Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Szerelmi sokszög a színpadon

Sopron - A soproni Petőfi Színház újabb premierrel jelentkezett. Ezúttal Herczeg Ferenc Kék róka című színjátékát mutatták be szombaton. A darab a budai polgárok és dzsentrik világába röpíti vissza a nézőt, hogy gúnyos iróniájával mosolyt fakasszon. Témája örök: a férfi- és női viszonyok szövevényessége.
Minden kapcsolatban legalább hárman vannak, ha nem többen. Az alapot Pál (Bregyán Péter) és Cecile (Pápai Erika) házassága adja. A férfi a tudománynak szenteli magát, ami távol tartja feleségétől. Ezért az asszonyt inkább a házibarát Sándor (Nemcsák Károly) szórakoztatja. A házastárs-szerető klasszikus felállását Sándor rövid külföldi útja bontja meg. Az unalom Cecile-t egy harmadik férfi, Trill báró (Bozsó József) karjaiba taszítja. Vagy mégsem?

A mélyben húzódó konfliktus botránnyá dagad, válás, újranősülés szegélyezik útját. Az új renddel mintha csak Lencsi (Rárósi Anita), a butácska férjvadász járna jól. De ez sem igaz. A csalfaság hálóját épp Sándor, a megcsalt szerető érzelmei rántják össze. Az igazi nyertes a szerelem maga.

A színészek jól teljesítettek. A két férfifőszerepben Bregyán Péter (középen) és Nemcsák Károly (balra), a jelenetben Bozsó Józseffel. Fotó: Magasi
A színészek jól teljesítettek. A két férfifőszerepben Bregyán Péter (középen) és Nemcsák Károly (balra), a jelenetben Bozsó Józseffel. Fotó: Magasi

A sokszor ismételt motívum két dolog miatt válik érdekessé. Az első és egyben legfontosabb, a szerző személye. Herczeg Ferencet dramaturgiai érzéke tette korának egyik írófejedelmévé. Természetesen a sikerhez nagymértékben járult hozzá az úri világ szatirikus szemlélete, de az iránta való érdeklődés aligha volna tartós, ha munkái nélkülöznék az írás törvényeit. Herczeg jókor és jól adagolja az információt, unalom nélkül szövi a cselekményt.

A másik ok az idő, amiben a történet játszódik. A Kék róka báját, noha 1917-ben íródott, a Monarchia boldog, látszólag felhőtlen békéje adja. Ki ne szeretné könnyedségét, eleganciáját, az első nagy világégés előtti nyugalmát? Ami a mostani alkalmat illeti, nem állíthatjuk, hogy rossz lett volna a szereposztás, ahogy azt sem, hogy pocsék lett volna bármi, ami a rendezéssel kapcsolatos. A színészek jól teljesítettek, játékuk illett a Kék róka hangvételéhez. Még Nemcsák Károly sem lógott ki a sorból, a karakter passzolt habitusához. Mégis hiányérzetünk támadt. Talán a giccses színpadkép, a műmárvány oszlopokkal tagolt belső tér tette meg negatív hatását? Talán a kissé erőltetett, modorosságot idéző jókedv akadályozta az önfeledt szórakozást?

A Kék róka azonban mindent összevetve kellemes, szórakoztató élménynek bizonyult, de nagyobbat szólhatott volna, ha elhagyják az avítt részleteket. A darab időálló szerkezete megengedte volna, hogy a mai viszonyokhoz igazítsák.

Olvasóink írták

 • 2. RábaViktor 2009. február 21. 18:29
  „Samu!
  1. Látszik, hogy semmi közöd a színházhoz, de még a legkisebb műveltséggel sem rendelkezel! Akkor tudnád, hogy a közös produkció azt jelenti, hogy 2 vagy több színház együtt hoz létre egy előadást. Akkor pedig mindegyiknek a saját színházában először játszott előadás a saját premierje.
  2. Ha láttad volna az előadást, akkor azt is kéne tudnod, hogy ez egy társalgási vígjáték, mint a legtöbb Herczeg Ferenc, vagy Molnár Ferenc darab. Azok pedig nem arról híresek, hogy tele vannak akciókkal mint a legtöbb rossz TV film. Mi bajod N.K-val? Nem lehet mindenki Jean Gaben, vagy Latinovits,vagy Páger. Attól még lehet jó színész.
  3 Giccses volt a színpadkép? Ha nem vetted volna észre, ez a darab nem ma játszódik, hanem a boldog békeidőkben.
  A harnadik felvonás pedig pont arról szól, hogy az új asszony giccsesen tele rakja a lakás csipketerítőkkel, meg csipkefüggönnyel. Én speciel nem csak ott voltam a premieren, de még figyeltem is!
  Azt meg honnan tudod, hogy D.I. végzettség nélküli? Azért mert nem írja ki a neve mellé? Ha jól emlékszem Latinovits. Tolnay Klári és még sorolhatnám, hogy hányan, szintén végzettség nélküliek voltak, de ettől még jók voltak.A bútor meg miért ne lehetne egy másik darabból? Talán ki kéne dobni mert már egyszer játszott egy másik előadásban? Nem vagy te egy kicsit szőrszálhasogató? Vagy csak ennyire útálod a színházat? Miért nem kaptál tiszteletjegyet?”
 • 1. SAmu 2009. február 16. 17:33
  „1. A premier 2007 okt. 28-án volt Pest peremkerületében. Ez a sokadik előadás most a soproni "premier" (jelentése= első előadás!) Forrás: T. I. Színház honlapja.
  2. ..."még Nemcsák Károly sem lógott ki a sorból"... Miért, máskor netán kilóg? Ez a "vendégművész" (nem társulati tag!) hatodik fontos szerepe csak ebben az évadban. Biztos, hogy nem függ össze a Kisalföldben korábban jelzett ( lásd: K. Z. közgyűlési hozzászólása!) családi kapcsolatával....? Még N.K. rajongói sem dícsérték egyébként az unalmasnak és vontatottnak minősített előadást.
  3. Dícséret illeti viszont a kritikát, mert ezúttal le meri írni a negatívumokat ("giccses színpadkép" , tervezte a végzettség nélküli D.I.), no meg az "avítt részletek", amelyek a soproni előadásokat rendre jellemzik. Hogy lehet pl. a" Macska a forró bádogtetőn" c. amerikai darab fonott , keleties rattánbútorait ebben az egész más korban játszódó darabban szerepeltetni. 2007 okt 28-tól idáig vajon fizetett-e ezért bérleti díjat a T.I. magánszínház a városnak?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erős vandálok, gyenge fák

Sopron - A Sopron Holding szakemberei sokszor úgy érzik, szélmalomharcot vívnak. Az elültetett… Tovább olvasom