A bikinipróbán megbukna a fejlettebb világ fele

Az elhízottság kritikusai szerint manapság két igazán jövedelmező üzlet létezik: az egyik túltáplálja a lakosságot, a másik megpróbálja lefogyasztani.

A téma csöppet sem könnyed, ezt mutatja körképünk, mely szerint a világ fele megbukna a bikinipróbán. Persze csak a fejlettebbik felén.

„Párizs a divat fővárosa és a hétköznapi életben is fontos, ki mennyire csinos és vékony. A belvárosban sétálva jól megkülönböztethetők a laza turisták és a nádszálvékony francia nők. Az üzleti negyedben ebédidőben ingyen-divatbemutatót láthatunk, ha nem kosztümben vagyunk, kellemetlenül is érezhetjük magunkat” – írta Nóra a francia fővárosból. Ám gyanítható, hogy ez a hozzáállás inkább a kivételt képezi azt elhízottság uralkodó tendenciája közepette. És át is esnek e téren a párizsi nők a ló túlsó oldalára, a terhes asszonyok megbotránkoztató új szokása, hogy túlzottan figyelnek súlyukra, a szoptatás szó pedig Nóra szerint lassan törölhető a francia–magyar szótárból, mert az anyukák mellőzik azt, eredeti vonalaik mihamarabbi visszanyerése miatt. Az viszont követendő példa, hogy a franciák nagy hangsúlyt fektetnek táplálkozásukra, „lehet, hogy este kilenckor ülnek neki egy többórás, borral, sajttal megkoronázott vacsorának, de csak kiváló minőségű termékeket fogyasztanak”.

Diétázó olaszok, nyugodt angolok

Olaszországban viszont szinte mindenki állandóan diétázik. Már most felhívja a figyelmet a média a prova bikinire, a bikinipróbára, miszerint lassan elő kell szedni a tavalyi fürdőruhát, meg kell nézni, jó-e még, s ha nem… A Parmában élő Anikó levele szerint az álláshirdetések többségében is feltételként szerepel a jó megjelenés, s nem ritka, hogy az önéletrajz mellé egész alakos fényképet kérnek. Bezzeg az angolok kényelmesebben élnek, nem sztresszelnek, de nem is sportolnak. Aki fogyni akar, az a Londonban dolgozó Ádám és Niki beszámolója alapján, felad a gyorskajával. Attól azonban Nagy-Britanniában nem kell tartani, hogy súlya miatt hátrányba kerül az ember a munkahelyén. „Az emberek kétszer is meggondolják, megemlítik-e hiányosságodat, a kilók miatt hátrányba szorítanak-e, mert könnyen beperelhetők.”

„Sajnos a média sokat tesz a kreált szépségideál népszerűsítéséért. Akinek nincs elég önbizalma, gyorsan horogra akad. Megpróbál előírásos lenni. Ettől kezdve boldogtalannak, szerencsétlennek érzi magát. Megpróbál mindent eltüntetni magáról, ami elválasztja az ideáltól. Átszabatja testrészeit, manapság már megteheti. De nem lenne jobb mindenkit arra nevelni, hogy fogadja el magát úgy, ahogy van? Többet érne, ha mindenkinek a közelében lenne valaki, aki azt mondja: »Én úgy szeretlek, ahogy vagy.« Ettől szép lesz az ember.” – osztotta meg velünk véleményét Gabriella Németországból.

Vágyak gyors kielégítése

A szépítő, önbizalom-építő dicséret azonban aligha nyújt önmagában egészséges megoldást Amerikában, ahol a lakosság több mint fele túlsúlyos. Riasztó, hogy a fiatalok közt is emelkedik a betegesen elhízottak száma. Az USA-ban élő Csidu szerint ennek egyik oka, hogy elképesztően olcsó az élelmiszer, főként a nagy zsír- és cukortartalmú étel-ital. A másik ok, hogy az evés az egyik formája a vágyak azonnali kielégítésének. A nagy gyorséttermi cégek ördögien zseniális módon helyezik el éttermeiket néhány lépésnyire iskoláktól, egyetemektől, nagy forgalmú bevásárlóközpontokban és szinte minden utcasarkon. Ráadásul a zsír- és cukortartalmú ételek, italok gyártói százmilliókat költenek reklámra, dollárban számolva.

„Ez egy jól kifundált rendszer: az egyik üzlet kövérré hizlal, beteggé tesz, a másik fogyasztást ígér, gyógyszerekkel, kétes hatású fogyókúrákkal. A kínaiak meg röhögnek a markukba, mert ők készítik a ruhák nagy részét az egyre kövéredő amerikaiaknak, akik egyre nagyobb mennyiségű darócot kénytelenek venni.” – írja éleslátó iróniával Csidu.

Húsztonnányi gyarapodás

A szakácskönyvek és a fogyókúrákról szóló kiadványok eladása egyaránt rekordokat dönt a tengerentúlon. S már arra is szükség volt, hogy törvény írja elő: az elhízottaknak a repülőre két jegyet kell venniük. Minderről Antal számolt be Seattle-ből. Az is érdekes adat, hogy Los Angeles felnőtt lakossága húsz tonnával lett nehezebb nyolc év alatt. Azaz átlagosan minden ember két és fél kilót hízott 1997 és 2005 között. Ha ez a tendencia folytatódik, egyre több lesz a cukorbeteg és kétszáz év után először csökkenhet az emberek élettartama.

Kaliforniában élő olvasónk, Bandi is megerősítette: feltűnően gyorsan nő az elhízottak száma. A járókelők nagy része ételt, italt tart a kezében. A fogyást pedig legtöbbször drasztikus műtéttel, gyomorszűkítéssel oldják meg, ami után aztán kényszer a megnyúlt, felesleges bőrtömeg eltávolítása. S már az is gyakori, hogy a nők plasztikai sebésszel az ülepüket párnáztatják ki.

A világ másik feléből, Ausztráliából a szépségipar hatalomra törése kapcsán a Sydneyben élő magyar asszony azt írta lapunknak: „Elégedett embernek nem számít a szépség, de persze a rendes és rendszeres táplálkozás sokat jelent. Fiaimnak szoktam mondani: „Healthy body, healthy mind”, azaz egészséges közérzet, egészséges gondolkodás.

Lollo és Loren a példa

„A külsőnek túlzottan nagy jelentőséget tulajdonítanak a fiatal lányok. Többségük kizárólag erre alapozza jövőjét. A divatszakmában, fotómodellként vagy a televízióban kívánnak dolgozni, s természetesen egy híres futballistához szeretnének férjhez menni. A Miss Italián, a legrégibb és legismertebb szépségversenyen minden évben több ezer lány próbál szerencsét annak reményében, hogy felfedezik, akárcsak 1947-ben Gina Lollobrigidát, 1950-ben Sophia Lorent, vagy több más, azóta színésznőként, televíziós műsorvezetőként ismertté vált hölgyet.
Egyre több azoknak a férfiaknak a száma is, akik esztétikai okokból vetik alá magukat műtétnek. Sőt, azt figyeltem meg, hogy szoláriumba szinte több férfi jár már, mint nő. De a kozmetikusnál, a manikűrösnél is sok a férfi vendég. Két évvel ezelőtt az akkori olasz miniszterelnök is plasztikai műtétnek vetette alá magát, egy kaliforniai orvoscsoport végezte el a kért arcliftinget, vezetője egy Bryant Toth nevű orvos volt. Az ajakplasztika, a száj felduzzasztása nagyon elterjedt, ezért 1000–2500 eurót kell fizetni, de a keblek méretén is sokan változtatnak.”
Anikó, Olaszország

