kisalfold.hu videó

2024.05.05. 13:00

Pár napos szarvasborjút találtak Kimle határában - Elkezdődött az ellési időszak - videó

Nem mindennapi felvételeket kaptunk egy helyi vadásztól. Néhány napos, törékeny szarvasborjút kapott lencsevégre Hengszter Gábor Kimle és Károlyháza határában. Elkezdődött az ellési időszak, azonban ha gidára vagy borjúra lelünk, ne simogassuk, mert el is pusztulhat.

Simon Roberta

Néhány napos, pettyes szarvasborjúra lett figyelmes a minap Hengszter Gábor helyi vadász. A borjú Árván, összekuporodva feküdt a törékeny borjú Kimle és Károlyháza határában az egyik szántóföldön.

borjú
Kimle és Károlyháza határában talált újszülött borjút talált az egyik helyi vadász.

Az újszülött állat igen közel engedte magához a Mosonmagyaróvár környékén dolgozó vadászt, nem riadt meg a kamerától. 

Hengszter Gábor a Kisalföld kérésére olvasóinkkal is megosztotta a nem mindennapi felvételeket. A találkozó végén a borjú szaladt is vissza családjához.

Nem minden borjúnak kell segítség

- Fontos tudni, hogy nem minden magányos, anyja nélkül megtalált gida vagy borjú igényel emberi segítséget, sőt kifejezetten árthatunk is, ha megmentjük! A fűben lapuló apróságok csak látszólag védtelenek és elárvultak. A suta vagy tehén akkor hagyja egyedül kicsinyét, ha veszélyt érez vagy táplálkozik. Az újszülött ilyenkor ösztönösen meglapul, próbál beleolvadni környezetébe - mutatott rá Hengszter Gábor.

Az árvának vagy sérültnek vélt állathoz ne nyúljunk puszta kézzel, mert az a halálához is vezethet. Fotó: Hengszter Gábor

- Mivel nem menekül, sokan gondolhatják, hogy az állat beteg, vagy csak a házi kedvenceknél megszokott módon megsimogatják. Ilyenkor azonban gidán, borjún és környezetén rajta marad az ember szaga, ezért az anyja már nem fogja elfogadni, szoptatni. Semmi esetre se fogjuk meg puszta kézzel, kizárólag fűvel vagy gabonával összefogva - tette hozzá a szakember.

Mivel elkezdődött az őzek és a szarvasok ellése, így nem lesz meglepő, ha néhány napos állatba botlunk a szabadban. Ha olyan helyen találunk a felvételen is látható apróságot, ahol úgy érezzük, hogy veszélyben van, akkor értesítsük a területileg illetékes vadásztársaságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában