Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Állítólag nem szolgáltak ki egy román vevőt egy székelyudvarhelyi áruházban

Hargita megye prefektusa, Adrian Jean Andrei tájékoztatást kért arról, hogy milyen intézkedéseket hozott az a székelyudvarhelyi áruház, amelyben - egy videomegosztón közzétett, kétes hitelességű kisfilm szerint - románsága miatt nem szolgáltak ki egy vásárlót - közölte az Agerpres hírügynökség.
A prefektus hétfői közleményében aggodalmának adott hangot a székelyudvarhelyi eladó és vásárló közötti incidens miatt, és hivatalos álláspontot kért az áruház részéről mind a rendkívüli nyilvánosságot kapott esetről, mind pedig az áruház arra irányuló intézkedéseiről, hogy hasonló eset ne ismétlődjön meg.

"Egyes állampolgárok ilyen megnyilvánulásai veszélyeztetik a közbiztonságot és az etnikumközi kapcsolatokat" - áll a prefektus átiratában. A román kormány Hargita megyei képviselője ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy minden állampolgárnak nemzetiségtől függetlenül tisztelnie kell azt az alkotmányos cikkelyt, mely szerint Románia hivatalos nyelve a román. "Egy európai országban ilyen incidenseknek nincsen helyük, ezért felkérem Hargita megye lakóit és az ide látogatókat, hogy megértésről tegyenek bizonyságot, és tiszteljék Románia törvényeit" - mondta a prefektus az Agerpres hírügynökségnek.

Romániában rendkívüli nyilvánosságot kapott, és erős indulatokat váltott ki a milicista (militianul - a rendőr megnevezése a kommunista diktatúra idején) álnevet használó videoblogger múlt hét végén közzétett, telefonnal készített kisfilmje, amely látszólag azt bizonyítja, hogy egy nagy áruházlánc székelyudvarhelyi üzletének a kültéri grill részlegén a románul meg sem szólaló elárusító nem szolgálta ki a hozzá román nyelven folyamodó vásárlót.

Az áruházlánc pénteken közleményben tudatta a térfigyelő kamerák felvételei alapján végzett belső vizsgálata előzetes következtetéseit. Ezek szerint a blogger nyitás előtt fél órával próbált vásárolni. Ekkor az elárusító tájékoztatta arról, hogy csak nyitás után tudja kiszolgálni. A kisfilmen a blogger harmadik vásárlási próbálkozása látható, amelyre 13 perccel a nyitás előtt került sor. Ekkor az elárusító előbb elvette tőle a pénzt, de miután megállapította, hogy a kasszagép még nem működik, visszaadta a bankjegyet. A jelenet idején a blogger folyamatosan azt hangoztatta, hogy azért nem szolgálják ki, mert román. Megnyilvánulása a pult előtt várakozó többi vásárló - köztük az elárusító édesapja - felháborodását váltotta ki.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Japán és Kína nem észlelt sugárszennyezést az észak-koreaiak robbantása óta

A sugárszennyezéstől való félelmet főleg az idézte elő, hogy az észak-koreai robbantás hatására két földrengés is volt. Tovább olvasom