Kisalföld logö

2019. 06. 27. csütörtök - László 22°C | 32°C Még több cikk.

Aratáskezdés kérdőjelekkel

Bő egy hónap múlva, december 15-én kezdik a nádaratást a Fertő tavon.

A vállalkozók felkészültek a munkára, az azonban korántsem biztos, hogy nyereséges lesz a betakarítás.

A Fertő–Hanság Nemzeti Park nádterületeire már licitáltak, a vízügyi igazgatóság még tárgyal a nádaratásról a cégekkel. Az igazgatóság idén mintegy 200 hektáron, három vállalkozóval kívánja learattatni a kezelésében lévő nádat. Az aratás bő egy hónap múlva, december 15-én kezdődik. A Fertő tavon egyébként 6400 hektáron terül el a nádas, ennek azonban jó esetben összességében csupán a felét aratják le. Pedig többre is lenne jelentkező, ám a kialakult helyzet miatt többre nincs lehetőség.

– A gépeket már felkészítettük és az arató személyzet is rendelkezésre áll – mondta el Varga Szabolcs, a fertődi VNÁD Kft. ügyvezető igazgatója. – Miként az elmúlt években, így idén sem vagyunk könnyű helyzetben. A nádas minősége eltér és nekünk mindenhol aratnunk kell. Egyelőre nem tudtunk haszonbérleti szerződést kötni a vízügyi igazgatósággal, így viszont elesünk az uniós támogatástól. Ráadásul a válság miatt visszaestek a megrendeléseink. A nyugat-európai piacokon megjelentek a kínai forgalmazók, alacsony áraikkal nem tudunk versenyezi. Mindezek összeadódva már a megélhetést veszélyeztetik. A téli időszak ugyanis az aratásé, míg nyáron feldolgozzuk a nádat.

A nádarató vállalkozók csakúgy, mint az elmúlt években, idén sincsenek könnyű helyzetben. Fotó: Kisalföld-archívum
A nádarató vállalkozók csakúgy, mint az elmúlt években, idén sincsenek könnyű helyzetben. Fotó: Kisalföld-archívum

Pannonhalmi Miklós, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság főmérnöke portálunknak elmondta, a közeljövőben – a Fertő tó és a vállalkozók érdekeinek figyelembevételével – megegyeznek az érintett cégek vezetővel.

– A nádgazdálkodás előnye, hogy mérsékelhető a tó feltöltődése és ezzel a nyári időszakban csökkenthetők az oxigénhiányos területek – tájékoztatott dr. Horváth Lajos, a környezetvédelmi felügyelőség igazgatóhelyettese. – Az aratáskor azonban fokozottan ügyelni kell az élővilágra, egyebek mellett a madarak költőhelyeire is. A tervek szerint idén kísérleti módszerrel, az úgynevezett nádkímélő ˝úszva-csúszva˝ technológiával is megpróbálkozik az egyik vállalkozó.

Decembertől február végéig lehet aratni. Az előírások szerint a nádaratás december 15-től február 28-ig tart. Erre az időre a nádat el is kell szállítani. Az úgynevezett balfi nyelvben, a nádszigeteken és a gémtelepeken, valamint a hozzájuk tartozó védőzónákban azonban tilos a munka. A gépek csak a korábbi években használt csapásokon haladhatnak, és azokat a nádasban nem lehet javítani, megtankolni.

Olvasóink írták

  • 1. info2009* 2009. november 09. 15:49
    „Minden ami kinai nagyon gyenge minosegu. Tehat a megoldas olyan termekeket gyartani a nadbol, amik szinvonalasak. Nem mindenki az olcso bovlit keresi, en is hazai gyartasu fonott szekeket vettem, nem kinait.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegykői fiatalok kábítószereztek?

Három fiatalt gyanúsítanak kábítószerfogyasztással. A hegykői fiúk 22, 20 és 14 évesek. Tovább olvasom