Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Mobil lopás: Harmincnyolcmilliós zsákmány zsarolások után

Mosonmagyaróvár - Élet vagy testi épség elleni súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás és jelentős értékre elkövetett orgazdaság bűntette miatt nyomoz a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság abban az ügyben, amiben közel ezer darab mobiltelefont loptak el mintegy 38 millió forint értékben. A bűncselekmény három gyanúsítottját már elfogták, ám két szlovák férfit még keresnek.
Egy megyénkbeli cég alvállalkozóként fuvarozott mobiltelefonokat a komáromi Nokia-gyárból. A Svájcba tartó szállítmányt a hét elején Mosonszentmiklósnál ismeretlenek „megdézsmálták", mintegy 38 millió forint értékű árut vittek el. A feljelentést követően a mosonmagyaróvári rendőrök alig fél nap alatt elkapták a bűncselekmény gyanúsítottjait.

Az esetről tegnap tartott sajtótájékoztatón Horváth Csaba alezredes, kapitányságvezető kiemelte: a gyors rendőri intézkedés eredményeként az éjszaka tett feljelentést követően másnap délre már el is fogták a gyanúsítottakat. A három bőnyi illetőségű férfi ellen élet vagy testi épség elleni súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás és jelentős értékre elkövetett orgazdaság miatt indítottak eljárást.

Az eset részleteiről beszélve Babos László őrnagy, bűnügyi osztályvezető elmondta: a kapitányság ügyeletére hétfőn késő este érkezett a bejelentés, miszerint egy mobiltelefonokat szállító kisteherautó egyik sofőrje a városszéli bevásárlóközpont parkolójában megállva vette észre, hogy a raktér zárja sérült. Az ajtót kinyitva észlelték, hogy másfél raklapnyi telefon hiányzik a szállítmányból. A meghallgatás során a sofőr elmondta, hogy öt héttel ezelőtt kereste fel a lakásán két – általa csak becenéven ismert – férfi. Tudomást szereztek arról, hogy ő a Nokia-gyárból szállít telefonokat, ezért nagyobb összeget követeltek tőle.

Családja megölésével, háza felgyújtásával fenyegetőztek, illetve testi fenyítéssel nyomatékosították követelésüket. A sofőr azonban nem tett eleget a „kérésnek", ezért a következő látogatáskor a fenyegetőkkel már két másik – feltehetően szlovák – férfi is érkezett egy dunaszerdahelyi rendszámú Mercedesszel. A egyik szlovák még egy pisztolynak tűnő tárggyal a levegőbe is lőtt. A sofőrt ezután még többször felkeresték és kikényszerítették, hogy jelezze számukra, amikor nagy értékű telefonokat szállít. A fenyegetés hatására aztán a sofőr hétfőn így is tett, amikor Svájcba indult a komáromi gyárból. A kisteherautóval Mosonszentmiklósnál megállt, ahol az elkövetők alig tíz perc alatt lerakodták a mintegy ezer darab telefont. A sofőr ezt követően vette fel váltótársát, aki aztán Mosonmagyaróváron felfedezte a lopást.

Az ügy felderítésére létrehozott tizenöt fős nyomozócsoport a begyűjtött adatok alapján másnap délelőtt házkutatást tartott három bőnyi férfi lakásán. Az információk alapján megállapították azt is, hogy az ellopott 990 telefont egy negyedik társuk melléképületének padlásán rejtették el, amit aztán a rendőrök hiánytalanul meg is találtak és lefoglaltak. Zsarolás és orgazdaság gyanújával őrizetbe vették a 26 éves N. T., a 32 éves H. Gy., a 39 éves T. I. és az 50 éves S. Cs. bőnyi lakosokat, akik mindannyian büntetett előéletűek. Tekintettel arra, hogy H. Gy. és N. T. szabadlábra helyezésük esetén a hatóság elől megszöknének, illetve a tanúk befolyásolásával, megfélemlítésével nehezítenék a nyomozást, kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. A két eddig ismeretlen, feltehetően szlovák férfit még keresik. Róluk a sofőr elmondása alapján fantomkép készült. A rendőrség várja mindazok jelentkezését, akik felismerik a képen látható férfiakat, vagy bármit tudnak az ügyről. Jelentkezni lehet személyesen a kapitányságon, vagy telefonon a 215-433-as, illetve a 107-es számon. A bejelentők adatait a rendőrség bizalmasan kezeli.

Babos László őrnagy és Horváth Csaba alezredes adott tájékoztatást az ügyről. Az elkövetők fenyegetéssel jutottak hozzá a mintegy 38 millió forint értékű áruhoz.
A két eddig ismeretlen, feltehetően szlovák férfit még keresik.
Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosonmagyaróvár: Omnibusz-bérlet nyugdíjasoknak

Mosonmagyaróvár - A Flesch Károly Kulturális Központban szeptember 20-tól a nyugdíjasok… Tovább olvasom