Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Szél, eső, dörgés - Vasárnap is zivatarok, villámok Győr-Moson-Sopronban - Narancssárga riasztás

Szél, eső, dörgés - Vasárnap is zivatarok, villámok Győr-Moson-Sopronban - Narancssárga riasztás
Több hullámban valószínű zivatarok kialakulása.
Már esik, megjött a lehűlés? Várjuk fotóit: tudosito@kisalfold.hu
19.15 - Országszerte kidőlt fákhoz, leszakadt ágakhoz, villanyvezetékekhez riasztották a tűzoltókat, a Somogy megyei Lakócsán kidőlt villanyoszlopok miatt szünetel az áramszolgáltatás - közölte Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Lakócsán több villanyoszlop is kidőlt, ezért a faluban átmenetileg nincs áram, ez összesen 275 fogyasztási helyet érint - tette hozzá a szóvivő. Eddig országszerte mintegy 80 esetben avatkoztak be a tűzoltók a viharral összefüggésben, szinte minden esetben kidőlt fákhoz, leszakadt ágakhoz kellett kivonulni. Budapesten a III. kerületben a Nánási úton az erős szél kettétört és leszakított egy villanyvezetéket, a Szél utcában pedig egy épület tetejére dőlt fa.

A XVII. kerületi Várvíz utcában távközlési kábelre, míg a XI. kerületi Karolina úton egy másik fára zuhant egy-egy fa. Békés megyében főként Békéscsabáról és Gyuláról kaptak a szokásosnál sokkal több riasztást a tűzoltók. Ott is elsősorban a kidőlt fák okoznak gondot, de Gyulán egy sportlétesítmény tetejét is megbontotta az erős szél.

Zala és Somogy megyében is adott munkát a vihar a tűzoltóknak. Szőkedencsen egy nagy fa dőlt a 7-es főútra, Zalakomáron kidőlt fa zárta el a Rákóczi utcát, Barcson, a Semmelweis utcában pedig az erős szél gyökerestől kifordított egy fenyőt, amely egy ház tetejére dőlt - közölte Mukics Dániel
16.50 - Heves zivatarok veszélye miatt narancssárga (másodfokú) riasztást adott ki Nyugat- és Délnyugat-Dunántúl egyes részeire az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap délután. A meteorológia 16 óra után Délkelet-Magyarországra is narancssárga riasztást adott ki. Baranya, Somogy és Zala, valamint Békés és Csongrád megye egyes területein a heves zivatarok mellett veszélyt jelenthet az erős szél és a jégeső.

A rendőrség honlapján hívta fel a figyelmet arra, hogy a váratlanul lezúduló, özönvízszerű esőzésben csökken a látótávolság, az autó pedig "felfuthat" a vízre, azaz megszűnik a kerekek tapadása, a jármű kormányozhatatlanná válik. A rendőrség azt tanácsolja, zivatar idején azonnal csökkentsék a sebességet, vagy álljanak félre, és ha csendesedik az eső, akkor folytassák útjukat.

15.45 - Heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológia

Heves zivatarok veszélye miatt narancssárga (másodfokú) riasztást adott ki Nyugat- és Délnyugat-Dunántúl egyes részeire az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap délután. Baranya, Somogy és Zala megye egyes területein a heves zivatarok mellett veszélyt jelenthet az erős szél és a jégeső. A rendőrség honlapján hívta fel a figyelmet arra, hogy a váratlanul lezúduló, özönvízszerű esőzésben csökken a látótávolság, az autó pedig "felfuthat" a vízre, azaz megszűnik a kerekek tapadása, a jármű kormányozhatatlanná válik. A rendőrség azt tanácsolja, zivatar idején azonnal csökkentsék a sebességet, vagy álljanak félre, és ha csendesedik az eső, akkor folytassák útjukat.

13.35 - Az Országos Meteorológiai Szolgálat július 7-én reggel kiadott előrejelzése heves zivatarokra figyelmeztet. A ma reggel kiadott figyelmeztető előrejelzése szerint több megyét érintő területen hullámokban valószínű zivatarok kialakulása. Az említett jelenségeket viharos (60-90 km/h) vagy károkozó széllökés, jégeső és esetleg felhőszakadás kísérheti.

Megváltozott időjárási körülmények között a közlekedés is kockázatosabb. A járművezetők és a gyalogosok általában a megszokottnál figyelmetlenebbek, sok esetben türelmetlenebbek - közölte a rendőrség.

Az évszak egyik sajátossága a váratlanul lezúduló, özönvízszerű esőzés, mely próbára teheti a gépjárművezetőket. A látótávolság hirtelen csökkenésén túl az autósok nagy része nem számol az úgynevezett „vízen futás" veszélyeivel. Ilyenkor a kerék fokozatosan elveszíti kapcsolatát az úttesttel, „felfut" a vízre, és a tapadás megszűnése miatt a jármű kormányozhatatlanná válik. Mindez akkor alakul ki a legkönnyebben, ha a nagy sebesség kopott gumiabroncsokkal párosul. Az autógumi futó felületének bordázatát nyáron is ellenőrizni kell, zivatar idején azonnal csökkentsék a sebességüket, vagy álljanak félre, és ha csendesedik az eső, akkor folytassák útjukat!

Vasárnap - Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére vasárnap éjféli

Napközben és este több hullámban valószínű zivatarok kialakulása, amelyekhez viharos (60-90 km/h) vagy károkozó széllökés (> 90 km/h), jégeső (akár > 2-3 cm ) és esetleg felhőszakadás (> 30-40 mm) társulhat.

Győr-Moson-Sopron megye - Zivatar alakulhat ki. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat!

Szombat 19.35 - Megjött a vihar, több helyen esik, dörög és villámlik

Heves zivatarokkal érkezik vasárnap a hidegfront

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a zivatarveszély miatt vasárnapra az egész országra figyelmeztetést adtak ki. Baranya, Békés és Csongrád megyére másodfokú, az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Emellett Baranya, Somogy és Zala megyére a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Az előrejelzés szerint vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet többnyire 15-21 fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet nyugaton 25, keleten, délkeleten 32 fok körül várható.

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére vasárnap éjfélig

Érkező hidegfront (heves) zivatarokkal: Estétől, éjszakától észak felől hidegfront éri el az országot, melynek mozgása lelassul, valószínűleg hétfő reggelre vonul át felettünk. A front előtt és a fronton több hullámban alakulnak ki zivatarok, heves zivataroknak is megvan az esélye.

Ma késő délutántól, estétől nyugat felől zivatarok érhetik el a Dunántúl nyugati, északnyugati részét, melyekhez viharos szél (60-85, esetleg > 90 km/h) és jégeső (átmérő akár > 2 cm) is társulhat. Éjjel elszórtan lehetnek zivatarok, valamivel nagyobb eséllyel az ország északi, északkeleti felén, a már említett kísérőjelenségekkel. Vasárnap napközben és este - meglehetősen nagy térbeli és időbeli bizonytalanság mellett - több hullámban valószínű zivatarok kialakulása, amelyekhez viharos (60-90 km/h) vagy károkozó széllökés (> 90 km/h), jégeső (akár > 2-3 cm ) és esetleg felhőszakadás (> 30-40 mm) társulhat. Holnap napközben zivatarokra - az ország többi részéhez képest - némileg kisebb az esély Komárom megyétől Borsod megye északi részig húzódó sávban.

Tetőző hőség: Szombaton a napi középhőmérséklet elsősorban a nyugati, délnyugati területeken, illetve városi környezetben haladhatja meg a 25 fokot. Vasárnap az ország döntő részén már 25 fok alatt marad a napi átlaghőmérséklet - közölte a met.hu
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat

Figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat
Mindenkitől azt kérik, fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen. Tovább olvasom