Kisalföld logö

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Tablettás abortusz miatt utaznak Ausztriába a nők

Tőlünk nyugatra (Ausztriában is) a hagyományos művi abortusznál humánusabb, gyógyszeres terhesség-megszakítást is végeznek. Pontos kimutatás nincs, de sok magyar nő emiatt utazik Ausztriába. Európa némely országába pedig (ahol az anya nem dönhet) postán is rendelhető abortusztabletta.


Európában eddig Ausztria, Dánia, Finnország, Franciaország, Norvégia, Spanyolország, Svédország, Svájc és Nagy Britannia törzskönyveztette a művi terhesség-megszakítás alternatívájaként hozzáférhető abortusz-tablettát. Ezen országokban a nők választhatják, hogy a műtéti beavatkozás helyett a szintén fájdalmas, de a szervezetet kevésbé megterhelő tablettával vetnek véget a nem kívánt terhességnek. Ez a szer hatásában a spontán vetéléshez hasonlít, ezért a szervezetre nézve sokkal kevesebb kockázatot jelent, mint a műtéti beavatkozás.

Magyarországon ezzel szemben csak a hagyományos, azaz vákumos módszert alkalmazzák, (a sokkal veszélyesebb küretes megoldás - vagyis amikor küretkanállal kikaparják a méh tartalmát - viszonylag ritka, inkább a spontán vetélés befejezéseként szokták alkalmazni) pedig 2005-ben úgy tűnt, elindulnak a szakmai egyeztetések a gyógyszer törzskönyvezéséről. Még abban az évben a szegedi kórház 1500 önkéntesen tesztelte a készítményt, ám a tablettát hazánkban azóta sem alkalmazzák. Az Országos Gyógyszerészeti Intézetnél (OGYI) ugyanis valamilyen oknál fogva eddig egyetlen gyártó sem kérte a magyarországi törzskönyvezést.

Előfordulhat tehát, hogy a magyar nők egy része megpróbálkozik a külföldi kezeléssel, hiszen például Ausztria könnyen és gyorsan elérhető célországként jöhet szóba. A művi abortuszhoz képest az ára borsos körülbelül négyszeres, hiszen Magyarországon a műtétért kevesebb mint harmincezer forintot kell fizetni, ezzel szemben egy bécsi kórház közel százezer forintot kér az orvosi felügyelet alatti tablettás terhesség-megszakításért.

Akik átélték

– Saját magam nyomoztam ki egy bécsi klinika elérhetőségét, mert tudtam róla, hogy Ausztriában van lehetőség a műtét helyetti megoldásra – mondta el a kisalfold.hu-nak egy fiatal nő, aki tavaly döntött úgy, hogy – mivel partnerével nem elég stabil a kapcsolata – nem tartja meg a magzatát. – A nőgyógyászom nem említette, hogy máshol lenne ilyen lehetőség, csak azt, hogy Magyarországon biztosan nincs. Ő egyből azzal kezdte, hogy ha nem akarom megtartani, mikor és hogyan van lehetőségem a művi abortuszra. Több magyar orvost is felkerestem, de segíteni – akár csak egy címmel vagy telefonszámmal – senki sem tudott. Interneten és ismerősök által kezdtem nyomozni, és nagyon sürgetett az idő. A tablettás megszakításra ugyanis Ausztriában legfeljebb 7 hetes terhesség esetében van mód. Végül, hosszas keresés után az utolsó pillanatban találtam meg a bécsi kórházat, ahol fogadtak. A "beavatkozás" nem volt fájdalommentes, (egy nagyon erős, görcsölős menstruációhoz tudnám hasonlítani) de úgy vélem, ha ezen múlik az, hogy az embernek később lehet-e gyereke, akkor mindenképpen ezt a megoldást javasolnám annak, akinek szüksége van rá. Bécsben bajba jutott emberként bántak a nőkkel, odafigyeltek arra, hogy ne érezzük magunkat megalázva. Úgy gondolom, hogy egy lelkileg megviselt embernél ez sokat segít a kilábalásban.

Egy másik fiatal nő egy magyar kórházban végeztetett terhesség-megszakítást – műtéttel. Ő is beszélt a tapasztalatairól. – Mikor pozitív lett a tesztem, összeomlottam. A húszas éveim elején, véletlenül történt. A kapcsolatunk párommal erős volt, de mindketten fiatalok voltunk még. Hosszas hercehurca után találtam magam az önkormányzat szociális irodájában, majd a műtőben. A szobában négyen voltunk, de az mindent elárul a bánásmódról, hogy a reggeli műtétet követően hárman azonnal leléptek. Én meg ott maradtam éjszakára a könnyeimmel. A személyzet tagjai nem voltak gorombák vagy bántóak, egyszerűen csak ridegek, mintha tárgyak lennénk. Az is nehezített a helyreállásban, hogy a műtét utáni szövődményként gyulladásom lett, – büntetésként – újra ki kellett állnom a kínok kínját. Nem tudtam róla, hogy lett volna gyógyszeres megoldás, igaz rajtam már "nem segített" volna, tízhetes terhes voltam.

Abortusz fél óra alatt a neten

Manapság lehetőség van az abortusztabletta biztonságos beszerzésére az interneten is, azokban az országokban, ahol a termességmegszakítás nem legális, vagy szígorú feltételekhez kötött - Magyarország nem tartozik ebbe a körbe. (Lengyelországban nem kérhető például kizárólag szociális indokra, vagy indoklás nélkül). A womenonweb.org által körülbelül tizenhétezer forintért kínált tabletták az esetek nagy részében megszabadítanak a nem kívánt terhességtől. A pirula használata után viszont erős vérzés léphet fel vagy az abortusz nem sikerül teljesen, az esetek 11 százalékában orvosi műszeres befejezésre van szükség. Eddig 11 nő vesztette életét a tabletta okozta erős vérzés miatt, de még mindig forgalomban van. (Elgondolkodtató azonban, hogy a művi terhességmekszakítás következményeként viszont sok-sok ezer nő halt már meg. Fontos azt is tudni, hogy biztonságosabb orvosi felügyelet alatt, például kórházban alkalmazni a készítményt, ahol az esetleges komplikáció esetén közel van a segítség.)

A cég csak olyan országba szállítja a készítményt, ahol az abortuszról való döntés lehetősége nincs száz százalékig az anya kezében. Feltétel továbbá, hogy egy órán belül elérhető legyen kórház vagy elsősegély-hely és a terhesség ne legyen idősebb kilenc hetesnél.

A leírás szerint a nőnek először a Mifepristone-t kell bevennie, majd 24-48 óra elteltével a Misoprostolt. Az első tabletta hatóanyaga a RU 486-os vegyület, amelyet 1988-ban engedélyeztek Franciaországban. A szer kémiai-biológiai hatásaiban a terhesség fennmaradásában jelentős szerepet játszó progeszteronnal megegyezik, azonban élettani hatása azzal éppen ellentétes: a sejtek ingerlése helyett bénítja azokat. A második szer pedig méhösszehúzódásokat serkent, ami segít a méh tartalmának kiürítésében.

A webshop leírása szerint az esetek mindössze két százalékában nem sikerül teljesen az abortusz és műszeres befejezés szükséges. Egy százalék az esély arra, hogy a terhesség nem szakad meg a szer hatására. Az alkalmazás után fellépő erős vérzésre is rámutatnak, de az előfordulás gyakoriságáról nem tesznek említést.

Miután a terhességétől megszabadulni kívánó nő elfogadja a feltételeket, már csak fizetnie kell, amelyet adománynak neveznek: minimum 70 eurót kell befizetnie a tablettákért cserébe, a honlap szerint a pénz egy nonprofit szervezeté lesz.

Linkek:

http://www.pregnantpause.org/lex/world02map.htm
 
http://www.pregnantpause.org/lex/world02.jsp#hu

http://www.womenonweb.org/

http://www.gynpages.com/ACOL/international.html

http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Abortion_pill_RU486_(mifepristone)?open 

 http://www.communio.hu/meh/diplom4.htm

Ausztriában tablettás abortuszt végeznek itt:

1. GynMED Ambulatorium für Schwangerschaftsabbruch und Familienplanung
Mariahilfergürtel 37
1150 Bécs (a Westbahnhof-nál
Telefon (külföldről)
 0043 699 178 178 00

2. A-1010 Vienna, Fleischmarkt 26
Phone: +43- 1512 96 31-250
Fax: +43 1512 96 31-210

3. Department of Obstetrics and Gynaecology
General Public Hospital
Wiener Ring 3-5
2100 Korneuburg
Austria
+43-2262-7801-205
+43-22-62-78-06-901

