Győri Természeti Kincskereső – Olvasóink a győrszentiváni homoki erdőt, a Püspökerdőt és a Radó-szigetet helyezték a dobogóra – fotók

Közel fél éve, nyár elején indítottuk közös kampányunkat a Reflex Környezetvédő Egyesülettel. A Győri Természeti Kincskeresőben azt tűztük ki célul, hogy Olvasóink segítségével felkutassuk és bemutassuk a kisalföldi megyeszékhely zöld értékeit. Az elmúlt hónapokban szerencsések voltunk, harminc győri „zöld csodát” láttunk, most pedig végeredményt hirdetünk.

Szeghalmi Balázs

2020.12.11.Gyõri Természeti Kincskeresõ.Képen:Kun Zoltán.Gyõrszentiván,Homoki erdõ.Fotó:Huszár Gábor,Kisalföld

Forrás: Huszár Gábor

Fotó: HUSZAR GABOR

A képzeletbeli dobogósok

„A közösségi kampány sikere várakozáson felüli volt. Bebizonyosodott, hogy a természeti értékekre kíváncsiak a győriek, lokálpatriótaként óvják a zöld területeket, a fákat. Az akció során több mint ötven helyszínre kaptunk javaslatot, ezek közül harmincat képriporttal mutattunk be a Kisalföld közreműködésével. Ezek egytől egyig értékes helyszínek, Győr akár versenybe is szállhatna velük az európai zöld főváros kitüntető címéért” – kezdte Lajtmann Csaba környezetvédő, a Reflex munkatársa.

A helyi zöld „ügy” a világhálón indított szavazással zárult, a voksoláson több mint ezerháromszázan vettek részt. A legtöbb szavazatot a győrszentiváni homoki erdő, a Püspökerdő és a Radó-sziget kapta.

Mintha a svéd vagy finn tajgán járnánk

A Győrszentivánt körülölelő homoki erdőről utoljára akkor esett sok szó lapunkban, amikor az Audi-gyárat bővítették. Emlékezetesek maradtak azok a megjegyzések a közösségi médiában, miszerint a „futrinkákat négykarikás autóval szállítják át másik erdőbe”. Nos, fontos a munkahely-teremtés, de az is, hogy a győrszentiváni erdők területe ne csökkenjen a jövőben, a szükségesnél ne termeljenek ki több fát a nagyrészt Natura 2000-es területről.

„Telepített erdőről beszélünk, nemcsak őshonos fajokkal találkozhatunk, hanem rengeteg fenyővel is. Utóbbiak elvarázsolják az embert, olyan érzésünk lehet, mintha a svéd vagy finn tajgán járnánk. A hatalmas, egyméteres törzsátmérőjű tölgyfák is gyönyörűek. Itt semmi sem akadályozza a terebélyesedésüket” – mondta Kun Zoltán, aki jelölte az erdőt. A természetvédelmi szakember szerint 400 lepkefajta él a Győrszentiván környéki homoki erdőkben, közülük négy különösen védett, akárcsak a magyar futrinka. Amikor az osztrák len májusban virágzik, Provence-t idézően kékbe borulnak az erdőt övező mezők. „A győrszentiváni erdő rászolgálna a helyi védettségre. Egyes részein kiválóan lehet túrázni, tanösvény is rendelkezésre áll” – tette hozzá Kun Zoltán. Üröm az örömben: a méltóságteljes győrszentiváni tölgyfák szomszédságát sok szemét csúfította látogatásunkkor.

Kun Zoltán a győrszentiváni homoki erdő egyik csodás tölgyfája mellett sétál. Az erdőt télen is érdemes felfedezni, kirándulni itt. Fotó: Huszár Gábor

Fellégezhet a Püspökerdő

Győrben a Püspökerdő jelenti nagybetűs természetet, nem véletlenül hívják rengetegen a város tüdejének. A Püspökerdő jelenleg nyugodtan „lélegezhet”. Öt-hat éve az északi részének harmada – a teljes erdő nagyjából nyolcada – veszélyben volt. Az akkori győri városvezetés a Püspökerdőben alakította volna ki a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) kajak-kenu versenypályáját, ám Borkai Zsolt végül felülbírálta az eredeti elképzelést. Ebben jelentős szerepet játszott, hogy a terv ellen a győri civilek felemelték a hangjukat.

„A tervek szerint a Püspökerdő rövid időn belül helyi védettséget kaphat. Mi nagyon örülnénk ennek a döntésnek” – közölte Lajtmann Csaba. A Győri Természeti Kincskereső arra is rámutatott: a városban mindössze három zöld terület élvez helyi védettséget, valamint Győr legöregebb fája, a legalább 220-230 éves Rákóczi utcai vadgesztenyefa a Belvárosban.

A Reflex Egyesület sokat tett, küzdött azért, hogy a Püspökerdő megőrizhesse a legszebb arcát. Felvételünkön Lajtmann Csaba, a győri zöld civil szervezet munkatársa. Fotó: Csapó Balázs

Belebotlunk Győr gyönyörű szigetébe

„Kellemes meglepetés a szavazás végeredménye. Kevés város akad hazánkban, ahol olyan park található a központban, amelyet folyó két ága ölel körül. Aki Győr történelmi központjában sétál, szinte biztosan belebotlik a Radó-szigetbe. Ide bemegyünk, nem ki. A legöregebb platánokat az 1850-es évek környékén ültették, a fiatalabbak is közel évszázadosak. A kánikulai melegek idején mentsvár a sziget. Mindig mozog a levegő, köszönhetően a vízpart közelségének” – hallottuk Szabó Béla öttevényi fotográfustól, aki nevezte a zöld kampányba a Radót.

A 19. század végén, Zechmeister Károly polgármestersége alatt parkosították mintaszerűen a szigetet. „Gyakran üldögélek itt, az egyik kedvenc helyem a városban. Igaz, napjainkban már nem fotózom a Radót. Anno a nyolcvanas években sokszor hoztam ide ifjú párokat esküvői fotózásra. Voltak olyan szombatok, amikor a menyasszonyok és a vőlegények sorban álltak a legszebb fák mellett” – búcsúzott Szabó Béla.

Szabó Béla öttevényi fotográfus a Radó-szigeten. Fotó: Huszár Gábor

Jövőre folytatódik a kampány

Bakancsos túrákkal, bringás kirándulásokkal szeretne folytatni a jó ügyet a Reflex jövőre. Érdemes megjegyezni: a szavazáson győztes győrszentiváni erdő és egy másik nevezett terület, a szitásdombi füvészkert például mindössze 7,5 km-re van egymástól kerékpárral. Ezekhez a tervekhez természetesen az is kell, hogy végre magunk mögött tudhassuk a koronavírus-járványt. A győri civil szervezet munkatársai az első három helyezett zöld területen kis emléktáblát is elhelyeznek majd. Ezen kívül az összes győri zöld értéket felviszik Google-térképre. A tervek szerint itt nem csupán a harminc bemutatott helyszínt, hanem az összes jelölést feltüntetik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában