"Ez a kincs a miénk"

2024.03.25. 11:00

A tavaszt köszöntötték a Hegykői Csipkeházban - fotók

Tavaszköszöntő ünnepet tartott szombaton a Hegykői Csipkeház, ahol az érdeklődők saját díszes húsvéti tojásaikat is elkészíthették.

Kisalföld.hu

Pillanatkép a hétvégi hegykői programról.

Fotó: Hegykői Csipkeház

- Ez a kincs a miénk, nekünk kell megőriznünk, megmutatnunk és értékelnünk - mondta a rendezvény ünnepélyes megnyitóján Firtl Mátyás, Sopron és térségének korábbi országgyűlési képviselője. Nem először járt a Csipkeházban és remélhetőleg nem is utoljára: 2015-ben a ház és az állandó tárlat avatásán együtt vágta át a nemzeti szalagot Szigethy Istvánnéval, az itt őrzött több mint 250 höveji csipke készítőjével. A Hegykői Csipkeház azóta is a 2021-ben, 92 éves korában elhunyt Bözsi néni emlékét ápolja.

- A Csipkeház kincs, amit hatalmas szorgalommal tart életben Cseh Zoltánné, Erzsébet, Szigethy Istvánné lánya. Már 2015-ben is tudtam, hogy ennek a kiállításnak, az ide tervezett programoknak nagy jövője lesz, s lám, így lett. A Csipkeház nem csak látványosság, hanem kiállítás, gyűjtemény, múzeum és közösségi tér is - mondta Firtl Mátyás, hangsúlyozva, az értékmentésnek megtartó ereje van.

 - Nagy büszkeségünk a Csipkeház, a fűszer- és gyógynövénykert, valamint a pajta - vette át a szót Hegykő polgármestere, Szigethi István. Elárulta azt is, hogy a kert mögött épülő-szépülő régi épület, az egykori postaház - ahol a helyi postások éltek egykor - ugyancsak a Cseh családnak köszönhetően újul meg. A polgármester köszönetet mondott az értékteremtésért. "A Csipkeház Hegykő hírnevét öregbíti, rendezvényeik pedig a helyiek és a környékbeliek számára is közkedvelt programok" - tette hozzá Szigethi István.

Valóban így volt, hiszen a megnyitót követően Kóczánné Ács Szilvia hímestojás-festő népi iparművész tartott bemutatót, amin felnőttek és gyerekek is igyekeztek ellesni a viaszolás technikájának tudományát. A fertőhomoki Horváth Viktória és Marci például az elsők között ültek a mester mellé, hogy elkészítsék húsvéti tojásaikat, de érkeztek vendégek Sopronból és Ausztriából is. 

A délelőtti jó idő lehetővé tette, hogy a gyerekek a kertben is játszhassanak, népszerű volt a pajta sok kincse és a hatalmas fából faragott szarvas. Délután Barcza Attila országgyűlési képviselő is ellátogatott a tavaszköszöntő rendezvényre, ahol régi húsvéti képeslapokból is nyílt kiállítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában