Győri természeti kincskereső – Révfalui platánsor – fotók

Szeghalmi Balázs

Zöld kampány

A kisalföldi megyeszékhely csodálatos természeti környezetben fekszik, a köztudatban a város mégis inkább iparáról, épített örökségéről vagy kulturális értékeiről híres. Hogy forduljon a trend, természeti kincskeresésre hívja Olvasóinkat a Reflex Környezetvédő Egyesület.

Célunk, hogy Olvasóink ajánlásai révén összegyűjtsük azt a 20–25 győri zöldhelyszínt, ahová a helyieknek és a kisalföldi megyeszékhelyre látogató turistáknak is érdemes ellátogatniuk. Természeti értékeket folyamatosan ajánlhatnak a kisalfold.hu-n található űrlapon.

Platánok a XX. század közepéről

Sorozatunkban írtunk már Győr két gyönyörű platánfasoráról, az Ifjúság körúti és a Bartók Béla úti fákról, most a Damjanich utcai hatvan csodás platánt helyezzük fókuszba. Az utcában lévő házak többségét a második világháború után építették, a platánokat is ekkoriban, 70–75 éve ültették.

Öregebbek tehát, mint adyvárosi és nádorvárosi testvéreik. A városrész egykori önkormányzati képviselője, dr. Németh Viktor szívén viselte a platánfák sorsát, ő kezdeményezte folyamatos gondozásukat, szakszerű metszésüket. Ennek köszönhetően a több mint hét évtizedes platánok ma is kiváló egészségnek örvendenek, elszáradt águk nincs. Több fa tövét színes virágokkal díszítik a révfaluiak.

A többség a fák mellett

„Az itt lakók jelentős többsége azt szeretné, hogy még sokáig örülhessünk a fáknak, lombkoronájuk hűst adjon a kánikulai napokon” – mondta Spanberger Kata.

Amikor napjainkban sok szó esik a klímavédelem fontosságáról, s arról, hogy ehhez vajon mit tudunk hozzátenni, érdemes megfontolni az említett példát. Valaha csak úgy építkeztek az emberek, hogy a házuk mellett jusson hely fáknak. A törődést lombkoronájuk árnyékával hálálták meg a fák. Így nem kellett klímára költeni és nem utolsósorban kevesebb energiát fogyasztottunk.

Lakossági fórum után

A Damjanich utca tervezett felújításáról lakossági fórumot tartottak a közelmúltban, amelyen részt vett dr. Dézsi Csaba András is. Győr polgármestere közösségi oldalán tudósított az elhangzottakról.

Akadtak ugyan páran, akik a platánfasor kivágását kezdeményezték a parkolók számának növelése érdekében. Szerencsére azonban a többség a tiszta levegőt, élhető jövőt biztosító révfalui fasor mellett tette le a voksát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában