Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Nehéz éveket jósol az igazgató főorvos

Kapuvár - Dr. Benedek Zoltán lett a kapuvári Lumniczer Sándor Kórház kinevezett igazgató főorvosa. A helyi képviselő-testület legutóbbi, rendkívüli ülésén megválasztott igazgató szerint az intézmény következő két éve lesz a legnehezebb a nagy múltú kórház életében, ám véleménye szerint ez alapozza meg akár a város jövőjét is.
– A képviselő-testület előtt elhangzott beszédében bő teret engedett a kórház elmúlt évekbéli eredményeinek. Ha röviden kellene beszélni róla, mik azok a pontok, melyre legbüszkébb az elmúlt időszakból?

– Első helyen azt említeném meg, hogy a kórház több mint kétszázmillió forintos adósságát napjainkra lenulláztuk. Maximalizáltuk az intézmény bevételeit és növeltük kórházunk elismertségét, amit mi sem bizonyít jobban, mint a 2007-es „Év kórháza" cím elnyerése.


– A sorban nem említette, de milyen eredménynek tartja az egynapos sebészet működését?

– Mindenképp sikertörténetnek tartom, hiszen az aktív ellátás megszűntével ez az a beavatkozási forma, amit vissza tudtunk hozni Kapuvárra. Nem mellesleg jegyzem meg, hogy az egynapos sebészet Nyugat-Európában a sebészeti beavatkozások több mint hetven százalékát teszi ki. A továbbiakban – lehetőség szerint akár bővítve is – folytatjuk ezt a formát a kórházban.


– A testületi ülésen is többször elhangzott és a helyi közvéleményt is számos alkalommal megérintette a rendelési idők betartásának kérdése. Lesznek-e intézkedések ennek szigorítására? Kívánja-e a kérdést kinevezettként más formában kezelni?

– A lakosság szempontjából ez valóban egy neuralgikus pontja intézményünknek. Azt azonban hozzá kell tennem, hogy ezen esetek után is komoly általánosítás folyik a városban, nem tagadva azt, hogy léteznek kirívó esetek. A rendelési idők kezdésének csúszását két módon gondolom megoldani. Az első, hogy a dolgozókat egymás előtt is érdekeltté teszem abban, hogy a többségre rossz hírt hozó késéseket az alkalmazottak egymás előtt is figyeljék. A másik megoldás egy beléptetőrendszer létrehozása lesz, mely a kezdési időpontok regisztrálásán túl a munkaidő nyilvántartásában is nagy szerepet kap. Ez utóbbi finanszírozására már tettünk lépéseket.

Dr. Benedek Zoltán: Az önkormányzat és Kapuvár jól felfogott érdekeit szem előtt tartva meg kell valósítani a város legnagyobb beruházását.
Dr. Benedek Zoltán: Az önkormányzat és Kapuvár jól felfogott érdekeit szem előtt tartva meg kell valósítani a város legnagyobb beruházását.

– Nem lehet könnyű olyan helyzetben vezetőnek lenni, amikor a beosztott orvosok jó része egykori, mindennapos kolléga volt. Hogy finoman fejezzem ki magam, „kinek a kezében van a gyeplő", milyen vezetést alkalmaz abban a helyzetben, amikor öt év áll rendelkezésre elképzelései megvalósítására?

– Két részre bontanám a kérdést, elsőként a vezetési stílust említve. Alaphelyzetben véleményem szerint mindig a vezető elképzeléseinek kell megvalósulni, ám ha ez minden ráhatás nélkül megy, akkor nem kell diktatórikus módszereket alkalmazni. Más szempontból a nagyobb volumenű kérdések meghozatala előtt van helye a demokráciának, a kollégákkal megbeszélve kialakítható az az álláspont, melynek végrehajtását már személyesen is szigorúan ellenőrizhetem és megkövetelhetem. Az orvoskollégákkal való viszonyomban nem okozott gondot és vélhetően ezután sem fog az, hogy megbízásom előtt együtt dolgoztunk. Az intézmény érdekei mindent felülírnak. A kinevezésem öt éve természetesen biztos alapot ad arra, hogy ne foglalkozzam olyan személyi kérdésekkel, melyek egy megbízás esetén további sorsomat befolyásolhatják, így tehát bátrabban hozhatok döntéseket.


– Az aktív ellátás megszűnte után, annak következményeit felmérendő, létrehoztak Kapuváron egy panaszirodát. Érkeztek-e, érkeznek-e visszajelzések a munkájával, az intézménnyel kapcsolatban?

– Panaszok még nem érkeztek az egy ideig működési szünetet tartó irodából, de a város főjegyzőjétől kapott információk szerint az irodát új formában elindítják. Működésétől nem félek, azt azonban hangsúlyoznom kell, az oda beérkezett panaszokat minden esetben kivizsgáljuk akkor, ha konkrét eseteket tárnak fel.


– A polgármester a testületi ülésen kijelentette, kinevezett igazgatóként minden támogatást megkap, ám elvárások is lesznek. Ön szerint mit értett ez alatt Hámori György?

– Véleményem szerint elsősorban azt, hogy a kinevezés után az intézmény érdekeit mindenek fölé helyezve a képviselő-testület egy emberként álljon az intézkedéseim mögé. Az elvárások nem változtak a kinevezéssel, az önkormányzat és Kapuvár jól felfogott érdekeit szem előtt tartva meg kell valósítani a város legnagyobb beruházását, amely alapot teremt Kapuvárnak a kitörésre. Ez komoly kötelezettségeket ró rám, innentől már öt évig biztosan.


– Öt év múlva milyen kórházat képzel el Kapuváron?

– A két nagyberuházás ideje alatt, az első két évben lehetnek gondjaink, hiszen az építkezés ideje alatt is biztosítanunk kell azt az ellátást, amit a kórház és a rendelőintézet jelenleg is ad. Ezt követően két feladatnak kell megfelelni, egyrészt a mostani szinten – vagy ezt bővítve – gyógyítani kell, másrészt az angiológia révén megvalósítani egy gyógyturizmust is, ami a munkahelyteremtés mellett komoly bevételeket is hozhat a városnak. Ez utóbbit természetesen a határokon is átnyújtva. Ezek mellett nagy jövőt látok a járóbeteg-központban és a pszichiátriai részlegünkben is.

Olvasóink írták

  • 1. jasper 2009. január 23. 11:00
    „DE könyörgöm nem azoknak kell fenttartani egy kórházat aki befekszik az érosztályra,fele úgy néz ki mint egy alkoholista,vagy ez elvonó csak most így nevezik.HOL A GYEREKOSZTÁLY AMI ADOMÁNYOKBÓL LETT FELÚJÍTVA,HOL A SZÜLÉSZET ÉS A SEBÉSZET,?MI VAN EGYÁLTALÁN KAPUVÁRON SEMMI!MINDENT ELB......TAK.MEG KELL NÉZNI LEÉPÍTETTEK MINDENT BÍRÓ PÉTER BEZSEBELT ÉS ODÉBB ÁLLT,?EZT TESZI A TÖBBI IS”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórházfejlesztés: liftek és szigetelés

Kapuvár - Negyvenegymillió forint pályázati pénzből két liftet építenek a kapuvári kórház… Tovább olvasom