Kisalföld logö

2019. 07. 24. szerda - Kinga, Kincső 19°C | 32°C Még több cikk.

Róluk írtuk

Keresés a cikkben szereplő gyorslinkek szerint:


16 találat Aszt Ágnes névre

2008.01.22. 18:04

Sok feltétel még hiányzik

Bezenye, Hegyeshalom - Föld alá süllyesztett vasút, elkerülőút Márialigettől a bezenyei laktanyáig, közel húsz különböző helyrajzi számú terület telekegyesítése, környezetvédelmi hatástanulmány: többek közt ezek kellenének az Euro Vegas kivitelezésének elkezdéséhez.

2007.05.17.

Kelta falut találtak a régészek Euro Vegas alatt

Schmatovich Mátyás, Bezenye korábbi polgármestere egy internetes portálnak nemrégiben azt mondta: tudomása szerint környezetvédelmi hatástanulmány és archeológiai feltárás folyik a tervezett Euro Vegas-földeken.

2007.03.20.

Világhírq a csornai hun fejedelmi diadém

Kulturális gyökereinkről árulkodik az ásatásokról előkerülő leletanyag. A régészek számára tudományos adathordozó lehet egy kerámiatöredék is. Aszt Ágnes beszélt szakmájáról, a csornai emlékekről a Kisalföldnek.

2007.03.17.

Világhírű a csornai hun fejedelmi diadém

A földből előkerülő tárgyi emlékekről Aszt Ágnes megjegyezte: gyakorlatilag minden korból település- és temetőanyag egyaránt maradt az utókorra. A szántóföldeken folyamatosan forgatott talajból rendszeresen a felszínre kerülnek kerámiatöredékek. Ezek ugyan nem szépek és kevésbé látványosak, de nagyon fontos tudományos adathordozók. Jelzik ugyanis, hogy hol rejt a föld településnyomokat.

2006.05.18.

Múzeumi világnap

Jánossomorja. A Hansági Múzeum és a Balassi Bálint Művelődési Ház a múzeumi világnap és a művelődési házak napja alkalmából színes programokkal várja az érdeklődőket. Május 19-én, pénteken reggel 8 órától délig Aszt Ágnes, a Hansági Múzeum régésze „Jánossomorja története a régészeti leletek tükrében” címmel tart interaktív tárlatvezetést és foglalkozásokat gyerekeknek. Este 6 órakor a Jánossomorjai Társaskör Egyesület kézművesműhelyének alkotásaiból összeállított kiállítás és a 40 éves Balassi Bálint Művelődési Ház építését bemutató fotókiállítás megnyitójára kerül sor a művelődési házban. A tárlatot Nagyné Kő Mária nyitja meg.

2005.06.15.

Előbb a múlt, csak azután a jövő

A jogszabály szerint a tervezett nagyberuházások előtt régészeti vizsgálatot kell végeztetnie a tulajdonosnak. Ha lelőhelyen építkezne, akkor meg kell egyeznie a régészekkel, és fizetnie a feltárás költségeit. A legtöbb befektető partner ebben, ám kivételek is akadnak. Aszt Ágnes, a Hansági Múzeum régésze elmondta: a beruházások előtt hatástanulmányt kell végeztetni.

2005.06.10.

Honfoglalás kori leletek Mecséren

Mecséren új utcasort alakítanának ki, ettől némi bevételt remélnek. Ehelyett kiadások jöttek: egy jogszabály szerint régészeti vizsgálat szükséges a munkákhoz. Korábban itt Árpád–kori cserépdarabot találtak, 350 ezer forintot már kifizettek szakvéleményre, de a kutatási költséget is fizetnie kellene az önkormányzatnak.

2004.11.10.

Templom lehetett a kápolna alatt

Egy új régészeti kutatás szerint mégsem rombolták földig a mosoni ispáni várat 1271-ben. A mosonmagyaróvári Hansági Múzeumban a közelmúltban nyílt várostörténeti kiállítás emellett további új kutatási eredményeket is bemutat. A Hansági Múzeum régésze Szerint a mosoni ispáni vár, Moson templomai, valamint a magyaróvári vár elővédművonalával kapcsolatban vetődtek fel új elemek.

2004.08.22.

Kutyacsontváz az Árpád-korból

A lébényi ipari övezetben a napokban régészeti feltárás szemtanúi lehetnek a helybéliek. A leendő út helyén egy Árpád-kori falu határa rajzolódott ki, számos kislelet került elő és egy gazdája gondosságára, szeretetére utaló, eltemetett kutya csontvázát találták meg.

2004.08.15.

Kavicsbányát kaptak fejedelmi sírral

Jánossomorján különböző okok miatt évek óta húzódnak az egykori bányatóból kialakítandó strand munkálatai. A kivitelező cég ügyvezetője szerint a következő napokban pont kerülhet az ügy végére, és elkezdődhet végre a beruházás.