Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Spanyolországban a gazdasági krízis előtti szintet közelíti a munkanélküliség

Az Európai Unió országai közül Görögország után továbbra is Spanyolországban vannak a legtöbben munka nélkül.
Spanyolországban a gazdasági krízis előtti szintet közelíti a munkanélküliség, amely 16,5 százalékra csökkent tavaly - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) csütörtökön.

A jelentés szerint 471 ezerrel lett kevesebb a munkanélküliek száma a múlt évben, ami több mint 11 százalékos csökkenés 2016-hoz képest.
   
A hivatal által végzett aktív népességfelmérés (EPA) adatai szerint 2017 végén 3,76 millióan voltak munka nélkül Spanyolországban, a foglalkoztatottak száma meghaladta a 18,99 milliót. A gazdaságilag aktív népesség 22,7 milliót tett ki.
    
A gazdasági krízis kezdetén, 2008-ban a munkanélküliség 13,9 százalékon állt. A mélypontot Spanyolország 2012-ben érte el, amikor 5,9 millióan voltak munka nélkül, és a munkanélküliségi ráta 26,2 százalékos volt.
    
A 2017-es adatok kedvezőbbek, mint amit a spanyol kormány várt, amely  17,4 százalékos munkanélküliségi rátával számolt előzetes várakozásaiban a 2016-os 18,6 százalékos ráta után.
    
A múlt évben a munkanélküliség minden ágazatban csökkent, de legnagyobb mértékben a szolgáltató szektort érintette (64 ezer), amelyet az építőipar (23 ezer) és a mezőgazdaság (18 ezer) követett.
    
Több mint 334 ezren tartós, azaz egy évet meghaladó munkanélküliség után kerültek vissza a munkaerőpiacra - hangsúlyozta a jelentés, amely kitért arra is, hogy a férfiak munkanélkülisége nagyobb mértékben (274 ezerrel) csökkent, mint a nőké (197 ezerrel).
    
A férfi munkanélküliek száma tavaly 1,8 millió, a nőké 1,9 millió volt.
    
Az Európai Unió országai közül Görögország után továbbra is Spanyolországban vannak a legtöbben munka nélkül.
    
A spanyol kormány 2020-ra 11,1 százalékos munkanélküliségi rátát és 20 milliót meghaladó foglalkoztatottságot tűzött ki célul.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisiklott egy személyvonat Milánó közelében - legalább hárman meghaltak - Fotók

Kisiklott egy személyvonat Milánó közelében - legalább hárman meghaltak - Fotók
Az első vizsgálatok azt mutatják, eltörött a sín vagy a váltó hibásodott meg. Tovább olvasom