Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A Borostyánkő út mentén vezetnék a nyomvonalat

Csorna - A Balti-tengertől az Adriáig húzódó közlekedési folyosó uniós támogatásáért lobbizó bizottság ülésezett csütörtökön Csornán. A folyosókat jövőre vizsgálja felül Brüsszel.

Az Európai Unió 2010-ben vizsgálja felül az európai közlekedési folyosókat. Megyénket kedvezően érintené, ha a Balti-tengertől az Adriáig húzódó észak–déli tengelyt uniós folyosóvá minősítenék. Svéd, lengyel, cseh, szlovák, magyar és horvát partnerek korábban létrehozták a Közép-európai Közlekedési Folyosó (CETC) interregionális irányítóbizottságot. A szervezet munkacsoportja tegnap Csornán ülésezett. A régiók közös érdekeire szeretnék felhívni a brüsszeli döntéshozók figyelmét.

A külföldi szakembereknek Firtl Mátyás vázolta a megyebeli helyzetet.
A külföldi szakembereknek Firtl Mátyás vázolta a megyebeli helyzetet.

Amennyiben a Közép-európai Közlekedési Folyosó bekerül az Európai Unió által támogatott rendszerbe, lehetőség nyílik arra, hogy külön támogatásokban részesüljön az EU strukturális alapokból. Hazánkban ez a nyugat-dunántúli megyéket érinti: a Rajkától a horvát és szlovén határig húzódó főútvonalakat. Győr-Moson-Sopron megyét Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke képviselte a bizottságban, mely az egykori ˝Borostyánkő út˝ nyomvonalát leginkább követő folyosó kiépítését szorgalmazza.

 Az észak–déli tengely megyénket a 86-os főúttal érinti.

– A csornai találkozón azt vitattuk meg a külföldi kollégákkal, hogy Brüsszelben ki, milyen módon képviseli közös céljainkat. A stratégiánkat tekintjük át – mondta a Kisalföldnek Firtl Mátyás. – Megyénk azért is lobbizik, hogy a folyosó hiányzó darabja, a Pozsonyból Nagykanizsáig tartó szakasz megépülhessen. A hatalmas forgalom ugyanis leginkább bennünket terhel.

Az észak–déli tengely megyénket a 86-os főúttal érinti.
Az észak–déli tengely megyénket a 86-os főúttal érinti.

A megvalósításról az alelnök elmondta: ha a 2010-es felülvizsgálat során a folyosó bekerül a támogatottak közé, már azért lehet dolgozni, hogy mielőbb forrásokat szerezzenek rá. Megyénk azért is lobbizik, hogy a Pozsonyból Nagykanizsáig tartó szakasz megépülhessen. A hatalmas forgalom ugyanis leginkább bennünket terhel. - mondta Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke

 

Olvasóink írták

 • 4. qeu 2009. szeptember 12. 20:43
  „A megkerülő is lehet borostyánból, csak meglegyen.
  Szóval először a megkerölő utána többi.”
 • 3. tűzmanó 2009. szeptember 12. 19:08
  „Ha valaki ismeri a történelmet= a borostyánkőútnak nem ez a nyomvonala, amit terveznek. Az elkerülőt mielöbb meg kell építeni, az kell nem, az adriához út.”
 • 2. judit4 2009. szeptember 11. 12:24
  „Hát azt bizony én sem értem, hogy Firtl úr mennyire érzi, hogy a forgalom minket csornaiakat bennünket terhel, de kérdezzen engem én tudnék oldalakat mesélni (több száz csornai lakótársammal együtt), ugyanis a 85-ös és a 86-os közös szakasza mellett élek.
  ELKERÜLŐT AKARUNK! És pedig minél előbb és nem pancserek, pénzhajhászok, hanem szakértő emberek munkáját várjuk. Remélem, az elkerülővel módosulni fog ez az utóbbi térkép.”
 • 1. Goldman 2009. szeptember 11. 11:52
  „Kérdem én Firtl úrtól, hogy őt ez mennyire érinti nap, mint nap? Mert ha érintené talán nem az uni(jó)ra várna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kicsinosították a beledi városházát

Tovább olvasom