Kisalföld logö

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -1°C | 11°C Még több cikk.

Fertő tavi határnyitások

Május elsején megnyitották a fertőrákosi ideiglenes közúti, valamint a Fertő tavi vízi határátkelőhelyet. Az első napon máris akadtak érdeklődők a határ mindkét oldaláról.
Egyszerűbb átjutás


A korábbiakhoz képest változás, hogy a Fertőrákos és Meggyes (Mörbish) közötti gyalogos és kerékpáros átkelőn az idei évtől egy helyen, az osztrák oldalon végzik az ellenőrzést. Erre azért került sor, hogy egyszerűbb legyen az átjutás, de a két ország közeledését is kifejezi ez a megoldás, mondta érdeklődésünkre Régi Zoltán határőr százados.
A kirendeltség vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy a tavalyi évben mintegy háromszázezren vették igénybe az átkelőt. Hétvégenként zömében az osztrák és a magyar turisták szomszédolnak, hétközben az Ausztriában dolgozó környékbeliek használják ki a kedvező lehetőséget, de kezelték már amerikai és kanadai látogatók útlevelét is.

Fejlődő turizmus

Sokan egyetértenek abban, hogy jót tesz Fertőrákosnak és környékének a nyitás, fellendíti a turizmust, a barlangszínház és a vendégfogadók forgalmát. Az átkelő nyitvatartási ideje nem változik, megfelel a korábbi években megszokottnak.
A Fertő tavi vízi átkelőnek ez lesz a második szezonja. Az első év tapasztalatai beváltották a hozzá fűzött reményeket, mintegy 11 ezren
hajóztak át – osztrák, illetve magyar oldalról – a túlpartra. Kétóránként
menetrendszerinti sétahajó közlekedik, és a vitorlázók is gyakran kihasználják a tó osztrák felének adottságait. Régi Zoltán ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy az átkelőt csak azok vehetik igénybe, akik rendelkeznek a víziközlekedéshez szükséges engedélyekkel. A ki- és a beléptetés itt is egy helyen történik. Az ellenőrzést – úgy mint tavaly – a Drescher kikötő épületében bonyolítják le mind az osztrák, mind pedig a magyar vámosok és határőrök. A vízi átkelő májusban délelőtt tíztől este hatig, június 1-től szeptember 15-ig ugyancsak 10-től este nyolc óráig tart nyitva. Ezután még egy hónapon át 10–18-ig üzemel az átkelő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vidám motorosok

Fertőrákos öt éve ápol kapcsolatokat az olaszországi Rapolano Terme városával. Az elmúlt hétvégén… Tovább olvasom