Győri természeti kincskereső – Fatelepítési magánakció Mákosdűlőn – fotók

Akik naponta elhajtanak az 1-esen Abda irányába, tán nem is tudják, hogy a főúttól alig 50 méterre gyönyörű „zöld sziget” húzódik. Az újvárosi Mákosdűlőt évtizedek óta gondozza Kun Ottó, a győri vásárcsarnok kedvelt hentese.

Szeghalmi Balázs

Zöld kampány

A kisalföldi megyeszékhely csodálatos természeti környezetben fekszik, a köztudatban a város mégis inkább iparáról, épített örökségéről vagy kulturális értékeiről híres. Hogy forduljon a trend, természeti kincskeresésre hívja Olvasóinkat a Reflex Környezetvédő Egyesület.

Célunk, hogy Olvasóink ajánlásai révén összegyűjtsük azt a 20–25 győri zöldhelyszínt, ahová a helyieknek és a kisalföldi megyeszékhelyre látogató turistáknak is érdemes ellátogatniuk. Természeti értékeket folyamatosan ajánlhatnak a kisalfold.hu-n található űrlapon.

Családi gyökerek

„Itt születtem, itt éltem mindig. A mákosdűlői földet a nagyapám kapta. Az első világháborúban harcolt, megsérült, hadirokkantként kárpótolták a telekkel. Mindig fontosak voltak a családi gyökerek számomra, több mint 30 éve még édesapámmal kezdtünk fákat ültetni a tó partján” – kezdte Kun Ottó.

A fatelepítési magánakció olyan jól sikerült, hogy napjainkban kisebb erdő választja el a horgásztavat az 1-es főút zajától. A kilencvenes években a Reflex előző generációjának tagjai, Kalas György és Lajtmann József is támogatták fákkal, hogy minél jobban zöldüljön Mákosdűlő. A tóban kacsák, hattyúk, a part közelében fácánok, mókus élnek.

Küzdelem a notórius szemetelők ellen

„Üröm az örömben, hogy rengeteget kell küzdenem azért, hogy Mákosdűlő szép arcát mutassa. Vannak, akik folyamatosan idecsempészik a szemetüket az éj leple alatt. Amennyire erőm engedi, összegyűjtöm a mocskukat. Arra is volt már példa, hogy konténert hozattam, pár hajléktalan embernek főztem bográcsban, adtam nekik kis pénzt, aztán közösen összegyűjtöttük a hulladékot. Még bútorokat is tettünk a konténerbe” – hallottuk Kun Ottótól.

A mákosdűlői illegális hulladéklerakás ellen hivatali szinten is tettek már lépéseket: sorompó védi a tópartot a notórius szemetelőktől. „Örülnék neki, ha Mákosdűlőt helyi védett természeti területnek nyilvánítaná az önkormányzat. Egyrészt így többen ismernék, másrészt többen éreznék szívügyüknek a rendben tartását” – búcsúzott Kun Ottó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában