Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Határszéli tévédömping

Négy helyi televíziót emlegetett a közelmúltban egy képviselő-testületi ülésen Ágota Gábor soproni alpolgármester. Többen néztek össze csodálkozva a városháza nagytermében: négy?

Nos, igen. Az évek óta helyi műsort szóró Hajnal & Hegyi kábeltelevíziós társaság és a Magyar Televízió regionális stúdiója mellett hamarosan újabb tévék is megkezdik működésüket a leghűségesebb városban.

Az egyik, az Alpok TV Sopron, ami magánvállalkozásként indul. Bartokos Tamás és társa reményei szerint már május végén megkezdhetik próbaadásukat. Az biztos, minden nap lesz híradó – szögezte le a sokak által a színitanoda oszlopos tagjaként ismert Bartokos Tamás. Tervei szerint kábeltévéjük napi két órás műsort sugároz majd, plusz két órában ismételnek. Közben képújság lesz olvasható csatornájukon, s mindehhez teletex is járul.
Információnk szerint egy fővárosi cég tervei között szerepel, hogy kábeltévét indít Sopronban. Ez lenne az Info TV, amelynek képviselője már tárgyalt Sopronban. Meg kell említeni azt is, hogy az MTV soproni regionális stúdiójának is megvan minden személyi és műszaki feltétele ahhoz, hogy helyi televízióban is gondolkodhasson.

A helyi televíziózás egyébként költséges műfaj, már a műszaki berendezések beszerzése is milliókat emészt fel. A bevételi forrást pedig szinte kizárólag a reklám jelenti, illetve a pályázatok.
Ám az a társaság, amely közszolgálatiként elnyeri az önkormányzat anyagi támogatását, megszilárdíthatja helyét a piacon. Törvény biztosítja ugyanis az önkormányzatok számára, hogy a kábelszolgáltató által ingyenesen biztosított csatornán helyi, közérdekű híreit eljuttathassa a polgárokhoz. Az a társaság, amely magáénak tudhatja a „ önkormányzati tévé " jelzőt, szerte az országban támogatást is kap a helyi büdzséből.
Így volt ez Sopronban is. A Hajnal & Hegyi KTV-vel a soproni önkormányzat határozott idejű szerződést kötött, ami az idén lejárt. A helyi tévétársaság tízmillió forintos, célra nevesített támogatást kapott a várostól, cserébe ingyen közölte a városháza híreit, hirdetéseit, műsorára tűzte a képviselő-testületi ülések videofelvételét, és több, a városvezetőknek teret adó vitafórumot, kerekasztalbeszélgetést vett fel. Ezzel ők kapták a közszolgálati jelző címet is.
A 2002-es esztendő költségvetésében 15 millió forint szerepel a helyi televízió támogatására. Az azonban még nyitott kérdés, hogy kik, mikor és milyen formában nyerik el az önkormányzat „ jóindulatát " .

 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliós károk rongálásból

A GySEV Rt. soproni kocsijavító műhelyében még ma is látszanak azok a hatalmas kürtők, amelyek… Tovább olvasom