Donald Trump koszorút helyezett el Szent II. János Pál szobránál
A szentélyt a szövetségi főváros északkeleti részén található katolikus bazilikánál II. János Pál emlékének ajánlott múzeumként nyitották meg 2001-ben.
Hatvanezer munkahelyet védhetnek meg a magyar vállalkozások
Nyolcvanmilliárd forint értékű beruházásra pályáztak egyetlen nap alatt a magyar vállalkozások – írta a Facebookon György László államtitkár.
New York kormányzója a rendőrséget okolja, mert nem vetett véget az erőszaknak
Andrew Cuomo jobb munkára szólította fel New York rendőrségét.
Közösségi memorandumot adott át az MKP a szlovák kormányfőnek
A dokumentumban a helyi magyar közösség fennmaradásához és gyarapodásához elengedhetetlenül szükséges tényezőket fogalmazták meg.
Gyász
„Hirtelen mentél el, köszönni sem tudtál, örökre lecsuktad csillagszemed. Vigyázunk az álmodra… Te csak aludjál! Kedves szerettünk, isten veled! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, dédink, testvérem, anyósom, HORNUNG JÓZSEFNÉ életének 101. évében csendesen megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. június 6-án, szombaton 14.30 órakor lesz a lázi temetőben. Előtte, 13.30 órakor engesztelő szentmisét mondatunk a helyi templomban. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Kit szívünkben érzünk, nem hal meg soha, kit lelkünkben látunk, nem hagy el soha. Az élet elmúlik, de az emlékek élnek, amíg élünk, őrizzük őket. Szomorú szívvel tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapám, nagypapánk, rokonunk és ismerősünk, NAJDEK LÁSZLÓ életének 73. évében, 2020. 05. 30-án, szentségekkel megerősítve visszaadta lelkét Teremtőjének. A kapuvári Szent Anna-plébániatemplomban 2020. 06. 05-én 14 órakor szentmisével, majd 15 órakor a Szent Kereszt-temetőben, temetési szertartással búcsúzunk tőle. Tisztelettel kérnénk, hogy a temetésre szánt virágok és koszorúk árát a templomban és a temetőben erre a célra kihelyezett dobozba helyezzék, vagy utalják át a kapuvári Lumniczer Sándor-kórház krónikus belgyógyászati osztálya „A remény hal meg utoljára” Alapítvány javára. (Számlaszám: 10404986-50526874-52661001.) Közleménybe: Najdek virág. Ezúton szeretnénk kifejezni hálánkat a belgyógyászati osztály főorvos asszonyának, orvosainak, nővéreinek és ápolóinak az irányunkban több alkalommal is kifejezett önzetlen segítségükért, munkájukért. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban bármilyen módon osztoznak. Gyászoló család
„Megállott a szívem, mely értetek dobogott, ajkam bezárult, mely értetek aggódott. Most szívemből kérem Tőletek, szeressétek egymást, mert én már elmegyek. Szeretetem ott hagyom köztetek, isten veletek! Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, dédink, anyósunk, testvérem, sógornőnk és rokonunk, MÉHES ÁGOSTONNÉ szül. Éliás Rozália életének 97. évében csendesen elhunyt. Temetése június 5-én, pénteken 16 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei „Örökké él, kit szeretnek, nem halnak meg az anyák, fejüket lehajtva útra kelnek, s vigyáznak ránk odaát.
„Most küzdelmed véget ért, az Isten szólít el, de a szeretet nem hal meg, mindig velünk leszel. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, apósunk, nagypapánk, testvérünk, sógorom, rokonunk és barátunk, MORVAY GYULA életének 83. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása június 5-én, pénteken 14 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Ne emlékezz rám búsan, rokon, barát, add meg a könnyet, de élj és szeress tovább. Addig vagyok, míg élek szívetekben. Ember voltam mindig, ezért szeressetek. Gyásztól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, anyósunk és rokonunk, PÓLYA ANDRÁSNÉ szül. Kiss Judit méltósággal viselt, súlyos betegség után, 2020. 05. 26-án, életének 74. évében örökre megpihent. Temetése 2020. június 5-én 14 órakor lesz a győr-ménfőcsanaki Hegyalja úti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Nem az a fájdalom, melytől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordunk némán, csendesen. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Drága Férjem, Édesapánk, Nagypapánk, Apósom, Testvérünk és Rokonunk, PAMMER BÉLA 62 éves korában csendesen elhunyt. Szeretett halottunk hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. 06. 05-én, pénteken 12 órakor lesz polgári szertartás szerint a rajkai temető ravatalozójában. Kérjük, hogy a gyászolók együttérzésüket egy szál virággal fejezzék ki. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek. (Juhász Gyula) Tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy Kedves Édesanyánk, Anyósunk, Nagymamánk és Rokonunk, KILÁCSKÓ LÁSZLÓNÉ szül. Kovács Etelka életének 85. évében csendesen elhunyt. Temetése 2020. június 6-án, szombaton 13 órakor lesz a lébényi evangélikus temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Többé soha nem gyúl ki halvány-furcsa mosolya. Szegény a forgandó, tündér szerencse, hogy e csodát újólag megteremtse. (Kosztolányi Dezső) Szomorú szívvel tudatjuk rokonainkkal, barátainkkal, ismerőseinkkel, hogy VECSEY TAMÁS órás 2020. május 22-én, életének 74. évében elhunyt. 2020. június 5-én, pénteken 15 órakor a mosoni temetőben veszünk végső búcsút tőle. Megköszönjük mindazoknak az együttérzését, akik osztoznak fájdalmunkban. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló családja
„Úgy volt ő jó, ahogy volt, ahogy élt, hitt és remélt. Ahogy szeretett, ahogy az emberekre tekintett. Úgy volt ő jó, ahogy volt, bárcsak volna, bárcsak lenne még.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, apósunk, nagypapánk, testvérünk és rokonunk, MOLNÁR ISTVÁN „Lisztes” életének 69. évében, türelemmel viselt betegségben elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. június 5-én, pénteken 17 órakor lesz a bőnyi temetőben. Előtte engesztelő szentmisét 16.15 órakor tartunk a helyi katolikus templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyám, nagymamánk, anyósom és rokonunk, WELLNER ERNŐNÉ életének 79. évében elhunyt. Temetése 2020. június 4-én, csütörtökön 16 órakor lesz a himodi temetőben. Előtte, 15.35 órakor engesztelő szentmise a helyi kultúrotthonban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapám, nagypapánk, apósom, sógorunk, keresztapám és rokonunk, GEREZSDI ZOLTÁN postás Zoli életének 79. évében, rövid szenvedés után elhunyt. Temetése 2020. június 5-én, pénteken 17 órakor lesz a pázmándfalui temetőben. Előtte engesztelő szentmisét 16.30 órakor mondatunk a helyi katolikus templomban. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó férjem, édesapánk, apósunk, nagypapánk, testvérünk és rokonunk, TAKÁCS PÉTER a Győri Likőr Zrt. nyugdíjasa életének 69. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. június 5-én, pénteken 11 órakor lesz a győri Szentlélek-templom altemplomában, gyászmisével egybekötve. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel és soha el nem múló szeretettel emlékezünk DÖBRÖNTEI SÁNDORNÉ szül. Benkovics Zsuzsanna halálának 5. évfordulójára. Kétség nem győzhet rajtad itt, hulljon bár könnyek árja: akit szerettél, nincs-e mind veled, szívedbe zárva? (Emily Brontë) Szerető családod
Szomorú szívvel emlékezünk, MOLNÁR IRÉN volt szárföldi lakos HALÁLÁNAK 15. ÉVFORDULÓJÁRA. Múlnak az évek, de a lélek nem feled, mert összeköt minket az emlék és a szeretet. Testvéreid és családjuk
Soha el nem múló szeretettel emlékezünk ŐSZIK LÁSZLÓ halálának 48. és FARKAS ANNA halálának 14. évfordulóján. Szerető fiatok, János és családtagjai