Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Húsbavágó - 6.3 százalékkal drágulnak a busztarifák

Győr - Az 5 százalékpontos áfaemelésre hivatkozva 6,3 százalékkal emelte meg helyibusz-tarifákat a győri közgyűlés. Egyetlen képviselő sem szólt hozzá a drágításhoz.


17.10: A közgyűlés zárt ülésen személyi kérdésekről döntött. Az idei Szent László-napon Jungi Csaba volt alpolgármester, a Hotel Klastrom ügyvezetője, dr. Kamarás Árpád oktató-kutató és Tóth Dezső szobrász vehet át Szent László-érmet. A testület intézményvezetőket is kinevezett. A Bóbita-óvodát Fonyóné Varga Katalin, a Micimackó Óvodát Eőryné Juhász Kinga, a Fekete-iskolát Kaszás Lászlóné, a Kölcsey-iskolát Jámbor László, a Krúdy-iskolát Nagy Attila, a Pattantyús-iskolát Hollenczer Lajos, a Speciális Szakiskolát Mayer Andrea, a Szabadhegyi-iskolát Módos Dezső, a Jókai-iskolát Szalay Gyula irányítja a következő öt évben. (Közülük csak Fonyóné Varga Katalin és Mayer Andrea új vezető.)

16.22. Véget ért a közgyűlés nyílt ülése. Borkai Zsolt 15 perc szünetet rendelt el. A zárt ülésen intézményvezetőkről és a Szent László-érmesekről születik döntés.

16.03: Ecker Gyula, a lakásügyi bizottság elnöke (Fidesz) az önkormányzati bérlakások eladásáról számolbe. Eddig 35 lakás esetében kötötték meg az adásvételi szerződést, a befolyt összeg 74 millió forint.

15.59: A közgyűlés megszavazta, hogy a József Attila út 85. szám alatti háziorvosi praxist dr. Beke Ágnes után október 1-jétől dr. Szédelyi Nikoletta vigye tovább.

15.54: A közgyűlés 750 ezer forintot osztott szét amatőr művészeti együttesek között. A legnagyobb összeget, 300 ezer forintot az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont énekkara kapta.

15.45: A közgyűlés úgy döntött, hogy a Rákóczi Ferenc utca Újkapu és Tarcsay utca közötti szakaszának felújítására pályázik a regionális fejlesztési tanácshoz.

15.44: A képviselők elfogadták a közgyűlés második félévi munkatervét. A testület öt ülést tart, az elsőt szeptember 17-én, az utolsót december 17-én. Az utóbbi napon tárgyalnak az adórendeletek felülvizsgálatáról, a 2010-es költségvetési koncepcióról és számos díjtétel felemeléséről.

15.43: A közgyűlés elfogadta a mikro- és kivállalkozások munkahelymegőrzésének támogatását szolgáló 150 milliós pályázati keretből megmaradt 24 millió forint felosztását.

15.32: A közgyűlés úgy döntött, hogy idén nem emeli meg temetkezési díjakat.

15.31: Eredics Imre (MSZP) azt kérdezi, hol tart a 82-es főút új bevezető szakaszának tervezése. Kiderül: nyáron kezdik tervezni.

15.30: Borkai Zsolt polgármester az önkormányzati beruházások helyzetéről számol be. Az 1,9 milliárd forintos lakóutca-felújítási program 31 százaléka fejeződött be. Az Új bácsai út meghosszabbítása szeptemberben kezdődhet. A Széchenyi tér felújítása zajlik, a Graboplast-körforgalom átadás előtt van, az Audi-körforgalmat felavatták. A Barátság park felújításával augusztus 19-én végeznek. A ménfőcsanaki óvoda bővítését júliusban kezdik el.

15.29: Hegyi Zoltán szocialista képviselő, a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás tanácsának elnöke az európai uniós projekt állásáról számol be, köztük fejlesztésekről. Elkészült a győr-sashegyi hulladékkezelő és -lerakó központ 72 ezer négyzetméteres lerakója  a hozzátartozó depógáz kezelő rendszerrel, valamint a porta- és ügyfélfogadó épületekkel, talajvízfigyelő kutakkal. A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. július 16-tól a Pápai úti telep helyett már ide viszi a hulladékot.

