Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -2°C | 8°C Még több cikk.

Felvételi ponthatárok 2011: minden kiderült!

Eldőlt a felsőoktatásba jelentkező csaknem 141 ezer diák sorsa: a felvi.hu-n nyilvánosságra hozták az idei felvételi ponthatárokat.21 óra 46 perc - A maximális 480 pontot sehol sem kellett elérni a felvételhez

Nyilvánosságra hozták csütörtök este az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat: első körben csaknem 98 ezren nyertek felvételt valamelyik egyetemre, főiskolára a 141 ezer jelentkező közül.

A három legmagasabb pontszám a Budapesti Corvinus Egyetemen kellett a bejutáshoz államilag finanszírozott képzésben. A maximális 480 pontot sehol sem kellett elérni a felvételhez.

Az idén körülbelül ugyanannyian szeretnének a felsőoktatásban továbbtanulni, mint egy éve; a mostani 141 ezer jelentkező nagy része az alapképzést, a legtöbbjük az államilag támogatott képzési formát választotta. Többen céloztak meg felsőfokú szakképzést, mint előző évben.

21 óra 10 perc - Kommunikáció

Szinte minden valamire való egyetemen, főiskolán van kommunikáció és médiatudomány szak, amelyekre általában nagy is az érdeklődés. A nappali, állami finanszírozású képzések eseén a legmagasabbak a ponthatárok: a Budapesti Corvinuson 451, az ELTE-BTK-n 442 pont a határ (ezek a legmagasabbak), míg a legalacsonyabb nappai-államira a 408 pont volt (a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskolán és a Dunaújvárosi Főiskolán). A Nyugat-Magyarországi Egyetemen 409 ponttól lehet valaki kommunikáció és médiatudmány szakos hallgató szeptembertől.

20 óra 35 perc - Orvosok, jogászok, színészek, katonák

Aki orvos akar lenni, ráadásul állami finanszírozásban, annak legalább 417 pontra van idén szüksége. A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán az általános orvosi szakra 417 ponttal lehet bekerülni. A Pécsi Tudományegyetemre az általános orvosi képzésre szintén 417 pontot kellett gyűjteni a felvételizőknek, míg a fogorvosi szakra 423 ponttal lehet bejutni. A Semmelweis Egyetemen az általános orvosi képzés 436 (költségtérítéses képzésen 415), fogorvosi képzésben pedig 433 pont a limit.

Néhány helyen elég volt a 200 pontot elérni, hogy valaki bekerüljön a jogász szakokra, az állami finanszírozású jogász képzéshez azonban legalább 416 pont kellett. A legmagasabb pontszámot az ELTE jogász képzéséhez kellett gyűjteni (427-et), míg Győrben a Széchenyi Egyetemen elég a 416 pont is. 

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen nappali állami finanszírozású képzésben a kameramanok pontszáma a legmagasabb (401), a gyártásvezetők, rendezők, hangmérnökök, televíziós műsorkészítők, dramaturgok és színművészek esetén is 400 pontnál húzták meg a határt.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre a katonai gazdálkodási szakra (383) és a katonai vezetői (388) szakra kellett idén a legtöbb pontot gyűjteni.

Veszprémben az informatikai képzésre nem egyszerű bekerülni (főként a költségtérítésesre nem), hiszen 466 pont kellett a gazdaságinformatikus képzéshez, 478 a mérnök informatikus képzéshez és 446 pont a programtervező informatikus képzéshez. Állami finanszírozású képzésre ugyanakkor 298, 375, illetve 298 ponttal lehetett bejutni.

20 óra 13 perc

Beindult a felvi.hu: ennek alapján portálunk hamarosan nyilvánosságra hozzá a legnépszerűbb képzések ponthatárait. 

20 óra 1 perc

Dux László felsőoktatásért felelős helyettes-államtitkár elindította a ponthatárokat a Millenárison.

A felvi.hu oldalon egyelőre azonban még nem jelentek meg az idei pontszámok: a felsőoktatási portál az óriási terhelés miatt nem tölt be.

19 óra 20 perc

A hivatalos ponthatárok elsőként a www.felvi.hu honlapon jelennek meg.

A Millenárison "Pont ott Parti" várja idén is a diákokat, a programok már délután 4 órakor elkezdődnek: bemutatkozik több felsőoktatási intézmény, szó lesz külföldi tanulmányutakról, ösztöndíjprogramokról, nemzetközi szakmai gyakorlatokról, továbbá arról is, hogyan keressen valaki albérletet vagy diákmunkát.

A ponthatárokat este 8 órától óriáskivetítőkön teszik közzé. A regisztrált jelentkezők az e-felvételi során használt személyes oldalukon (Én felvim) is megtalálják a jelentkezéseikhez tartozó ponthatárokat.


A kisalfold.hu és nyugatmagyar.hu csütürtök este mind a győri Széchenyi-egyetem, mind a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetem összes induló képzésének felvételi ponthatárát közzé teszi - érdemes tehát ránk kattintani!

Előzetes esélylátolgató cikkünket ide kattintva találják!


Akik felsőoktatási felvételi jelentkezési lapjukon megadták a mobiltelefonszámukat, azok sms-ben is kapnak értesítést.

A küszöbponthatár 200 pont. Ebben az évben is a teljes mértékben magyar fejlesztésű számítógépes rendszer állítja szakonként országos rangsorba a jelentkezőket az általuk elért felvételi összpontszám alapján, majd a legjobb teljesítményű jelentkezőtől kezdve elhelyezi őket az általuk első helyen választott felsőoktatási intézménybe és képzésre.

A szakemberek szerint nehéz megjósolni az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, azokat a létszámkeret és a felvehető összlétszám mellett a jelentkezők teljesítménye is befolyásolja.

Minél több jelentkező szeretne bejutni az adott képzésre, annál valószínűbb, hogy ott magas lesz a megállapított ponthatár.

Általánosságban a jelentkezések alapján annyi bizonyosnak mondható, hogy magasak lesznek a pontszámok azokon képzéseken és intézményekben, ahol hagyományosan nagy a túljelentkezés.

A ponthatárok nyilvánosságra hozatala után az Oktatási Hivatal valamennyi jelentkezőnek besorolási határozatot küld arról, hogy ő az egyes jelentkezési helyeken hány pontot ért el, ott mennyi a ponthatár, valamint besorolást nyert-e valamelyik jelentkezésére, és ha igen, melyikre.

Olvasóink írták

  • 2. sorok_közt 2012. július 23. 21:09
    „? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?”
  • 1. Madarász 2012. július 23. 11:42
    „"Felvételi ponthatárok 2011: minden kiderült!
    Eldőlt a felsőoktatásba jelentkező csaknem 141 ezer diák sorsa: a felvi.hu-n nyilvánosságra hozták az idei felvételi ponthatárokat."

    Aztán érdekel valakit mi volt tavaly?! Vagy visszautaztunk az időben?! Ekkora égés ismételten...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hömpölygő árvíz: nézze meg mennyire kritikus a helyzet Bőnyön videón

A következő öt órában tetőzik Bőnynél a Cuhai-Bakony-ér. 120 katona segíti végre a védekezést a bőnyi gáton. Tovább olvasom