4. IR-Institut Schwangerschaftsunterbrechung Dr Ellersdorfer
9020 Klagenfurt am Wörthersee, Villacher Str 1a/9

5. Graz - Dr. Andre M. Jansen +43.316.812728

6. Salzburg - Dr. Charles Schlebaum +43.662.873955

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. Cherry12 2010. november 18. 16:32
  „Utánanéztem kicsit, elvileg lehet, hogy a Rózsakert m. c. -ben.”
 • 52. oxigén 2010. november 09. 15:29
  „kedves szevi
  Engem is érdekelne ennek a magánklinikának az elérhetősége.”
 • 51. Cherry12 2010. november 08. 16:30
  „szevi
  Melyik magánklinika ez pontosan?”
 • 50. szevi 2010. november 04. 23:26
  „Már Magyarországon is létezik a tablettás abortusz,2hónapja csinálják és még nem fordult elő hogy műtéttel kellett befejezni.
  Sajnos mi nem tarthattuk meg a babát,pedig szerettük volna nagyon,és én ezt választottam a műtét helyett. Semmi fájdalom és szövődménnyel nem járt. Reggel bementem a magánklinikára és délután hazaengedtek.Bár nem olcsó közel 110ezer forint de ahhoz hogy lehessen még gyermekem megérte kifizetni.”
 • 49. kiscic 2010. augusztus 13. 15:39
  „Ítélkezni mindig, mindenki felett a legkönnyebb...
  Aztán, ha az "ítélkezővel", vagy a családjában vkivel történik ilyesmi, akkor himmeg-hammog, meg magyarázkodni kezd, h ez mással is előfordulhat (azzal a "mással", akit előtte jól leszólt meg szídott...)”
 • 48. pancser 2010. augusztus 13. 14:32
  „Lehet keményen ítélkezni mésok fölött, csak nehogy velünk történjen ilyesmi. Nem kedvelem az abortuszt, érthető okból, de előfordulnak dolgok, főleg a szerelemben, hogy úgy alakulnak dolgok ahogyan nem szeretnénk. Sokkal fontosabb lenne, bizonyos erkölcsi normák helyreállása, pl: a szüzesség tisztelete. Lefeküdni egy fiúval csak akkor szabadna, ha a dolog tényleg komoly és akkor is védekezni kell valamilyen formában. Akinek van gyereke, az át tudja érezni azt a borzalmat, hogy amíg ő gondosan ügyelt társával együtt a megfogant megzatra, addig mások könnyedén megválnak tőle.”
 • 47. Sopron-Berlin 2010. augusztus 13. 12:29
  „Szerintem ezt a lépést, amit egy nö tesz egy abortusszal, nem tudja senki kivül alló megérteni.
  A felelös szervezetek tegyenek meg mindent, hogy a nöknek ezt úgy megkönnyitsék, ahogy csak lehet.

