Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Nagy vita a Puskás-temetés támogatásáról

Adjon-e a győri önkormányzat félmilliós támogatást a Puskás-temetésre vagy sem? – erről is döntött a városi közgyűlés.
Nem a díjemelésekről és a költségvetési koncepcióról, hanem Puskás Ferenc temetéséről alakult ki az egyik legnagyobb vita a csütörtöki győri közgyűlésen. Borkai Zsolt polgármester – Kósa Lajos debreceni polgármester, a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnöke és Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke kérésére – azt terjesztette elő, hogy a testület félmillió forinttal járuljon hozzá a legendás labdarúgó december 9-én lezajlott gyászszertartásának költségeihez. Mohos Péter (SZDSZ) azt javasolta: az összeggel inkább – a karácsonyra is tekintettel – az anya-, csecsemő- és gyermekotthont támogassák. Eredics Imre (MSZP) jelezte, nem ért egyet azzal, hogy Győr állja a temetés körüli csinnadratta árát. Hozzátette azt is, hogy Magyarországon 90 ezer ember él a futballból, de a gyászszertartáson ötezren sem voltak ott. A Fidesz–KDNP frakcióból felszólaló Somogyi Tivadar és Dézsi Csaba András ezzel szemben az eredeti indítvány elfogadása mellett érvelt többek között azzal, hogy Puskás volt a legismertebb magyar. A közgyűlés többsége rábólintott a félmillió forint átutalására.

Rossz hírek a büdzséről

Teljes volt ugyanakkor az egyetértés a jobb- és baloldali, valamint a civil képviselők között arról, hogy Borkai Zsolt polgármester előterjesztése az önkormányzat 2007-es költségvetési koncepciójáról elfogadásra érdemes. Mindez annak ellenére történt így, hogy az anyagban számos rossz hír szerepelt, igaz, azt is mindenki elismerte, hogy ebben a kormányzati reformok/megszorítások is szerepet játszanak.
A dokumentum szerint a személyi jövedelemadó helyben maradó része 10 százalékról 8 százalékra csökken. Ez a változás önmagában mintegy 360 millió forintos mínuszt jelent Győrnek. Ennél is jelentősebb az az összeg, amelyet az állam a települések adóerő-képessége alapján von el. Emögött „a gazdagok adjanak a szegényeknek" elve húzódik meg. Idén 1,1 milliárd forintot fölöznek le Győrtől, de az összeg jövőre elérheti a másfél milliárdot is – ugyanis a képlet, ami alapján a Pénzügyminisztérium számol, a város számára kedvezőtlenül változik. Csökkenhetnek az állami normatívák is. A számítások szerint helyi adókból és a gépjárműadóból nem folyik be lényegesen több jövőre az ideinél – 9,2 milliárd és egymilliárd forinttal kalkulálnak.
Borkai Zsolt az ülésen hangsúlyozta: az összesen mintegy 800 millió forintos bevételkiesés miatt a cél a takarékosság, de egyúttal a nagyon hatékony önkormányzati működés is. Kalmár Ákos (Fidesz–KDNP) fontosnak nevezte, hogy folytatódjon az útfelújítási program, részben a lakóutcákkal. Szerinte az elmúlt ciklusban e tekintetben három évig gyakorlatilag nem történt semmi, majd idén kampányszerű beruházások kezdődtek. Úgy vélte, egyenletesen beosztva az eddiginél nagyobb összeget kell erre fordítani. Az útfelújítások fontosságát rajta kívül többen hangsúlyozták, például Szabó Jenő (Fidesz–KDNP) és Bárány István (Pro Urbe). Ferenczy Lajos (MSZP) hatékony adóellenőrzést, Fűke Géza (Fidesz–KDNP) a peremkerületek felzárkóztatását, Dézsi Csaba András (Fidesz–KDNP) a tornaterem-építési program folytatását kérte, megemlítve a Gárdonyi-iskola igényét.

