, aki kihúzta a roncsból a bent ülő kézilabdázót, az életét azonban már nem lehetett megmenteni.

A kerek évforduló alkalmából volt férjével, Káldi Andrással emlékezünk meg a világ legjobb játékosának is megválasztott kézilabdásról, aki párja emlékeiben természetesen leginkább szerető feleségként maradt meg.

– Egy évtized telt el a szörnyű baleset óta, fel lehet dolgozni egy ilyen tragédiát? – kérdeztük Kulcsár Anita volt férjét, Káldi Andrást.

– Nehéz szavakba önteni, mit érez ilyenkor egy ember. Aki átélt ilyen szörnyűséget, tudja, aki nem, az úgysem érti meg. Nagyon nehéz, különösen amikor jön Anita születésnapja, névnapja, halálának az évfordulója, ugyanakkor az ember már megtanult ezzel együtt élni, valamennyire feldolgozni, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy túl vagyok rajta. Öt évig voltunk házasok.

Káldi András nehéz szívvel olvasta el a tragédiáról tíz éve lapunkban megjelent cikket. Fotó: Mészáros Mátyás
Káldi András nehéz szívvel olvasta el a tragédiáról tíz éve lapunkban megjelent cikket. Fotó: Mészáros Mátyás


Az a fajta kitartás, erő, ami benne volt, egyben nekem is támaszt nyújtott a nehéz pillanatokban. Egyszerűen nem tehettem meg, hogy mondjuk az alkoholhoz nyúljak, vagy egyszerűen csak sodródjak az árral. Inkább közös álmainkat valósítom meg, s ehhez találtam egy szerető társat is. Van egy két és fél éves kisfiunk, Donát, s nyárra várjuk második gyermekünket, aki kislány lesz.

– Nehéz volt egyébként megtalálni az új szerelmet?

– Feleségem a megismerkedésünkor még nem tudta, hogy én voltam Anita férje, de ebből sosem volt gond. Kettőnk közül ma inkább ő az, aki nézi a meccseket, én annyira nem követem figyelemmel, bár mondjuk Veszprém-meccsen jártunk már, s ott voltunk, amikor az Audi-ETO megszerezte az első BL-győzelmét.

– Az emlékek miatt nem érdekli annyira a kézilabda?

– Megmondom őszintén, én mindig Anitának szurkoltam, nem csapatoknak. Nehéz is lett volna, mondjuk ETO-szurkolóként ellene drukkolni, mikor pályára lépett fehérváriként vagy dunaújvárosiként. Most, hogy már nincs, nyilván az érdeklődés nem olyan mértékű.

– Anita régi csapattársaival tartja a kapcsolatot?

– Egyik legjobb barátnője Nagy Kriszta volt, akivel EB-t nyert Romániában. Vele a mai napig összejárunk, a minap éppen gyermeke születésnapját ünnepeltük. Ha találkozom valamelyik volt társával, megállunk, beszélünk, de mélyebb kapcsolatok nem maradtak.

– Egyedül megy ma a temetőbe?

– Igen, a halottak napját leszámítva mindig csak én megyek ki a sírhoz, virágot viszek, mécsest gyújtok, így emlékezem rá. Az egyébként jóleső érzéssel tölt el, hogy a mai napig nem halványul Anita emléke, az emberek még ennyi év távlatából is csak az elismerés és a szeretet hangján beszélnek róla.

– Említette, hogy elsősorban feleségként emlékezik Anitára, milyen társ volt? A pályán a lelátóról egy kőkemény, ugyanakkor mindig mosolygós játékos képe maradt meg az emberekben.

– Ugyanilyen volt az egyszerű hétköznapokon is. Igazi profi, aki mindig tudta, mit akar. Éppen akkor kezdte a jogot, az első félév végét "taposta", az addigi vizsgái mind sikeresek voltak, de már ezt sem tudta befejezni. Mint már mondtam, hozzáállása, meg persze családom, barátaim segítsége kellett ahhoz, hogy a nehéz pillanatokban is legyen előttem egy életcél, hogy ne adjam fel, mert azt Anita sem szeretné...     

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni sÖrdögök 100 pont felett

A 100 pontot is elérte az időnként sziporkázó Sopron. Tovább olvasom