15.21: A közgyűlés 19 igen szavazattal, 3 nem ellenében, 1 tartózkodással elfogadta az előterjesztést. Egyetlen hozzászólás sem volt a tarifaemeléshez. Az új árak: tanuló szemeszterbérlet 9180 forint, egyvonalas havi bérlet 3810 forint, összvonalas havi és 30 napos bérlet 5190 forint, tanuló-nyugdíjas havi bérlet 1910 forint, egyvonalas negyedéves bérlet 11.190 forint, összvonalas negyedéves bérlet 15.260 forint, tanuló-nyugdíjas negyedéves bérlet 5620 forint, egyvonalas félhavi bérlet 2510 forint, összvonalas félhavi bérlet 3310 forint, összvonalas heti bérlet 2030 forint, vonaljegy elővételben 220 forint, vonaljegy az autóbuszvezetőnél 290 forint, családi jegy 590 forint.

15.18: Bári Olga (MSZP) nem a témáról szól, hanem a héten életbe lépett új járatvonalakat és buszmenetrendet bírálja. Németh Zoltán alpolgármester (Fidesz) azt mondja, három-négy percenként csörög a telefonja, mert a Kisalföld hétfőn azt írta, ő készítette a menetrendet, pedig ez nem így van. Az SMS-rovatban viszont nem látja a nagy felháborodást. Szerinte még korai az új rend dicsérete vagy bírálata. Ő is lát finomítani valót.

15.10: Már a mai nap leghúsbavágóbb napirendi pontját tárgyalják. A javaslat szerint július 1-jétől 6,3 százalékkal drágulnak a helyi busztarifák a városban. Indokként az általános forgalmi adó 5 százalékpontos (azaz 4,2 százalékos emelkedése) szerepel. Azért ennyivel emelnék a díjakat, mert így kompenzálnák a magasabb áfa jegy- és bérletárakra, valamint fogyasztói árkiegészítésre gyakorolt hatását. (A fogyasztói árkiegészítés fix összeg, amit az állam fizet a Kisalföld Volánnak, többek között a kedvezményes diákbérletek után.)

15.09: A közgyűlés elfogadja a napirendet, több mint félszáz témát tárgyalnak ma. Az eredeti tervekkel ellentétben mégsem kerül terítékre a 3 milliárd forintos, 10 vagy 20 éves futamidejű fejlesztési hitel felvételéről szóló indítvány.

15.06: Egy kis sport: Borkai Zsolt polgármester elismerő okleveleket ad át a labdarúgó NB II Nyugati csoportját megnyerő Gyirmót tulajdonosainak, szakvezetésének és labdarúgóinak.

15.02: Ilyen kis késéssel régóta nem kezdődött győri közgyűlés. A 36-ból mindössze 22 képviselő van jelen. Épphogy megvan a határozatképesség (18 képviselővel már nem lehetne ülést tartani).

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. bussz 2009. június 19. 18:31
  „adalfold!
  ha esetleg a buszok színvonalára gondolsz,akkor a győri véleményem szerint fényévekkel jobb ,mint a pesti!
  Itt legalább karbantartják őket!
  Ha viszont a menetrendre,és gyakoriságra gondolsz...akkor Pest az főváros,Győr pedig nem!Másrészt talán a városnak nem pénzt kéne megvonnia a volántól,hanem mindennel segítenie azt!!!Nem visszafejleszteni,és akkor talán többet nyújtani a KV is,és több lehetne az utas is!hmm...???”
 • 24. antosh 2009. június 19. 17:43
  „275 x 1.063= 292.325”
 • 23. kikelet_ 2009. június 19. 16:33
  „Nem a jegyek árával van itt a probléma, ez az emelés szerintem senkit se vág földhöz. A baj azzal van, hogy az egyre emelkedő jegy és bérletárakért cserébe évről évre kevesebb szolgáltatást kapunk. A járatok száma folyamatosan csökken, érthető, hogy ennyi pénzért sokan nem tartják elfogadhatónak a félóránkénti vagy még ritkább követési időket. Éjszakai buszok, légkondi, metánbusz...több vidéki városban általános fogalmak, nálunk továbbra is ismeretlenek.”
 • 22. Legenda 2009. június 19. 09:46
  „#21.
  Nem kell beszólogatni. Ugyanolyan kisember vagyok, mint bárki más, akik ide írogatnak. Először a VÁROS csökkenti a hasznos km-t 10%-al (hogy az emberek hadd nyomorogjanak a buszokon) , aztán az ÁLLAM áfát emel, én meg több mint 2 éve ugyanannyit keresek (ami kevesebb min 100e ft), persze hogy a volánnál. Több mint két év után emelkedik a buszjegy ára 10 ft-al, aztán mi meg azon vitázunk, hogy ez a 10 ft sok, vagy nem sok.
  Jövő héten majd emelkedik a kifli ára 5 ft-al, akkor meg majd mindenki a pékeket szidja.
  Akik a döntéseket hozták, meg vigyorogva integetnek nekünk a városházáról. Ez az ország arról szól, hogy ilyen kamuhírekkel egymásnak ugrasztják az embereket. Régen le kellet volna puffantani őket.”
 • 21. igazságmondó 2009. június 19. 09:22
  „Legenda,
  nem a Volánnál dolgozól ? Igen megértő vagy, vagy a fizetéset nagyon jó.”
 • 20. Legenda 2009. június 19. 09:04
  „#17
  A BKV honlapja szerint egy vonaljegy náluk elővételben 290 ft, a helyszínen megváltott jegy pedig 400 ft.
  Nálunk a vonaljegy 210 ft , az autóbuszvezetőnél pedig 275 ft.
  Tehát nálunk az emelés után a helyszínen megváltott jegy fog annyiba kerülni, mint ott az elővételes.
  Amúgy meg nem a volán drágítja a jegyeket, hanem az állam emelte meg az áfát. Ez lesz az utazóközönségre hárítva. Ehhez vegyük hozzá, hogy a győri volán már több mint 2 éve nem emelt árat, mert nem engedték.
  Most emelkedik egy jegy ára 10 ft-al..... Ez tényleg ekkora hír?”
 • 19. igazságmondó 2009. június 19. 07:59
  „Várható volt, hogy buszjegy-bérlet áremelés lesz.Szemét dolog.Már lassan állóhelyet sem kap az ember a buszon.Nagyon sok busz ritkán jár.(15-30 percenként)
  Apropó bérlet. Egyik napon ellenőrök voltak a buszon.Az egyik hölgyutasnak a bérletigazolyványja 1998-ig volt érvenyes.Büntetést sem kapott.
  Amikor télen engem igazoltak az igazolyvanyomon egy szám elírás miatt 5000 Ft-tal megbüntettek.bevonták tőlem a bérletet. Új bérletet kellett vennem. Az új bérlet felmutattása után vissza kaptam a régit. Hiába tudtam bebizonyitani, hogy csak elírás történt.Régebbi bérletek is voltak nálam, és hiába mondtam meg,hogy a munkáltatóm veszi meg a bérletet . A számlát is tudok felmutatni.
  Na, mindegy. Pofára megy minden.
  A képviselők azt sem tudják, hogy mi egyszerű, de nagyszerű emberek, akik becsületesen dolgoznak már a csőd szélén állunk.Lassan már mindent megszavaznak.Nem számít a "kis" ember.Ő neki van és lesz mindig pénzük, és nem is kevés.Van aki több helyről kap pénzt.
  ( bizottságban van stb. ami + külön pénz). Ő nekik mindegy, hogy mi lesz velünk.Gratulálok !!!!!!!!!!!!!
  Kár, hogy nem törődnek velünk. Azt hiszem senki sem olvassa el az internetten a hozzászólásokat.Miért is ????”
 • 18. Primax 2009. június 19. 07:28
  „Én kiszámoltam :
  Olcsóbb, ha autóval közlekedek, mint busszal. Menetjeggyel számoltam, nem bérlettel.
  Csak ( ! ) a munkába járásnál egál a dolog : nem kerül többe, ha - kényelmesen - autóval megyek, mintha vennék havi bérletet.
  Nem ez a jellemző, de ilyen is van.”
 • 17. adalfold 2009. június 19. 02:05
  „Ne haragudj bussz
  Eddig : Bp 270, Győr275.

  És vesd össze a kettő színvonalát.

