Kisalföld logö

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Védik a szép házakat Gönyűn - videón, fotókon mutatjuk az egyik gyöngyszemet

Védik a szép házakat Gönyűn - videón, fotókon mutatjuk az egyik gyöngyszemet
Remek helyi ügy indult Gönyűn. Az önkormányzat kiemelt szerepet szán a falu építészeti értékeinek. Lakóházak és középületek is szerepelnek azon a listán, amelyen védettséget élvező ingatlanok kaptak helyet.
Többször írtunk róla, hogy az igényes házépítés nem éli virágkorát Győr környékén – tisztelet a kivételnek. Általában az a vezérelv, hogy minél kisebb területre minél több lakást húzzanak. Az otthonokat övező zöld területeket pedig a lehető legkisebbre szabják.
 

Lokálpatrióta kezdeményezés

Gönyű településképi arculati kézikönyve tavaly készült el. "Célunk, hogy ösztönözzük a helyi építészeti hagyományok őrzését. A kézikönyv révén az építkezők ötletesen használhatják a falura jellemző formákat, színeket az új házak tervezésekor" – mondta Major Gábor, Gönyű polgármestere.

"A listán szereplő egyedi ingatlanok jó példával szolgálnak arra, hogyan kapcsolódhat a múlt öröksége napjaink otthonteremtésével. Reményeink szerint mind több ingatlantulajdonos veszi figyelembe építkezés, felújítás során a könyv ajánlásait. Így a község utcáin sétálók egységes, harmonikus képpel találkozhatnak" – tette hozzá dr. Szigethy Balázs, a község jegyzője. Az előkészítő munka során a település lakói véleményükkel segítették a kézikönyv írását. Sokan mondták el, hogy milyen környezetben élnének.
Az evangélikus és református hívek együtt építették azt a templomot a 2000-es évek elején, amelyet közösen használnak. A templom is helyi védettséget kapott most.
Tucatnyi gönyűi érték

A kiemelt ingatlanok tulajdonosait hangulatos, családias ünnepségen fogadták a községházán. Mindannyian egyedi tűzzománc táblát vettek át, amelyeket Fehér Margit és Fehér Kornélia gönyűi képzőművészek égettek.

Több gönyűi lakóház mellett a gyógyszertár, az egészségház, a postaépület, illetve az evangélikus és református templom is egyedi jelölést kapott. A település címerével díszített táblák az épületek falain hirdetik az építészeti, esztétikai értékeket Gönyűn.

Az idő dönt

Dr. Veöreös András, a Széchenyi István Egyetem tanszékvezető docense kiválónak nevezte a gönyűi kezdeményezést. "A védett épületek sajátja, hogy több generáció ítéli őrzendőnek azokat. Az idő dönti el, mit tartunk értéknek. Érdemes fejben tartani: ronda házat ugyanolyan drága építeni, mint szépet" – közölte dr. Veöreös András.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának főtitkára és az örökségvédelmi hatóság munkatársa hozzátette: "Ausztriában, Csehországban 40 ezer védett épület áll. Nálunk 11 ezer. Szomorú, hogy gyakran hallani olyan hangokat, hogy ez a 11 ezres szám is magas".
Dr. Veöreös András az ünnepélyes gönyűi átadón.
Idilli házikó

Végezetül, pillantsanak be az egyik kitüntetett, a Soltész-család portájára. A házikót a második világégés előtt építették mesteremberek. Kezük munkája látszik a hangulatos tereken, falakon.

"Mindig van mit csiszolni a házikón. A tetőt nem szeretnénk cserélni, régi cserepekkel pótoljuk a törötteket" – hallottuk Soltész Lászlótól. Felesége, Judit asszony a csodás kertben kalauzolt minket. A kerítés mellett öreg cseresznyefa virágzott, miközben a telek másik végében a Duna csordogált. Idilli volt.
Soltész László és felesége, Judit asszony 1984 óta él Gönyűn. Az elmúlt 35 évben gondosan óvták a házukat, rendben tartották a telküket. Fotók: Cseh Róbert

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentsünk együtt fecskét! - Így látták gyermekeink életünket a fecskékkel - Szavazzon a gyerekrajzokra!

Mentsünk együtt fecskét! - Így látták gyermekeink életünket a fecskékkel - Szavazzon a gyerekrajzokra!
Voksoljon kedvencére: az első három legtöbb szavazatot gyűjtő rajzok alkotóit jutalmazzuk! Tovább olvasom