Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Jézus-szobor misszióban

Győr–Párizs - A megyeszékhelyen élő Máhr Géza egyik bronzszobra a napokban a párizsi Magyar Katolikus Misszió kápolnájába került. A művész ˝civilben˝ a Széchenyi-egyetem villamosmérnöke.

Máhr Géza csendes alkotó. Teszi a dolgát, viaszba formázza, majd bronzba önteti szobrait. Műveit – a hazai önálló kiállítások mellett – Ausztriában, Németországban, Franciaországban, az Egyesült Államokban és Japánban is bemutatta a közönségnek.

A győri művész kilenc köztéri munkával büszkélkedhet: például Deák Ferenc-szobra a Széchenyi-egyetem jogi karának aulájában, Kodály Zoltánról készült mellszobra a kanadai Edmontonban látható. Számos műve szerepel közgyűjteményekben, így a győri Xántus János Múzeumban és Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában.

Máhr Géza legújabb, ˝Jézus Pilátus előtt˝ című alkotása a   párizsi Magyar Katolikus Misszió kápolnájába került.
Máhr Géza legújabb, ˝Jézus Pilátus előtt˝ című alkotása a párizsi Magyar Katolikus Misszió kápolnájába került.

Még tizenegy évvel ezelőtt, párizsi önálló tárlatán határozta el, hogy művet ajándékozna a francia fővárosban működő Magyar Katolikus Missziónak. Az elhatározást tett követte: a tavaly készült „Jézus Pilátus előtt" című bronzszobra a napokban a misszió kápolnájába került.

– A mű nagyon személyes késztetésből született. Láttam édesapám szenvedését, haldoklását, láttam, miként fogyott el belőle az élet. Ez a megrázó látvány, a veszteség és a hiány fájdalma mellett elindított valamit – mesélte a Kisalföld érdeklődésére Máhr Géza. – Megjelent bennem Jézus szikár, szelíd alakja, aki a helytartó szemébe néz. Ha a szemlélődő az alkotással szemben áll, maga válik Pilátussá. Különös élmény!


A győri szobrász „civilben" a Széchenyi-egyetem egyik laboratóriumának villamosmérnöke. Harminc éve készít szobrokat, mesterének néhai Cziráki Lajos Munkácsy-díjas festő- és szobrászművészt tekinti. Művei 1982 óta tárlatokon, galériákban és katalógusokban szerepelnek.

Olvasóink írták

  • 1. girzelda 2009. május 18. 10:24
    „Most, aztán lehet silabizálni, hogy a kezei hátra vannak e kötve, vagy levágták és ellopták a színes fém gyűjtögető kereskedők. Hát ami, azt illeti siralmas egy látvány, szinte már-már művészi.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakmai konferencia Bánki Donát emlékére

Győr - A Széchenyi István Egyetem Bánki Donát születésének 150. évfordulója alkalmából szakmai… Tovább olvasom