  A lelki viadalmakról, a szomorúságról, kételyekröl nem akarok most hosszabban irni.
  Ideje lenne a férfiakat is jobban belevonni a családtervezésbe és a felvilágositásba.
  Több nyugati országban már sok férfi hajlandó sterilizáltatni magát, ami mindkét félnek kellemessebb, mert még a legmodernebb antibaby tabletta is egy hormonális beavatkozás a nöi szervezetbe.
  A férfiasságnak a sterizlizálás semmi szempontból nem árt.
  Lassan ideje lenne, hogy ne minden felelösség a nök vállán nyugodjon.
  ´
  Remélem hogy több ilyen kritikus és felvilágositó cikk fog a Kisalföldben megjelenni.”
 • 46. Hozzászóló 2010. augusztus 13. 12:27
  „Szedjétek csak marékszámra!”
 • 45. jucuska40 2010. augusztus 13. 10:40
  „Örülök a cikknek! Igenis mindenkinek szive joga eldönteni mit szeretne!!!! Minden anyának joga van eldönteni,hogy megtarsa a gyermekét vagy sem!!!!! Elég nagy megrázkodtatás igy is!!!”
 • 44. soproni 2010. augusztus 12. 13:18
  „31.Shaki! Szerinted "baromság",ha becsusszan? "Ész és odafigyelés"? Konkrét példákat tudok,hogy az odafigyelés ellenére is teherbeesés lett a dolog vége. Fogamzásgátló mellett lett terhes ismerősöm és volt akinek a spirál sem eredményezett biztonságot.Az utóbbi hölgynek már van 2 gyemeke,a jelenlegi férjének 3. Nem is csodálkoztam,amikor az abortuszt választotta.Más....tavaly szülte 3.gyermekét egy ismerősöm 51 évesen,mert nem vette észre a terhességet és az orvosa is először a változókorra tippelt.A baba egészséges és kicsit fura,hogy az apuka már elmúlt 60:)”
 • 43. kiscic 2010. augusztus 12. 12:55
  „Vitatkozni valóban felesleges, mert az nem lehet, h mindenben mindenki egyetértesen...
  Én örülök ennek a cikknek, mert nem tudhatom, mikor lesz rá szükségem (remélem soha).
  Jó, h elmondták a tapasztalataikat a hölgyek, akiket érintett a dolog!”
 • 42. Hozzászóló 2010. augusztus 12. 12:36
  „Felőlem aztán azt tesznek, amit akarnak. Valószínűleg nem véletlenül él évszázadok óta ez az intézmény. Egyébként a házasságkötésért nem az anyakönyvvezetőnek kell fizetni, hanem a családi intézetnek a helyért, zenéért, versért, pezsgőért. Ha mindezt nem kéri az ember, akkor 5 perc és nem több 5 ezer forintnál, de valahol semmit se kérnek, úgyhogy elég szánalmas arra hivatkozni, hogy ezt inkább a gyerekre költik. Nem fog változni a véleményem abban, hogy ezek a lazán kezelt emberi kapcsolatok, a felelősségvállalás, az elkötelezettség hiánya és a carpe diem szemlélet nagyon rossz irányba viszi a társadalmat. Pontosan ennek egy jó példája ez az abortusz és főleg a tablettás abortusz dolog. Átestünk a ló tulsó oldalára. A nagy "nekem jogaim vannak" szemlélet miatt az emberek elfelejtettek egymás mellett és egymásért élni, miközben elfelejtik azt is, hogy nem csak nekik, hanem másoknak is ugyanolyan jogaik vannak. Sajnálatos és nagyon káros dolognak tartom, hogy egy magát embernek tartó nő, egy anya minden kontroll nélkül, neten rendelhető kapszulákkal dönthet életről, sőt életekről, mivel itt ráadásul nem csak a gyermekről, hanem annak apjáról is szó van, akinek gyakorlatilag szava sem lehet az egész történet során. Aztán lehet példákat hozni elhagyott lányokról, megcsalt feleségekről pro és kontra, mindenesetre itt jön be az emberi élet tisztelete, illetve annak hiánya, mert indok aztán mindig lesz a hülyeségre, de ennek minden felett kell(ene) állnia. Ezzel be is fejeztem, nem gondolom, hogy értelme lenne tovább vitatkozni, aki csukva tartja a szemét, az úgyse fog látni sose.”
 • 41. kiscic 2010. augusztus 12. 09:48
  „Annak nevezi, aminek akarja, én nem zabinak, ez nekem az emberszeretetemből fakad... Egy gyermek,akit szerető apa és anya várt a világra!!!!! Milyen elkötelezettség? Már elkötelezték magukat a gyermekkel! Ez sokkal komolyabb dolog, mint egy papír!!!!!
  Egyébként nem kellett többet futkosni... A pénzről nem is beszélve, mivel a házasságért fizetni kell akkor is, ha semmilyen herce-hurca nincs körülötte. Azt a pénzt inkább a gyermekükre szánták! És egy cseppet sem bánták meg!
  Egyébként, ha elmennek Ön mellett, nem fogja észrevenni, h nem házasok (és magában megállapítja, h milyen szép, boldog család)... Nincs ám a homlokukra írva, h "dobálj meg kővel, mert nem vagyunk házasok"!”
 • 40. Hozzászóló 2010. augusztus 12. 09:29
  „Őket hívták annak idején zabigyereknek... Na mindegy. A kérdést egyébként fordítva is fel lehet tenni. Ha annyira nagy a szeretet és az ELKÖTELEZETTSÉG, akkor miért is fáj az az 5 perc az anyakönyvvezetőnél? A teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat miatt többet kellett futkosnia. Az megérte?”
 • 39. kiscic 2010. augusztus 12. 09:27
  „Egyébként teljesen mindegy, h kinek tetszik, ha egy nő elveteti a gyermekét, vagy kinek nem...
  Abortusz van és lesz. Nálunk csak műtéttel, egyenlőre.
  "Eddig 11 nő vesztette életét a tabletta okozta erős vérzés miatt, de még mindig forgalomban van. (Elgondolkodtató azonban, hogy a művi terhességmekszakítás következményeként viszont sok-sok ezer nő halt már meg...)" ...és még mennyi lett meddő.
  Szóval akkor inkább a tabletta...”
 • 38. kiscic 2010. augusztus 12. 08:21
  „Hozzászóló: persze..., az ember ránézésre állapítsa meg vkiről, h megcsalja... Ha ez ilyen egyszerű lenne, nem lenne annyi válás... Mint említettem együtt döntötték el, h szeretnének kisbabát. A lány is hibáztatta magát, h bízott a srácban, csakhogy egyik kapcsolat sem úgy indul, h "jöjjünk össze, majd egy X idő múlva megcsallak, te meg elveteted a gyereket"
  Na, ez a másik fele, a sok házasság... Manapság inkább divat, mint intézmény. Na nehogymár attól ne csalja meg vki a párját (aki házasságon kívül megtette volna), mert házas. Ezt Ön sem hiszi el, remélem!!!!!!!
  Aki házasságon kívül megcsalja a másikat, az megteszi az "igen" után is!!!!!
  Régen is megcsalta a férjét-feleségét (nagymamám idejében), aki akarta, csak akkor sokkal jobban titkolták, most már nem foglalkoznak azzal, ha kiderül!
  Ettől persze ez még nem jó és főleg nem mentség!
  Jah, és a tesóm is házasságon kívül szülte meg a babájukat, imádják egymást a párjával, de nem tartják fonotsnak a papírt. Együtt élnek, boldog családként, a kisgyerekük semmilyen hátrányban nem szenved attól, mert a szülei nem házasok. A lényeg a szeretet!!!!! Ha az megvan, teljesen mindegy van-e papír, ha meg nincs meg, akkor mire jó az a papír?????!!!!!”
 • 37. GYMS 2010. augusztus 12. 00:39
  „3. "Ha egy nö ugy dönt, hogy nem tudja megtartani magzatat, akkor azt el lehet kulturaltan is intezni."

