Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Kisalföld Postagalamb Egyesület - Harmincéves harminckettek

Tizenhárom településről harminckét galambász hódol hobbijának a jobaházai Kisalföld Postagalamb Egyesületben.

Egyesületük alapításának 30. évfordulóját ünneplik idén a jobaházai galambászok. Tizenegy sporttárs hozta létre annak idején a csoportot, manapság harmincketten vannak. Összesen hétszáz galambot tartanak. A múltban szép eredményeket értek el, de a jövőtől tartanak egy kicsit.
A Kisalföld Postagalamb Egyesület alapító és örökös, tiszteletbeli elnöke Szeiman József.

Mint mondta, az 1980-as évek elején Csornán annyi galambász volt, hogy a meglévő mellett szükség volt egy új egyesület alapítására.

Ez 1984-ben történt meg. Az elnök aztán 1993-ban Jobaházára költözött és „vitte magával" az egyesületet is. Működésüket az önkormányzat támogatja, például azzal, hogy az egykori tűzoltószertár épületét a rendelkezésükre bocsátotta.

Fodor Tamás a fiatalokat várja a galambászok sorába.
Fodor Tamás a fiatalokat várja a galambászok sorába.– Büszke vagyok az egyesületre, a sporttársakra – fogalmazott a Kisalföldnek Szeiman József. – Mindig is híresek voltunk galambászkörökben arról, hogy igazi csapatot, kiváló közösséget alkotunk. Voltak és vannak persze szakmai jellegű viták, de ezek mindig a csoport érdekeit szolgálják.

Egyébként az országban is kevés, ilyen létszámú egyesület működik tudomásom szerint. Az eredmények miatt sincs okunk szégyenkezni. Világraszóló sikerekről azért nem tudok beszámolni, de mind területi, mind országos szinten elismerésre méltó teljesítményt nyújtunk.

Szeiman József
Szeiman József


A jobaházai galambosok kedvelt úti célja, azaz röptetési iránya a rendszerváltás előtt Kelet-Németország volt. A határok megnyitása után többször jártak Nyugaton is, Brüsszelből például mostanában is rendszeresen indítják útnak szárnyasaikat.

Néhány évvel ezelőtt Szeiman József lemondott az elnöki tisztségről, de társai a közel három évtizedes tevékenységét az örökös, tiszteletbeli elnökséggel ismerték el. Őt Fodor Tamás váltotta a vezetésben. Mint megjegyezte, célja, hogy az egyesület eddigi sikeres működését továbbra is biztosítsa. Arra törekszik, hogy minél több fiatalt nyerjen meg kedves hobbijuknak.

Czigány József (balról) bogyoszlói, Kollár Zoltán farádi egyesületi tagok és Szeiman József a verseny utáni időmérőóra-leállítást hajtják végre.
Czigány József (balról) bogyoszlói, Kollár Zoltán farádi egyesületi tagok és Szeiman József a verseny utáni időmérőóra-leállítást hajtják végre.


– Sajnos a mai gyerekek nem érdeklődnek a galambászat iránt. Talán azért nem, mert ezt nem lehet a szobában, a számítógép előtt űzni. Mégis nagyon szép sport és próbáljuk az utánpótlást megkeresni. Biztató jel, hogy egyesületünk tagsága jelenleg tizenhárom településről tevődik össze – tette hozzá Fodor Tamás.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balázs Péter a jelölt Kónyban

Megnevezte polgármesterjelöltjét és képviselőjelöltjeit a kónyi Fidesz-alapszervezet az… Tovább olvasom