Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Farádi nosztalgiaaratás

Kilencedik alkalommal rendezték meg a farádi nosztalgiaaratást. A kánikulai meleg az aratókon kívül a vendégeket is igénybe vette.
– Nemcsak népünnepéllyé terebélyesedik a farádi nosztalgiaaratás, de immáron nemzetközivé vált a bemutató, hiszen idén ausztriai vendégeink is voltak – mondta Balogh Gyula, a kilencedik alkalommal megrendezett hagyományőrző aratás szervezője. A vasárnapi kánikula erősen igénybe vette a hat településről érkezett aratócsapatok tagjait és a nézőket egyaránt, akik közt az osztrák vendégcsapat szurkolói is ott voltak. Balogh Gyula szerint nyugati vendégeik mellett a környékbeli érdeklődők is életre szóló élménnyel távozhattak a rábaközi kistelepülésről. A szervező kijelentette: egyre több vendégük van, rendezvényük a kezdeti negyvenes létszámról idén közel kettőszáz vendégre gyarapodott. Külön kiemelte a kapuvári csapat népviseletbe öltözött tagjainak részvételét és egy tizenhét éves, bogyoszlói fiatalembert, aki százéves aratóruhában érkezett a bemutatóra.

Az aratást vasárnap délelőtt fél tizenegykor az első kaszás, Élő Gyula kezdte. A nyugdíjas farádi férfi elmondta: az „első kaszás" címet még a hetvenes évek derekán, az akkori Rábaközi Napok egyik aratóversenyén nyerte el. Fiatal korában még a szüleinek segített a kézi aratásban, azt azonban hozzátette, akkoriban még megvolt a munkához való testi erő. Élő Gyula úgy véli: régen ez nem számított a nehéz munkák közé, hiszen az aratás, betakarítás nyaranta mindennapos volt. – Edzésben voltunk akkor, ma már kicsit elkényelmesedtek az emberek, azért tartják nehéz munkának az aratást – mondta a farádi első kaszás.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felrobbantották a gránátot

A csornai Petőfi téesz által művelt földön napraforgó-sorművelés közben fordította ki a munkagép a veszélyes tárgyat néhány nappal ezelőtt. A cég vezetői értesítették a tűzszerészeket, akik szerdán érkeztek meg a város határába. Szojka Péter zászlós a Kisalföldnek elmondta: egy második világháborús, hetvenöt milliméteres páncéltörő gránát „pihent” a földben több mint hatvan esztendeje. Tovább olvasom