Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Felújították Saitos Gyula síremlékét Rábacsanakon

A rábacsanaki temetőben Saitos Gyula síremlékét újíttatta fel a rábaközi helytörténészek társulata. Újságíró és szerkesztő volt, aki József Attilát felfedezte a magyar költészetnek.
Olyan újságíró-szerkesztő nyugszik a rábacsanaki temetőben, aki elsőként fedezte fel József Attila zsenialitását. Az ő kertjében írta meg például a fiatalon elhunyt költő a Kertész leszek című versét.

 Saitos Gyulát „palántanevelő szerkesztőmnek" nevezte egy dedikálásában József Attila. Az újságíró sírját a helyi önkormányzat és a rábaközi helytörténészek a közelmúltban felújíttatták. 

Saitos Gyula 1896-ban született Makón. Iskoláit szülővárosában, majd Apatinban és Selmecbányán végezte. Újságírói pályáját a Selmecbányai Hírlap szerkesztőségénél kezdte. Az első világháborúban az orosz fronton szolgált. 1920-tól Makón több lap szerkesztője volt. Jó barátságot ápolt Juhász Gyulával és Móra Ferenccel. Ő „vezette be" az irodalmi társaságba az akkor még gimnazista József Attilát. 

Szalay Balázs, a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulatának elnöke beszélt az újságíró életútjáról és József Attilával való kapcsolatáról.
 
Sajtos Gyula
Sajtos Gyula

– Saitos Gyula barátsága József Attilával a költő haláláig fennmaradt. Később több, korábban nem ismert versét is megjelentette. Saitos 1941-től Kárpátalján dolgozott, majd a terület Szovjetunióhoz való csatolása idején a Kárpáti Igaz Szó irodalmi szerkesztője, és az ukrajnai írószövetség magyar tagozatának lektora lett. 1960-ban hazatért és felesége szülőfalujában, Rábacsanakon telepedett le. 1967. július elsején hunyt el Rábacsanakon, gyermeke nem volt – ismertette Szalay Balázs.

Hozzátette: a Saitos által megőrzött József Attila-kéziratok a Petőfi Irodalmi Múzeumba kerültek. Ő írta meg a költő makói éveinek összefoglalását József Attila Makón címmel. József Attila gyámja, Makai Ödön révén került a makói Csanád Vezér Reálgimnáziumba 1920 őszén. A szerkesztő nagyon korán meglátta, hogy nem akármilyen fiatallal van dolga. Így írt róla: „Ösztönösen megéreztem, hogy ennek a hatodikos diákgyereknek a verseiben már hivatott költő szárnypróbálgatása érződik." 
 
A rábacsanaki temetőben Szalay Balázs mellett Füleki Lászlóné alpolgármester és Varga Mária nyugdíjas tanár, aki hosszú időn keresztül gondozta Saitos Gyula sírját. A kövön az eredeti írást hagyták meg a hibákkal, például a tévesen vésett születési évvel együtt.
A rábacsanaki temetőben Szalay Balázs mellett Füleki Lászlóné alpolgármester és Varga Mária nyugdíjas tanár, aki hosszú időn keresztül gondozta Saitos Gyula sírját. A kövön az eredeti írást hagyták meg a hibákkal, például a tévesen vésett születési évvel együtt.

Barátságuk erősödött, tisztelték egymást és József Attila érezte, hogy idősebb barátja jóindulattal és segítő kézzel áll mellette. Első verseskötetét, a Szépség koldusa címűt e szavakkal dedikálta számára: „Az én palántanevelő szerkesztőmnek, Saitos Gyulának erős szeretettel. Makó, 1922. dec. 18." A hagyomány szerint a Kertész leszek című közismert József-vers az újságíró kertjében született meg. A Nem én kiáltok című kötet ajánlása szintén az őszinte barátságról árulkodik: „Saitos Gyula bátyámnak, legelső szerkesztőmnek, hogy még jobban szeressük egymást." Bécsből ezt írta neki 1926. március 27-én: „Ott nőttem majdnem az ollód szárai között." 

– Utolsó találkozásuk alkalmával egy korábbi versének, a Szabados dalnak a kéziratát adta át Saitosnak, ezzel a dedikációval: „Saitos Gyulának, első szerkesztőmnek, szívbéli és életemmel való barátomnak."

 – Tavaly tavasszal Rábacsanakon tartottuk a Rábaköz-kutatók Napja rendezvényünket. Felkerestük a helyi temetőt is, ahol Varga Mária tanárnő hívta fel a figyelmünket Saitos Gyula sírjára. A rossz állapotú síremlékét látva elhatároztuk, hogy megmentjük. Nagyon örülünk, hogy összefogással sikerült megőrizni egy olyan ember nyughelyét, akinek nem kis szerepe van a magyar irodalomtörténetben – fogalmazott Szalay Balázs.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fabula együttes: Derűre hangszerelve - dupla koncert Kapuváron

Fabula együttes: Derűre hangszerelve - dupla koncert Kapuváron
A zenekar "Derűre hangszerelve" címmel mutatja be műsorát új énekesnővel, András Edinával. Tovább olvasom