  Igaz is...mennyivel kulturáltabb gyilkosság a méreginjekció, mint a kerékbe törés, nemde...?”
 • 36. rhorvath 2010. augusztus 11. 21:37
  „Ez egy másfél éves cikk (a dátuma 2009.02.17.). Kinek az érdeke volt, hogy újra felkerült erre az oldalra?”
 • 35. Hozzászóló 2010. augusztus 11. 16:44
  „Lehet, hogy ezért találták ki a CSALÁD és a HÁZASSÁG intézményét! 2008-ban a gyerekek 40 %-a született házasságon kívül. Ide vezet ez a nagy lazaság. Meg aztán talán meg kellene válogatni, hogy kivel kezdek hancúrozni. Egyáltalán nem tudom átérezni ennek a példalánynak a helyzetét, maga tehet róla, hogy idióta. Egy rendes, hosszútávú kapcsolatban, összeköltözés, házasság után, tervezett gyerek esetében nyilván nem állt volna elő ez a probléma. Igen, sajnos nem egy ilyen eset van, hogy aztán a felelőtlen, semmirekellő, átvert, önsajnáltató kisasszony a saját kényelme érdekében elveteti a gyereket. Nem baj, ha utolsó szemétnek érezte magát, az is, sőt, én még tudnék cifrább jelzőket is.”
 • 34. kiscic 2010. augusztus 11. 16:37
  „Csak egy példa Hozzászóló: egy lány bent feküdt velem a kórházban abortusza volt.
  Így jutott a döntésig: a párjával szerettek volna babát (a párja még a kórházban is mondta, h nem kellett volna elvetetni, mert többet nem fordul elő, stb.-stb.), 3 nappal a "nagy bejelentés" előtt megtudta a lány, h a srácnak hónapok óta van egy másik. Egy ilyen férfi sosem fog megváltozni, nem akart ezek után vele maradni. Szerette volna a babát, de egyedül nem tudta volna eltartani.
  Elvetette (hozzáteszem egy utolsó szemétnek érezte magát, előtte, utána), de egyetértek vele.
  Nem EGY ilyen eset van!!!!!”
53 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz - Halálos áldozatok és hatalmas anyagi kár Észak-Csehországban

Öt halálos áldozata van a hétvégi árvíznek Észak-Csehországban - közölte a regionális tűzoltósági… Tovább olvasom