A szocialisták közül néhányan – Bári Olga, Kun András, Pádár László – bírálták a bizottsági pénzkeretek megszüntetését, valamint azt, hogy a szakterületükön kimagasló teljesítményt felmutató szakemberek nem kaphatnak elismerést. Borkai Zsolt válaszában elmondta: az ünnepségeket – például a pedagógusnapit, a Semmelweis-napit – megtartják, kitüntetéseket is átadnak, annyi változik csupán, hogy az erkölcsi elismerés mellé nem jár majd pénz. A bizottsági keretek tervezett megszüntetésére a polgármester azt a magyarázatot adta, hogy pályázatok kiírásával kívánnak dönteni a támogatásokról úgy, hogy az összegek ne aprózódjanak annyira szét.
Szabó József (MDF) a nehézségek, a kormányzati megszorítások ellenére az előremenekülést javasolta a városvezetésnek. „Győrnek vannak tartalékai, átforgatható vagyonelemei. Ha a környezetünk lejtmenetben van, de mi nem, az később duplán megtérül" – jelentette ki, megjegyezve, hogy bátran kell hozzányúlni az utak, a parkolás kérdéséhez, és „magunk is csodálkozni fogunk", hogy a dolgok megvalósulnak. Borkai Zsolt úgy reagált: ez a városvezetés célja is.
A közgyűlés egyhangúlag fogadta el a költségvetési koncepciót. A határozati javaslatba két módosítás került be: az egyik arról szól, hogy a megsokszorozódó pályázati lehetőségek miatt lehetőséget kell teremteni az önrész biztosítására; a másik arról, hogy felülvizsgálják az önkormányzati tulajdonra kötött bérleti és üzemeltetési szerződéseket. A város jövőre a folyamatban lévő beruházások befejezésére és újak előkészítésére koncentrál, és stratégiai célként kezeli a városmarketinggel összehangolt idegenforgalmi feladatokat. Megvizsgálják a távfűtéses lakások energiatakarékossági felújítását is. (Borkai Zsolt a tegnapi városházi sajtótájékoztatón megjegyezte: el szeretnék érni, hogy ezekben az otthonokban szabályozható legyen a fűtés.)

Átlagosan több pénz volt

A képviselők egyhangúlag fogadták el a költségvetés első háromnegyed éves végrehajtásáról szóló beszámolót. Borkai Zsolt tájékoztatójából kiderült: a város pénzügyi helyzete kiegyensúlyozottan alakult. Az önkormányzat számláján a napi átlagos pénzkészlet magasabb volt, mint az előző években, nagyobb mértékben nyílt mód az átmenetileg szabad pénzek befektetésére és mindössze augusztusban kellett folyószámlahitellel áthidalni – a csupán két napig jelentkező – likviditási problémákat. Győr ténylegesen idén 637 millió forintnak megfelelő euróhitelt vett fel, ezáltal az önkormányzat forintban kifejezett euróhitel-állománya 3,4 milliárd forintra nőtt. (A tegnapi városházi sajtótájékoztatón kiosztott, Simon Róbert alpolgármester által jegyzett feljegyzés szerint a hitelállomány azóta nem emelkedett, az önkormányzati választások utáni átállás zökkenőmentesen zajlott le.)

Tovább vizsgálódnak

A közgyűlés több kisebb ügyben is döntést hozott. Győr csatlakozik az idén áprilisban létrejött Sokoró–Pannontáj Natúrparkhoz. A testület a Győr 2000 Idegenforgalmi Közalapítvány kuratóriumának elnökévé dr. Lentner Csabát, tagjává Nagy Györgyöt, Tóth Bélát, Velin Csabát és dr. Böröcz Szabolcsot, ellenőrző bizottsága tagjává Radnóti Ákost, Kalmár Ákost és Horváth Ottót választotta meg január 1-jei hatállyal. A képviselők rábólintottak a városháza villamossági rendszere felújításának engedélyokiratára is. Eszerint erre jövőre 55 millió forintot fordít az önkormányzat, utána pedig a pénzügyi lehetőség függvényében további 160 milliót. A közgyűlés február 15-ig meghosszabbította a Kisalföld Volánnal és a fürdőt üzemeltető Rába Quelle Kft.-vel kötött megállapodások teljesítését vizsgáló, a vitás ügyek rendezésére létrehozott munkabizottság mandátumát.
(A közgyűlés díj- és tarifaemelési döntéseiről tegnap számoltunk be.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagycsaládos-szolgálat a szeretet jegyében

Az egyre nehezedő gazdasági körülmények ellenére mozgalmas és eredményes évet zárt a nagycsaládosok… Tovább olvasom