Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Megaberuházások - túl az első körön

Mosonmagyaróvár - Mintegy 700 millióból valósulna meg a mosoni belváros rehabilitációja. A város új szennyvíztisztítóját 2,7 milliárdból építenék meg. Ezekre a ˝megaberuházásokra˝ a támogatást első körben megnyerte a város.

Lapunk keddi kiadásában mutattuk be azokat a mosonmagyaróvári ˝megaálmokat˝, amik egyelőre csupán tervekben léteznek, a megvalósításukhoz szükséges forrásokat egyelőre nem látni. Ezúttal azokat vesszük sorra, amiknél már jó esély van a megvalósulásra.

Az elmúlt év első felében pályázott az önkormányzat a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében a városközpontok funkcionális megújítására kiírt támogatásért. Az elnyerhető támogatás a beruházás összköltségének 69 százaléka, 483 millió forint uniós pénz. A fennmaradó majd egyharmad részt az önkormányzatnak kell állnia. A pályázat legnagyobb eleme az Erzsébet és Kápolna terek közterületeinek teljes felújítása, az alatta húzódó közművekkel együtt. Ez tartalmazza a burkolatok és zöldfelületek teljes cseréjét, valamint utcabútorok kihelyezését. A pályázatban gazdasági elemnek is szerepelnie kellett. Ennek keretében valósul meg a mosoni piac bővítése. A Tourinform melletti jelenlegi parkolók helyére pavilonokat építenek, valamint a meglévőket is átalakítják a jobb használhatóság és a vásárlók kényelme érdekében. A pályázati kiírásban meghatározott közösségi funkciónak eleget téve újítják fel a Fehér Ló Közösségi Házat. A homlokzat felújítása mellett megoldják az épület és a pince vízszigetelését, valamint a jelenlegi két lakást felszámolva közösségi tereket alakítanak ott ki, így bővítve az intézmény funkcióját. Emellett a házban működő önkormányzati ügyfélszolgálati irodát is megújítják.

A ˝Mosoni városközpont funkcióbővítő rehabilitációja˝ címmel beadott pályázatot első körben kedvezően értékelte a regionális fejlesztési ügynökség. A város most a második körre készíti elő a szükséges anyagokat, amiket augusztusban és októberben kell majd beadni. Ezt követően születik majd döntés a támogatásról. A munkák kivitelezése a támogatási szerződés megkötése után indulhat el, a tervek szerint 2010 őszén.

Pályázati támogatással modernebb szennyvíztisztító építését tervezik Mosonmagyaróváron, mivel a jelenlegi, alig tíz éve működő létesítmény már egyre nehezebben tud megfelelni a környezetvédelmi előírásoknak és határértékeknek. A tervezett új beruházással egy sokkal modernebb technológiájú tisztító létesülne. Olyan új előkezelő és biológiai tisztító rendszert építenek ki, amivel nem válhat túlterheltté a létesítmény.

A város a Környezetvédelmi és Energia Operatív Program (KEOP) keretében pályázott uniós támogatásért a szennyvíztisztítóra. A mintegy 2,7 milliárdos beruházáshoz 85 százalékos támogatást lehet szerezni, a fennmaradó önrészt az önkormányzatnak kell biztosítania. Az önrészhez szükséges tartalék képzését már beépítették az idei évi csatornadíjakba. A pályázat első fordulója sikerrel zárult a város számára. Most a szükséges területek előkészítése, a tisztító tervezése zajlik a pályázat második fordulójára. Amennyiben a második körben is kedvező lesz az elbírálás, úgy a tervek szerint jövő évben indulhat a szennyvíztisztító kivitelezése.

A mintegy 2,7 milliárdos beruházáshoz 85 százalékos támogatást lehet szerezni, a fennmaradó önrészt az önkormányzatnak kell biztosítania. Az önrészhez szükséges tartalék képzését már beépítették az idei évi csatornadíjakba.

Olvasóink írták

 • 3. pancser 2009. július 11. 08:43
  „Folytatnám az előzők gondolatait! Igen, tartok tőle, hogy megint építészek meg hivatalnokok teszik "rendbe" a most üzleti szempontból jól működő piacot. Jártunk szinte mindannyian , nagyobb nyugati városokban, ahol a jó piac, egy nagy tér. Az árusnak felesleges drága pénzért drágán bérelhető pavilonokat emelni, mert nincsen rá szükség. A piacnak egy rendezett sima placc kell és jönnek az árusok, ha árnyékot adó fák vannak az pozítívum. Ennyi! Nehogy megismétlódjon az óvári eset, ami iszonyú pénzbe került és ott pusztul használatlanul. Aki azt kitalálta azt közlébe sem szabad engedni a mosoni rendezésnek tartsa meg az öttleteit, mert úgy járunk mint a libás, meg a tanácsadója, ahol a libák elfogytak a sok okosságtól, de az ötletek nem.”
 • 2. monaco2006 2009. július 10. 15:38
  „Nagyon igazad van juhi!Mindenesetre a tökig érő gazt ,szemetet eltakaríthatnák!Olyan bűz terjeng a környéken,meg kellene az okát keresni!Remélem a piac fejlesztésénél azt is figyelembe veszik,hogy az óvári piacba beleöltek egy csomó pénzt,azóta üresen állnak a pavilonok!Így lesz ez Mosonban is,nem értem,ha valami jól működik miért kell tönkretenni....!Lehet,hogy laikus vagyok,de én így látom!”
 • 1. juhi 2009. július 09. 16:56
  „Még senkinek nem tűnt fel az Iskola utca - Királydomb - Soproni utca által határolt hatalmas üres terület, közvetlen a mosoni templom szomszédságában ???? Ha valamit, ezt lehetne igazán akár közösségi célokkal is beépíteni! Ez zömmel a régi hármas számú általános iskola volt területe, így valószínű önkormányzati tulajdonban lehet, ha csak bennfentesek már nem vették meg és nem várnának az érték megtízszereződésére.
  Addig meg marad Moson egyik szégyenfoltja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rapsicok varsáztak áradáskor a vízen

Hegyeshalom, Ásványráró - Ásványrárón varsákat, azokban döglött halakat, Hegyeshalomban… Tovább olvasom