Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Kóny története

A község első írásos emléke – Kóny alapítólevele – 1228-ból származik. Az oklevél tanúsága szerint II. Endre király az 52 szabadosból álló falut a Téth nemzetségből származó Demeternek adományozta. Ezt az adománylevelet Mátyás király és II. Lajos is megújította. -
A XVI. század végén a királyi kamara tulajdona a község, de haszonélvezői igen sűrűn váltakoznak. 1685-től többszöri birtokosváltás után ismét a győri káptalané lett.

1641-ben Nádasdy Ferenc katonái kifosztották a települést. A XIX. században a jobbágybirtokok megváltását követően is jelentékeny területű föld maradt a káptalan kezén.

A felújított Nepomuki Szent János-szobor 1794-ből.

A világháborúk pusztításának sok kónyi áldozata lett, nevüket a Hősök szobrán, illetve a templom falán elhelyezett márványtábla őrzi. A műemlék jellegű templom 1723-ban épült barokk stílusban. Védőszentje Szent Mihály. A faluvégi utak mentén szentek szobrai állnak, a legnevezetesebb közülük Nepomuki Szent János szobra. A település határában 250 hektárnyi terület tájvédelmi körzet, a Fertő–Hanság Nemzeti Park része. Természeti értéke a tőzegtavak rendszere, melynek 60 hektáros vízterülete horgászásra, csónakázásra alkalmas.

Olvasóink írták

  • 1. Hozzászóló 2008. március 04. 12:56
    „A háttérben látható tipikus falusi házak is a kor szellemét idézik?! Kóny névjegye.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom