Vilmos és Frakk a divatban

Vilmos herceg és Frakk kutya újraértelmezése a divatban. A győri Kadlicsek Rebeka Dániában tanult divattervezést és Tosca Delfino milánói divatházánál gyakornokoskodott. Vizsgamunkájában olyan nyomat is helyet kapott, amibe a macskák rémét, Frakkot és amibe Vilmos herceg viaszfiguráját tervezte bele. Már ez kíváncsivá teszi az embert a fiatal tervező iránt, aki hamarosan Natalie R Káy márkanéven akarja bemutatni első saját kollekcióját.

– Közgazdasági és informatikai szakra járt a középiskolában, továbbtanulva mégis a divattervezést választotta. Mi ösztönözte erre a fordulatra?
– Mindig is érdekeltek a művészetek. Gyerekkoromtól kezdve jártam kreatív táborokba, rajz és vizuális kommunikáció különórákra, portrészakkörre, művészettörténet továbbképzésre, festőkurzusra. Érettségi után úgy döntöttem, előtérbe helyezem az évek során egyre jobban kibontakozó művészi irányultságom és megmérettetem magam e kihívásokkal teli területen, hasonló beállítottságú, ambiciózus diákok közt. Azért külföldön, Dániában, angol nyelvi osztályban, a világ minden részéről érkező tanulók között, mert így lehetőségem nyílt széleskörű kapcsolatteremtésre, inspiráló tanulmánykörutakra és külföldi, három-hat hónapos gyakorlatokra különböző kisebb-nagyobb divatcégeknél. Nekem a változatos környezet, az utazások, az újabb kultúrák és kapcsolatok teremtenek alkalmat arra, hogy újragondoljam, vagy más perspektívából vizsgáljam a történéseket, amelyek akár inspirációként is szolgálhatnak. Úgy gondoltam, hogy a divattervezés öleli fel, fogja össze legjobban az elmúlt évek során felhalmozott tudásomat, tapasztalataimat. Így a kedvelt szabadidős tevékenységeimet most kamatoztathatom egy számomra teljesen új szakmában, távol a realitás talajától. Olyan szakmában, ahol az ember vizuális képek megteremtésével fejezheti ki önmagát. Ahol minden vonalnak, színkombinációnak, formának és anyagnak jelentése van. S a bemutatókon a megalkotott kép életre kel és ritmusosan, összhangban mozog, az inspirációt kifejezően átélve és megosztva a befogadó, megérteni kívánó közönséggel.

– Van olyan tervező, akit példaképnek tekint, olyan divatház, amelyet magához közel állónak érez?
– A negyedik szemeszterben, a záróvizsga megalapozásaként külföldi gyakorlaton vettem részt. Az olasz divatfővárosban, Milánóban négy hónapot töltöttem el a női fürdőruházatot tervező Tosca Delfino Swim divatcégnél. A kanadai-olasz származású divattervező tulajdonos, Tosca Delfino tíz éves tapasztalattal robbant be a divatvilágba és emelte a fürdőruházatot a felsőbb társadalmi osztályt megcélzó szintre. Az egy- és kétrészes luxusdarabok egyaránt elegánsan és sikkesen öltöztetik fel viselőjüket. Nemcsak a tengerparton, hanem egy divatos koktélpartin vagy egy kifinomult étteremben is képesek eleganciát varázsolni a megjelenésbe. Sajátosan tervezett mintázatú minőségi anyagok, jellegzetes vintage sziluettek és luxus kivitel jellemzi a lassan nemzetközi márkává váló céget. Szerencsém volt mindennapi kapcsolatot kiépíteni és közvetlenül együtt dolgozni Tosca Delfinoval, még a 2013-as kollekciójába egy kétrészes „cover-up” megtervezésére is lehetőségem nyílt, amit idén májusban a Kajmán-szigeteki divatfotózáson Miss Cayman 2011, azaz Lindsay Japal viselt. A „cover-up” nyári egy- vagy kétrészes darab, amit általában a fürdőruházat fölé vesznek fel. Példa értékű a Tosca Delfino Swim, mert teljes értékű tervezőként engedett helyt állni engem is, mint gyakornokot.

– Mit gondol a divatról, a változásáról? Mi a jobb, sokféleség, trendkövetés?
– A divat egy körforgás. Többnyire a múltból merít inspirációt és az adott kor újdonságaival, technológiájával mixeli azt össze. Napjainkban például előtérbe került a környezettudatosság, az újrahasznosítás és a „zero-waste”, amikor a gyártás során nincs felesleges veszteség. Mégis újra hordjuk a régi idők nagy slágereit, például én is rendre találok valami trendit a nagyszüleim gardróbjában. A divat nagymértékben ellentétekre épül és szélsőségesen változik. Talán azért, hogy a trendkövető fanatikusok a ruhatáruk lecserélésének szükségességét érezzék, így támogatva a márkákat és a márkákat kiveséző divatmédiát. Például idén a neonszínek törtek előtérbe, jövőre minden pasztellben bontakozik majd ki. A divat változása megengedi az embereknek, hogy kipróbálhassanak újabb és újabb irányzatokat és a sokféleséget jó dolognak tartom.

– Mi ihleti meg leginkább tervezéskor?
– Az iskolai záróprojektemkor például az életem kisebb-nagyobb mérföldköveit boncolgatva, emlékeimre és egy fényképalbumra hagyatkozva éltem újra gondolatban huszonegy évemet és így skicceltem papírra egy tavaszi-nyári kollekciót. Jonathan Lethem amerikai novellaíró gondolata jól kifejezi a véleményemet az ihletről. Ő úgy fogalmaz, hogy az inspiráció egy meg nem tapasztalt cselekedet emlékének a megélése.

– Mennyire térhet el a tervező az aktuális trendtől, mennyire befolyásolhatja?
– Mint feltörekvő divattervező az arany középutat választom a kezdetekben, ami a kollekció elkészítése előtt egy hosszas és összetett trendkutatást jelent. Összegzem a különböző aspektusokból megvizsgált trendirányzatokat, a nagy múlttal rendelkező divatházak munkáit, s kiválasztom azokat az alapelemeket, amik nagymértékben jelen lesznek a divatban a közeljövőben. Ezeket kombinálom a sajátosan kialakított stílusirányzatommal. Így a kollekció az egyediséget is magában hordozza, így különül el a többi márkától és a későbbiekben egy újabb irányzatot nyújt a divatkutatók számára a következő trend kialakításához.

– Ön szerint milyen a magyarok öltözködése?
– Számomra szélsőségesnek és ellentétekben gazdagnak tűnik. Ugyanis vannak még olyan térségek, ahol a hagyományok ma is erősen élnek, így a tradicionális öltözködést részesítik előnyben. A nyugati országrészben és persze Budapest viszont az emberek szabadon viselnek bármit, ami többnyire megfizethető világmárkák előnyben részesítését jelenti. Ezeket a saját ízlésüknek megfelelően formálják át kiegészítőkkel, de úgy gondolom, még nem alakult ki jellegzetes utcai divat. Gyakran kutatok tradicionális viseletek után az ihletszerzés során, ha erősebb magyar vonatkozást szeretnék belevinni a kollekciómba. A hagyományok az évszázadok során nagy szerepet játszottak a kosztümtörténetben. Például a záróvizsgám anyagában két magyar vonatkozású, saját tervezésű nyomat is helyet kapott. Az egyikbe gyerekkori kedvenc mesefigurámat, Frakkot, a macskák rémét terveztem bele, a másik egy organikus nyomat, ami pipacsot és magyar hímzésmotívumot kombinál össze.

– Mit gondol a külső megjelenés hatásáról?
– Divattervezőként fontosnak tartom, hiszen a metakommunikáció mellett az első benyomásnak nagy szerepe van a rólunk másokban kialakuló képben. Ezért is érdemes időt szentelni a megjelenésre, hogy harmóniában legyen a belső értékekkel. Hiszen, ha mást sugárzunk öltözködésünkkel, elkerülhetjük éppen azokat az embereket, akik igazán fontosak lennének számunkra az élet bármely területén. Ezért kell ügyelni a „helyes üzenet” hordozására és kinyilvánítására.

– Mi jellemzi majd a következő ősz és tél divatját?
– Az ellentéteken alapul. Például a férfias és a nőies darabok, a gazdag és az egyszerű színek, az ismerős és az ismeretlen dolgok ellentétén. Divatos szín a burgundi vörös, a királykék, a mélyzöld és az érett narancssárga lesz a megszokott fekete és hófehér mellett. A hetvenes évek sziluettjeit láthatjuk újragondolva, a legújabb trendekkel szembeállítva. Egy új látószögből való megközelítése várható a minimalizmusnak, ami a hétköznapok felülértékeléséből nyer ihletet, a „vintage look” (retro) és a gazdag kiegészítők összemixelésével.

– Milyen stílust tart a magához legközelebb állónak?
– Az ősz közeledtével előnyben részesítem a mély fűzöldet és égkéket, az ezekkel kontrasztot képző, erős, érett narancssárgát és a sejtelmes bőrszínt. Idén nyáron a favoritom a vérpiros volt, ezért is marad meg a színpalettámon a burgundi vörös a tél végéig legalább. Nálam a nőies, elegáns és karcsúsított sziluett, amelynél a fókusz a derékon van és a magassarkú elengedhetetlen a megjelenéshez. De lazább napokon tunikát is viselek, derékövvel és óriási táskával. Csipkék, kötött anyagok, szőrmék teszik még exkluzívabbá alkalmi darabjaimat és a mindennapokban hordottakat is, hiszen minden nap egy alkalom a nő számára! Összeállításaim között ritkán, de előfordul a magasderekú jeans barna bőrdzsekivel. Ilyenkor nélkülözhetetlen a piros magassarkú és a vintage táska. Már több mint egy éve a ruhatáram nagy részét magam tervezem, kivitelezem. A kiegészítőket, a táskákat is, így mindig újabb kihívások elé állíthatom magam. Egyrészt kipróbálom, hogy a papírra vetett gondolataim hogyan valósíthatóak meg. Másrészt azt hordom, amit megálmodtam.

Gyász
„Elindult egy lélek, továbbszállt, távolra tőlünk, mely nagyon fáj. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, nagypapánk, testvérünk és rokonunk, SZEKERES ISTVÁN a volt győri növényolajgyár dolgozója életének 76. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt. Temetése 2019. 09. 24-én, kedden 14 órakor lesz a győr-révfalui temetőben. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Megpihent a dolgos apai szív, áldás és hála övezi a sírt. Szerető férj voltál, drága édesapa, nagypapa, bánatos családodnak most az őrangyala. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, apósunk, testvérünk és rokonunk, SZALAY ÁRPÁD volt Tompa utcai lakos életének 66. évében türelemmel viselt, súlyos betegségben csendesen megpihent. Temetése 2019. szeptember 24-én 13 órakor lesz családi körben Budapesten, a Dráva utcai utolsó kikötőből, a Halászbástya nevű hajóról. Végső kegyeletüket leróhatják a Dunába dobott egy szál virággal. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Nem az a fájdalom, amelytől könnyes a szem, hanem amit szívünkben hordunk némán, csendesen. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy IVÁNYI LEVENTE életének 79. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 24-én, kedden 15 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Uram, te jónak láttad elszólítani, s szent az akarat, mely így tud dönteni. És én ha kérdezem - Miért ily hirtelen? - hallgat s nem felel senki sem. Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága fiunk, édesapánk, rokonunk, SCHIEWERTH ZOLTÁN 55 éves korában tragikus körülmények között elhunyt. Szerettünktől 2019. szeptember 23-án, hétfőn 12 órakor veszünk végső búcsút a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójában. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló Család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, dédnagypapánk, rokonunk, HORVÁTH BÉLA ciráki lakos 84 évesen rövid ideig tartó, súlyos betegségben elhunyt. Temetése 2019. szeptember 20-án, pénteken 16.30 órakor lesz a ciráki temetőben. Előtte engesztelő szentmise 16 órakor a helyi templomban. Gyászoló család
A győri Zrínyi Ilona Általános Iskola 1964-ben végzett 8/b. osztály diákjai az 55 éves találkozójuk alkalmával szeretettel és kegyelettel emlékeznek elhunyt tanáraikra és diáktársaikra. BORKA EDIT, CSOBOD TIBOR, DÓCZI ELEMÉR, FELDMANN KÁROLY, FAZEKAS ANTAL, KEMENES BEA, LAUSCHER JÓZSEF, SÁNDOR JÁNOS. Emléküket megőrizzük
„Megpihen a dolgos apai szív, áldás és hála övezi a sírt. Szerető férj voltál, drága édesapa, nagyapa, bánatos családodnak most az őrangyala. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, nagypapánk, apósom és rokonunk, SARMAN MÁTYÁS volt postafőellenőr életének 85. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt. Temetése 2019. szeptember 19-én, csütörtökön 14 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójából. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Megpihen a dolgos, jó apai szív, áldás és hála övezi e sírt. Szerető férj voltál, drága édesapa, családodnak most az őrangyala. Megállt a szív, megállt a kéz, nincs szó az ajkakon, szívünkben örökké élsz, mert szerettünk nagyon. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó férjem, édesapánk, nagypapánk, apósunk, testvérünk, keresztapánk, sógorunk és rokonunk, SZABÓ GÉZA életének 71. évében elhunyt. Temetése szentmisével egybekötve 2019. szeptember 20-án 15 órakor kezdődik a kapuvári Szent Kereszt-temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Szerető családja
„Mit lelkem eddig félve sejtett, Előttem áll a nagy titok, Hogy csak az halt meg, ami nem lett, S az él örökké, ami volt. (Vajda János) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VINCZE ANDRÁS JÁNOS életének 88. évében hosszan tartó betegségben, csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. szeptember 21-én, szombaton 14 órakor lesz a gönyűi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló Család
„Nem simogat kezed, nem mosolyog arcod, hiába szólítunk, nem halljuk már hangod. Egy jajszó nem sok, annyit nem mondtál, csak elmentél a halál hosszú útján. Szíved már nem fáj, a miénk vérzik, a fájdalmat, szenvedést szeretteid érzik. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PALKOVICS LÁSZLÓ szeretett férj, apa, nagypapa életének 65. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 20-án, pénteken 16.30 órakor lesz a fertőbozi temetőben. A gyászmise 16 órakor kezdődik a fertőbozi templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Pihenj, Te Drága Szív, mely megszűntél dobogni. Szerető Jóságod nem tudjuk feledni. Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, anyósunk és rokonunk, SOMOGYI GYULÁNÉ szül. Szücs Erzsébet 77 éves korában méltósággal viselt, hosszú szenvedés után elhunyt. Temetése 2019. 09. 21-én, szombaton 14 órakor lesz az abdai temetőben. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Véget ért a szenvedése, szívében nyugalom, miénkben, kik itt maradtunk, el nem múló fájdalom.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapám, nagypapánk, apósom és rokonunk, HORVÁTH ZOLTÁN GYULA nyugalmazott hajóparancsnok életének 76. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. szeptember 21-én, szombaton 10 órakor lesz a gönyűi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
A Hegykői Általános Iskola 1959-ben végzett diákjai a 60 éves osztálytalálkozón szeretettel és kegyelettel emlékeznek meg elhunyt tanáraikról, osztálytársaikról. Döbrősi Terézia Farkas Mária dr. Horváth József Horváth Bernadett Kóczán Imre Németh Péter Raszipovits Károly Weisz Mária Wégerbauer Róbert Emléküket szeretettel megőrízzük!
Szeretettel emlékezünk GRÓSZ JÓZSEF halálának 10. évfordulóján. Minden együtt töltött pillanatot hűen őrzök a lelkemben, mint megannyi kisfilmet. Gyakran visszapörgetem őket a fejemben, hogy emlékezzek arra, mennyire boldogok voltunk mi ketten. S ebbe az érzésbe egy szemernyi kétely sem vegyült. Szerető feleséged és családod
Fájó szívvel emlékezünk NAGY ZOLTÁN halálának 6. évfordulóján. Nem az a fájdalom amitől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordunk némán, csendesen. Szerető feleséged és fiad Zoltán.