Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Nem számolnak béremeléssel

Mosonmagyaróvár - A működőképesség biztosítása és az önkormányzat fizetőképességének megőrzése az elsődleges cél a 2010-es költségvetési tervezetben.

Az ellenzék szerint hiányoznak a konkrétumok és nagyon pesszimista a koncepció.

Legutóbbi ülésén tárgyalta a képviselő-testület a város jövő évi költségvetési koncepcióját. Eszerint a központi támogatások alakulása vélhetően az ideinél is nagyobb terhet ró majd az önkormányzatra. A működéshez kapcsolódó támogatások csökkenése csupán mérsékelt kiadásfinanszírozást tesz lehetővé. A fejlesztésekben kiemelt szerep juthat a pályázati támogatásoknak. A bevételek és kiadások tervezése minden eddiginél kockázatosabb.

A normatív támogatás pontos összege még nem ismert. A kötetlen felhasználású, általában lakosságszám-arányos támogatások, illetve a térségi feladatok ellátására kapott források összege várhatóan alacsonyabb lesz az ideinél. Az oktatási, szociális és gyermekjóléti területen az előző évhez hasonlóan csökkenő állami támogatással kell számolni. A Karolina Kórház esetében a működőképesség megőrzéséhez továbbra is önkormányzati kiegészítő támogatásra lesz szükség.

A fejlesztésekben kiemelt szerep juthat a pályázati támogatásoknak. A bevételek és kiadások tervezése minden eddiginél kockázatosabb.
A helyi adók tervezésénél az idei teljesítéseket veszik alapul. Építményadóból idén 447 milliót terveztek, amelynek 96 százaléka szeptember 30-ig teljesült. Ennek alapján hasonló összeggel számolhatnak jövőre is. Az idegenforgalmi adóbevételre vélhetően hatást gyakorol majd az üdülési csekkek adókötelessé tétele. Ebből az adónemből 14 milliót terveznek. Az iparűzési adó esetében figyelembe kell venni, hogy a beszedése júliustól az APEH feladatköre lesz, így feldolgozási díj gyanánt jelentős összeget tartanak majd vissza. Emellett 2010-ben jelenik meg először drasztikusan a válság hatása az iparűzési adóban. A gépjárműadónál pedig fontos szempont, hogy a városban jelentősen megnőtt az elmúlt időszakban a forgalomból ideiglenesen vagy véglegesen kivont gépjárművek száma: meghaladta az ötszázat.

A felhalmozási bevételek közül kiemelt figyelmet fordítanak az ingatlanértékesítésekre. A képviselő-testület idén számos pályázati lehetőségen való részvételről döntött, amelyek többsége a fejlesztéseket célozta meg. Ennek köszönhetően jelentős pályázati források érkezhetnek a városba 2010-ben, ezért az önerők biztosítása is kiemelt cél. Az elmúlt években a gazdálkodás folytonossága csak folyószámlahitel igénybevételével volt biztosított, ami jelentős kamatterheket rótt az
önkormányzatra. Valószínűsíthető, hogy 2010-ben is szükség lesz folyószámlahitel igénybevételére. A beruházási hitelek tőketörlesztése 60 millióval növekszik. Az idei költségvetésben a kamatok összege meghaladta a 172 milliót, ez 2010-ben akár 118 millióra is mérséklődhet.

A koncepció fölött folytatott viszonylag rövid vita során Kovács Gergely (MSZP) kiemelte: a tervezetben sok az általánosítás, nem érezni, hogy Mosonmagyaróvárról szólna, nem látni, milyen lesz a város költségvetése. Emellett a koncepció nagyon pesszimista, valamint nincsenek meghatározva az önkormányzat belső korlátai. Dr. Árvay István (Fidesz) szerint ez az anyag koncepciónak jó, minden ágazatnak jelzi, hogy mire számíthat. Meghatározza, hogy az önkormányzat intézményeinél nem számolnak bérnövekedéssel, a beruházásoknál a pályázatokra támaszkodnak elsősorban és minden területen a takarékosságra törekednek. Szabó Miklós polgármester hozzátette, nem látják előre a várható folyamatokat, ezért nincsenek egyelőre konkrétumok a tervezetben. 

Olvasóink írták

 • 5. szocdem 2010. január 11. 11:07
  „Abrafax olvtárs ezt írod:

  "Tessék csak számonkérni mindenkin, miért nem költenek el előre minden még csak be sem tervezett bevételt."

  Nem akarok megvédeni senkit, de nem erről szól a cikk. HAnem arról, hogy NINCS KONKRÉTUM a költségvetésben, ami még rosszabb mint egy túltervezett költségvetés..

  RickCartmann olvtárs ezt írod:
  "az a város, amelynek oldalán fórumozni tetszik, nem MSZP-s vezetésű"

  Hanem MDf. EBEN GUBA - ahogy mondani szokták. Neolibsi ez is meg az is... Ez is társadalmi romlást okozott, meg az is. NEm is értem mit reméltek Szabótól az óváriak..”
 • 4. RickCartman 2009. december 16. 19:48
  „SiLa, a szavazás magánügy,egyébként az a város, amelynek oldalán fórumozni tetszik, nem MSZP-s vezetésű”
 • 3. SiLa 2009. december 15. 20:52
  „Az mszp-s Kovács a saját pártján köszörülje a nyelvét! Az önkormányzatokat a jelenlegi vezetés tette padlóra. Grffin! Az településektől nagyon sok pénzt vont el 7 év alatt a kormány! /Ön kire szavazott?/”
 • 2. Griffin 2009. december 15. 11:14
  „"hogy az önkormányzat intézményeinél nem számolnak bérnövekedéssel" - én pedig tájékoztatok mindenkit, aki nem tudná, hogy nem csak bérnövekedés nem volt évek óta (még csak infláció-követő sem), hanem bércsökkenés történt minden területen,a takarékoskodás, visszafogottság jegyében, amit csökkenteni lehetett,csökkentették, elvették, illetve nem fizetik,így összeségében az elmúlt ciklusban az átlagos bérek mindegyike 30- 40 ezer forinttal kevesebb havonta, mint azt megelőzően.
  Ebben a szférában a dolgozók csak irigykedve nézik a boltokban étkezési utalvánnyal fizetőket, és az üdülési csekket csak a reklámból ismerik.Itt valóban megtakarítás van. Kérdés: hol a megtakarított pénz? (városi viszonylatban ez több tízmilliós tétel)”
 • 1. Abrafax 2009. december 14. 19:48
  „Igen, ez is egy közgazdasági iskola: az évről-évre optimistán tervezni, aztán mehet a kapkodás, mivel tömjék be a lyukakat; ennek ragyogó eredményét láthatjuk országosan. Tessék csak számonkérni mindenkin, miért nem költenek el előre minden még csak be sem tervezett bevételt. Gratulálok, Kovács képviselő úr!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szóváltásból súlyos sérülések

Két alkalommal is súlyos sérülésekkel végződött az italozás utáni szóváltás a napokban… Tovább olvasom