  Úristen!”
 • 16. adalfold 2009. június 19. 02:01
  „Szegeden is olcsóbb.
  Nézzen mindenki utána, hogy mindenütt olcsóbb (-e).
  én úgy látom.”
 • 15. pemozsu 2009. június 18. 23:19
  „Ha mindenki ilyen felelőtlen kijelentéseket tehetne a munkájában, majd homlokegyenest mást csinálna nem tudom hova jutnánk. Nem mindenkinek van a segge alatt autó, kénytelen busszal járni, de hova jutunk így? körül kellene talán nézni egy kicsit, mi éri meg jobban hosszú távon a város érdekében. Szmog vagy tisztább levegő megfizethető tömegközlekedéssel. Szép nyarat az Uraknak:-((((”
 • 14. bussz 2009. június 18. 21:46
  „Sajnos politikusból csak egyféle van....:aki kampány ideje alatt ígér fűt-fát...utána megválasztják,mert mindenki azt hiszi,hogy az úgy is lesz,mert olyanokat hadoválnak a politikusok,amit "iszik a nép",de utána nagy ívben lesz*rja, hogy mi van a néppel,ő csak a saját zsebét tömi!!!A többi nem érdekli!És hát sajnos ebben a győri politikusok is kiveszik a szerepüket!!!
  TakácsTamás nem tudom miből szűrted azt le a Jocó123 hozzászólásából,hogy vörös színű szemüveget visel....:S
  én úgy ahogy írta,egyetértek vele!!!És a városnak esze ágában sincs olyan intézkedést meghozni,hogy az autósok inkább a buszra szálljanak,inkább minél jobban ellehetetleníti a tömegközlekedést...és lassan a Kisalföld Volán is lehúzhatja a rolót miattuk!!!”
 • 13. Primax 2009. június 18. 20:56
  „Azért engem például érdekelne, hogy 14-en hol voltak ? Ők, akiket pont azért választottunk meg, hogy értünk - is - dolgozzanak...Ők pedig ígéretet ( esküt ) tettek, hogy - megválasztásuk esetén - dolgozni fognak a "köz"-ért.
  Vagy, csak a kampányban illik szépeket mondogatni, ígérgetni ezt-azt ?
  Pontosabban nem is az a fontos, hogy hol voltak, hanem : miért nem a közgyűlésen voltak ?
  Ugye a mai közgyűlés idejére eső fizetésüket nem veszik fel, illetve - majd - azonnal átutalják valamilyen karitatív alapítványnak ?
  Ugye, jól gondol(kod)om ?”
 • 12. TakácsTamás 2009. június 18. 20:40
  „<moderálva>”
 • 11. bussz 2009. június 18. 20:12
  „adalfold!
  de van Győrnél is drágább: Budapest,ahol már 300Ft a jegy!De hamarosan szerintem Győr beelőzi!:D:S
  Nem tudom miért nem tudja lenyelni a város a (buszos) áfát,de a sok EU-s játszótérből már futna rá az biztos...de nem,Győr úgy lesz világhírű,hogy az össze játszótere eu színvonalú:S:S Nemtom,Borkai is odajárhat???:D”
 • 10. jocó123 2009. június 18. 18:19
  „Akkor még ők nyavalyognak, hogy sok az autó a város útjain. Semmi olyan igyekezet a város vezetés részéről, hogy átszálljanak az autósok a helyi járatokra.”
 • 9. Hedon 2009. június 18. 18:06
  „#8

  Tényleg mocskos egy banda ez a szoci gyülekezet. Jobb helyeken nem szokás év közben
  ÁFA-t emelni.
  Az üzemanyagok árát pedig előszöt megtolják a jövedéki adó emelésével aztán jöhet
  rá a 20 helyetti 25%-os ÁFA.”
 • 8. mir 2009. június 18. 17:50
  „Mocsok banda. Még jó hogy az év elején arra hivatkoztak az összevonásoknál hogy cserébe nem emelik az árakat.”
 • 7. bugriskin 2009. június 18. 17:26
  „Jé,hát hogy ezt is megéltem! e sajtóban már lemerik írni, hogy drágítás"! Nem drágul emelkedik, hanem "drágítják" ! Hát gratulálok ez a bátorságuk kezdete. De lehet, hogy a cenzor szabin van?”
 • 6. MTT 2009. június 18. 16:39
  „Miért is szólt volna hozzá egyik képviselő is, a tarifa emeléshez? Ugyan, ők úgysem használják a tömegközlekedést, gondolom saját szgk-val, fizetett kocsifutással, csak könnyebben lavíroznak. Aki meg buszozik, az így járt. Hogy a 40-es járathoz miért kellett hozzányúlni, az nekem rejtély, most aztán a kis öreg nyugdíjas, majd átszállással mehet a kórházba..Ésszerűtlen!”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyakunkon a halálos négyes

Győr - Egy, az öreg kontinens országaiban végzett felmérés szerint a főbb megbetegedések… Tovább olvasom