Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A nagy hőlégballonos átverés

Nagy átverésnek bizonyult az Egyesült Államokban a hőlégballonos kisfiú ügye, amely napokon át nem került le a hírtelevíziók műsoráról.

Egy coloradói seriff vasárnap közölte: kamu volt a szülők aggodalma, akik csütörtök délután azt jelentették, eltűnt 6 éves gyerekük, valószínűleg a kertjükből elszabadult házi gyártmányú hőlégballon fedélzetén van. Richard és Mayumi Heene "nagyon jó előadást rendeztek nekünk és mi bekajáltuk" - mondta a szülőkről a seriff.

A rendőrség nagy keresésbe kezdett, amikor felmerült a lehetőség, hogy a fiút magával ragadta a repülő csészealjhoz hasonlító, ezüst fóliával borított, héliumgázzal töltött ballon. A mentőhelikopterekkel folytatott drámai kutatás még aznap este véget ért, amikor a srác előmászott rejtekhelyéről. Órákon át a család garázsának padlásán, egy papírdobozban kuporgott, miközben az összes hírtelevízió élő közvetítést sugárzott a rémüldöző szülőkről és az irányítatlanul sodródó csészealjról. Az amerikaiak lélegzetvisszafojtva figyelték az eseményeket; a kísérletező apa hőlégballonja időnként kétezer méter magasan, negyven kilométeres óránkénti sebességgel repült.

A csészealj végül Fort Collins közelében ért földet, akkor derült ki, hogy a kisfiú nincs rajta. A gyerkőc először azt állította, azért bújt el a padlásra, mert apukája rákiabált, amikor felmászott a ballonra, és félt, hogy büntetést kap. Az ügy akkor vált érdekessé, amikor a CNN hírtelevízióban a fiú arra a kérdésre, miért nem mászott elő, amikor hallotta, hogy szólongatják, az ország nyilvánossága előtt azt felelte szülei felé fordulva: "azt mondtátok, hogy a show miatt csináltuk". A másnap reggeli tévés interjúkban a gyerek, amikor ugyanezzel kapcsolatban faggatták, többször is öklendezett, hányt.

Az is kiderült, hogy az apa a gyerek állítólagos eltűnése után nem azonnal a 911-es segélyszámot hívta, előzőleg egy helyi tévéállomást értesített. Richard Heene, akit a viharokat és időjárási jelenségeket tanulmányozó amatőr tudósként ismernek a környéken, kikérte magának a feltételezést, hogy átverés történt. Felesége szipogva játszotta el, mennyire megkönnyebbült, hogy fia épségben megkerült. A seriff vasárnap azonban közölte: az ügyben végzett vizsgálatok és interjúk alapján bizonyítható, hogy a szülők hamisan keltettek szenzációt, nagy médiaátverést rendeztek azért, hogy a jövőben nagyobb eséllyel szerepelhessenek egy valóságshow-ban (korábban már szerepeltek az ABC Feleségcsere című show-műsorában).

A szülőket nem tartóztatták le, de a rendőrség közölte, hogy valószínűleg vádat emelnek ellenük egyebek mellett a hatóságok megtévesztése, hamis jelentéstétel címén. A legsúlyosabb büntetés akár 6 évi szabadságvesztés és 500 ezer dolláros pénzbírság lehet. Az átverésről valószínűleg a Heene-család mindhárom gyereke tudott, de a fiúk ellen koruk miatt - a legidősebb 10 éves - nem indítanak eljárást

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovákia is kivétel lenne

Ha Csehországnak sikerül kivételt elérnie az európai uniós Lisszaboni Szerződéshez csatolt emberi… Tovább olvasom