Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

A pápa piemonti fogadtatása

Olaszország. A pápaválasztás piemonti fogadtatásáról ott élő kapuvári származású olvasónk írt, Ézsöl Katalin, aki a Torinóhoz közeli Aviglianában lakik.
„Kitörő örömmel és megelégedéssel fogadták a konklávé eredményét a környéken lakók. Hogy miért? Ehhez ismerni kell a piemontei és általában az olasz emberek lelkületét. A külföldre szakadt olasz ugyanis mindig szűkebb hazájának gyermeke marad." – írta olvasónk. S az új pápa Piemonte tartományból származik, amelynek Torino a központja. Piemonte tartomány Asti megyéjéből vándorolt ki Argentínába az új pápa édesapja.


„A calabriai felmenők utódai calabriaiak és így tovább egész Itáliában. Mindenütt virágzik a lokálpatriotizmus. Büszkén emlegetik elszármazott hírességeiket, de az egyszerű kisembereket is. Gyakran rendeznek fogadásokat, tájjellegű lakomával egybekötött ünnepségeket. Asti környéke sem kivétel. Itt élnek ma is az új egyházfő rokonai. Velük továbbra is tartja a kapcsolatot." – folytatta levelét Ézsöl Katalin.

„Nagy szenteket és szentéletű szociális munkásokat, sok-sok missziós papot, nővért és vértanút adott ez az északnyugati terület az egyháznak, a földműves, ipari és nagyvárosi szegényeknek. (Giovanni Bosco, Michele Rua, G. Benedetto Cottolengo, M. Mazzarello, Giovanni Cafasso, Giuseppe Allamano, Pier Giorgio Frassati) Szociális érzékenység, jó szervezés, hatásos munkálkodás, mélyen átélt hit: ez jellemzi az itteni egyházi embereket. (Például Torino püspökeit, Pellegrinit, Ballestrerot, Polettot, Nosigliát és a volt milánói érseket, Carlo Maria Martinit és a plébániák keretében működő nagyszámú önkéntest)."

„A szentatya váratlan visszavonulása miatt is sok millió ember – nem csak katolikusok – követte a konklávé eseményeit. Ez is mutatja, hogy az egyház tájékozódási pont az egész világ számára. A második vatikáni zsinat óta tartó reformok erősítették, Péter utódai a két utolsó évszázadban növelték – a világi hatalom fokozatos elvesztése ellenére – az egyház erkölcsi tekintélyét. Ezt az utat viszi tovább a latin- amerikai új pápa."

„A Ferenc nevet választotta. Olaszország védőszentje assisi Szent Ferenc, a szegények oltalmazója, a hitélet megújítója. A névválasztásban benne van egész programja Róma új püspökének. Jezsuita és ferences hagyomány és gondolatvilág ötvözete. Az emberek ezt tudják. A kisemmizettek tömegei érzik és a Krisztust követők nem fognak csalatkozni benne. Az eddigi társadalmi berendezkedések nem tudták megoldani az emberiség problémáit. A szegénység egyre terjed, stb. De az egyház tanítása a szolidaritás, az önzetlen szolgálat, a szeretet. Jorge Mario Bergoglio, Argentina bíborosa ebben már bizonyított."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az olaszok az új pápa származásáról

Itália. Olaszországban most főként az új pápa származásáról beszélnek – így az ott élő… Tovább olvasom