Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 27°C Még több cikk.

A Himnusz közös hitünk, akaratunk kifejezője

A költő alakját és a kort, amelyben ,,jelszavaink valának: haza és haladás" a Deák Téri általános Iskola diákjainak tartalmas műsora idézte a Kölcsey-szobornál, ahol a szónok Fejér Zoltán, festőművész volt.

A Himnusz "olyan vers, amelyben a költő Magyarországot és az e hazát szerető, védelmező és érte meghalni is kész magyar népet dicséri. Versében felemlegeti történelmünk dicsőséges eseményeit és véres küzdelmeit, veszteségeit. A bevezető és a záró versszakokban pedig Istent hívja segítségül, hogy végre boldogságban, békében élhessen e földön a magyar. Minden népnek van nemzeti himnusza, de ilyen, Istenhez szóló, védelmet kérő nem akad. Ezért is nevezzük Kölcsey Himnuszát a magyar nép imádságának" – hangzott el a Deák téri Iskola diákjainak műsorában. "A Himnusz – nemzeti fohászunk, amely az egész magyarság eszméletét, érzelemvilágát átjáró óda, imádság. Magyarságunkat, közös hitünket, akaratunkat fejezi ki" - tudósít a sopron.hu.

Ábrányi Emil, Füst Milán, Juhász Gyula, Erkel Ferenc, Vargyas Lajos, Sajó Sándor, Somogyi Imre, Babits Mihály művein keresztül emelkedett gondolatok hozták közel a hallgatóság szívéhez közel a Himnusz, a magyar nyelv, a magyar kultúra, a szülőföld, a hazaszeretet eszméit.
,,Az elhangzott gondolatokat nem csak eszünkkel, de szívünkkel is értenünk kell. Reméljük eljutottak e szép szavak lélektől lélekig" – hangzott el a műsorban.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából tartott ünnepség szónoka a 2011-ben Sopron város Kultúrájáért díjjal kitüntetettje, Fejér Zoltán festőművész volt.

Kölcsey Ferenc a Himnusz írója írását mint földbirtokos, jogász, képviselő, és elsőként mint költő és magyar, a Magyar Tudományos Akadémia tagjaként írta meg. A Himnusz történelmi magyarságot dicsőítő vers, ének, magasztalás, óda, zsoltár, ima. A Himnusz tartalmi kifejező ereje vallási, politikai, gazdasági érzelmektől független, személyiségfeletti összetartó erő, hozsanna. Népünk lelkének hagyományőrzője – mondta ünnepi beszédében Fejér Zoltán Kölcsey költeményéről, amelynek A magyar nép zivataros századaiból alcímet adta a költő.

Az ünnepségen Sopron város nevében Abdai Géza alpolgármester és Sass László, az önkormányzat Kulturális-, oktatási- és sportbizottságának elnöke helyezte el a megemlékezés és tisztelet virágait Kölcsey Ferenc szobránál, majd a város kulturális intézményei (a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ, a Széchenyi István Városi Könyvtár, a Soproni Levéltár, a Soproni Múzeum vezetői, oktatási intézmények vezetői és diákjai is koszorúztak az ünnepen.

A teljes beszámoló itt >>

Előzmény:


A Soproni Kálvin Kör, a soproni Luther Szövetség és a Keresztény Értelmiségiek Soproni Csoportja közös szervezésében tartották a Magyar Kultúra Napja ünnepi rendezvényét a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karának aulájában - tudósít a sopron.hu.

Az 1996 óta évente megrendezett ünnepi eseményen idén dr. Veres András, szombathelyi püspök tartott előadást Kereszténynek lenni - magyarnak lenni címmel.

Előadását a püspök egy bevezető helyzetelemzéssel kezdte, kiemelve a címben megadott téma aktualitását, tekintettel arra, hogy ,,nehéz időket, napokat él át most hazánk".

Sopron város magyar kultúra napi ünnepségét január 23-án, délután 3 órakor tartják a deák téri Kölcsey-szobornál.


Magyarország nagy napja volt január 18. az Európai Parlamentben – mondta a püspök, amikor ,,újra jó volt magyarnak lenni." Veres András rámutatott arra az összefüggésre, hogy január 18. Árpádházi Szent Margit ünnepe is, azé a szentté, aki a hazáért imádkozott, az egész életét a hazának szentelte. Úgy vélte, hogy a magyar nemzet ellen indított sokrétű támadás hátterében – több más ok mellett- főként a gazdasági érdekek megsértése és a keresztény értékek elleni támadás rejlik.

Az előadó arról is szólt, hogy a gazdasági és társadalmi válság mögött erkölcsi válság van: a materialista és hedonista értékrend széleskörű térhódítása, és a globalista financiális világuralmi törekvés, továbbá az objektív erkölcsi értékek, természetes erkölcsi törvények létezésének tagadása. Hangsúlyozta: egy keresztényellenes ideológiai harcnak vagyunk a részesei, a szinkretizmus és relativizmus térhódításának veszélye fenyeget.

A teljes írás itt érhető el >>
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csontváz Sopron utcáin - Videó

Rögtönzött bemutatót is tartott az egyik utcazenész Sopronban. Jópofa videó. Tovább olvasom