Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

˝Tízből két ember talán segít˝

Mosonmagyaróvár - Tíz emberből kettő, ha segít. Emögött nem feltétlenül a rosszindulat áll, hanem mert tanácstalanok –magyarázza Molnár Ákos látássérült fiatalember.

Az elfogadás napja épp a különféle sérültek mindennapjainak bemutatásával javítana e helyzeten.

Évről évre mind több kisgyerek, fiatal tekinthet be a sérültek mindennapjaiba az elfogadás napja keretében, melyre a szervezők tegnap ötödik alkalommal várták az érdeklődőket.

– A társadalom egyre türelmetlenebb és ez kihat a gyerekekre is. Sok munkára van szükség ahhoz, hogy ez megváltozzék. Ötödször rendeztük meg az elfogadás napját és az a tapasztalatunk, hogy a gyerekek szívesen jönnek, érdeklődnek a sérültek helyzetéről – hangsúlyozza Cser Katalin, a program szervezője.

A vakvezető kutyák tudása sok nézőt lenyűgözött.
A vakvezető kutyák tudása sok nézőt lenyűgözött.

A gyerekek egyébként nemcsak filmvetítések, előadások segítségével tekinthettek be a sérültek életébe, gyakorlatban is szerezhettek tapasztalatokat: például hogyan segít gazdájának a vakvezető kutya, hogyan kommunikálnak jelbeszéddel a siketnémák, vagy éppen a halmozottan sérült siketvakok. Nagy sikernek örvendtek a különféle kreatív, ügyességi játékok is.

Molnár Ákos születése óta látássérült.

– Jelenleg körülbelül 50 ezer látássérült él Magyarországon, az a tapasztalat, hogy a vidéki városokban jobban odafigyelnek az épek sérült társaikra. Bár még így is rossz az arány, tíz emberből kettő, ha segít, emögött nem feltétlenül az emberek rosszindulata áll, hanem mert tanácstalanok, hogy mit is tehetnének – véli az Informatika a Látássérültekért Alapítvány munkatársa. A fiatalember szerint az olyan rendezvények, mint az elfogadás napja, épp azért jók, hogy az egészségesek már fiatalon megismerhetik a sérültek életét és toleránsabbak lesznek felnőttként is.

Az érdeklődő gyerekek a látássérültek, siket-vakok mindennapjaiba tekinthettek be.
Az érdeklődő gyerekek a látássérültek, siket-vakok mindennapjaiba tekinthettek be.

A programon részt vett Vékony Tímea is, aki dongalábbal született:

– Mozgássérültként nem járok bottal vagy kerekes székkel, az emberek sokszor furcsán néznek rám, nem segítenek. Véleményem szerint a vakokat inkább támogatja a társadalom, mint a mozgássérülteket – véli a lány.

Az osztálytársaival együtt látogatott el a programra a hetedikes Varga Nikoletta: – Nagyon tetszett a vakvezetőkutya-bemutató, néhány jelet is megtanultunk a siketnémák beszédéből és érdekes játékokat próbáltunk ki. Láthattuk azt is, hogyan kommunikálnak, interneteznek vagy éppen közlekednek a sérült emberek.

Olvasóink írták

  • 2. Griffin 2009. szeptember 29. 11:24
    „mindenkinek részt kellene vennie életében legalább egyszer egy ilyen programon, meredeken csökkenne az előítélet, a tanácstalanság, a "mi közöm hozzá",sőt, a "dögöljön meg az ilyen" típusú hozzáállású emberfajta létszáma”
  • 1. Imcsi 2009. szeptember 28. 22:24
    „Színvonalasnak találtam ezt a programot, és örömmel láttam a sok érdeklődő iskolást!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Programok a szív világnapján

Mosonmagyaróvár - Szombaton, a szív világnapján rendezik meg az ˝Éljen 140/90 alatt!˝ című… Tovább olvasom