Kisalföld logö

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra -1°C | 10°C Még több cikk.

Csődközelben az év vállalkozója

Győr - Kormánygaranciára vagy 2,5 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy helyreálljon a győri Integrál-Hexa Zrt. működése – ezt a megye egyik legnagyobb építőipari cégének vezérigazgatója, Imre István nyilatkozta.
Ő ezt a körbetartozásokkal és a bankok hitelezési gyakorlatával magyarázza. Közvetlenül 350, közvetve 3000 ember munkahelye van veszélyben. Nagyon nehéz, csődközeli helyzetben van a megye egyik legnagyobb építőipari cége, az Integrál-Hexa zrt. – ezt a tulajdonos-vezérigazgató, Imre István nyilatkozta a Kisalföldnek. Azt állítja: két és fél milliárd forint vagy kormánygarancia kellene a megújuláshoz.


– Hogyan jellemezné cége pénzügyi helyzetét?

– A gazdasági világválság szenvedő alanya az Integrál. Nagyon nehéz a pénzügyi helyzetünk. A bankok hiteleinket lejáratták, szinte egy hónapon belül kell visszafizetnünk több milliárd forintot, ami lehetetlen. Korábban lehetőség volt évekig tartó hitelmeghosszabbításokra, most pedig rövidre zárva, azonnali inkasszó beszedéssel az összes tevékenységünkből származó bevételt lefogják. Ez olyan, mint egy kivégzés és gazdasági csődhöz vezethet. Nagyon nehéz a helyzete annak a körülbelül százötven alvállalkozónknak is, akik tisztességesen elvégezték munkájukat, elismertük teljesítésüket, de jogosan járó pénzükhöz nem tudnak hozzájutni. Ez a pénz megvan, de nem nálunk, hanem a bankoknál. Tovább gerjeszti a problémákat, hogy a bankok jelenleg nem helyeznek ki hiteleket az építőiparba.


– Mit jelent ez?

– Lenne ugyan munkánk, de a bankok nem nyújtanak kölcsönt az előfinanszírozáshoz, mert nem támogatják az iparágat.


– Mondhatjuk, hogy a csőd felé tart a cég?

– Igen. Még nem adtuk fel, nemcsak magunkért, hanem a beszállítókért is dolgozunk.


– Tud arról, hogy többtucatnyi vállalkozás felszámolási eljárást kezdeményezett az Integrál-Hexa zrt. ellen?

– Igen, ez természetes reakció, amit egyezségek kötésével igyekszünk kivédeni. Az építőipart átszövő körbetartozások láncreakciót indítanak el. Lehet, hogy az Integrált be lehet dönteni, de vele együtt bedől háromszáz másik cég, tehát nem ez a megoldás. Ha kormánygaranciát kapunk – amiről két hónapja már szó volt –, akkor a társaság működése helyreáll, és három éven belül le tudjuk rendezni a tartozásokat.


– Mennyivel tartoznak az alvállalkozóknak és a bankoknak?

– Két és fél milliárd forint kellene a teljes megújuláshoz, ami kormánygarancia nélkül elképzelhetetlen. Ha ezt megkapnánk, minden beszállító a pénzéhez jutna, rögtön projekteket nyernénk, hiszen meglenne hozzá a hátterünk, és a bankok is szép lassan visszakapnák hiteleiket. Egyelőre azonban mindenki csak beszél arról, hogy megmentik az építőipart. A tartozások fejében egyébként az alvállalkozóknak megengedtük, hogy különböző ingatlanjainkra jelzálogjogot jegyezhessenek be, ez mindenképpen biztosíték a számukra.


– Csak a válság az oka a gondoknak, vagy valamit az Integrál is hibázott?

– Tavaly november óta esik vissza az építőipar. Az állami és az önkormányzati beruházások leállása már korábban is érezhető volt. Cégünk stratégiájában más dolgok is szerepeltek, többek között saját finanszírozásban, banki hitelből megépítendő új projekt...

Ha a finanszírozó bank nem áll mellénk, egyszerűen nem tudunk vállalkozni. A tárgyalások most is folyamatban vannak – mondta a vezérigazgató. Fotó: H. Baranyai Edina
Ha a finanszírozó bank nem áll mellénk, egyszerűen nem tudunk vállalkozni. A tárgyalások most is folyamatban vannak – mondta a vezérigazgató. Fotó: H. Baranyai Edina

– ...az alsópáhoki szálloda?

– Igen. Ha erre tavaly novemberben megkaptuk volna a hitelszerződésnek megfelelő összeget, akkor ma az Integrál rózsás helyzetben lenne. Ezzel párhuzamosan visszaestek a beruházások, új szerződéseket nem lehetett kötni, a bankok pedig kint lévő pénzeinket is besöpörték maguknak. Hogy hibásak vagyunk-e? Minden üzlet kockázattal jár, nem lehet minden döntés tökéletes. Az sem volt azonban előre beharangozva, hogy ilyen mértékű világgazdasági válság lesz, egy hónap alatt milliárdokat kell visszafizetnünk – emellett nem adnak új rulírozó hitelt, csak egyszerűen mosolyognak –, és mindezt az utolsó pillanatban jelentik be. A lefogott árbevételeinkkel – amelyeket egyoldalúan hiteltörlesztésre fordítottak – párhuzamosan nem szabadítják fel a biztosítékokat jelentő fedezeteinket sem, amelyekből pedig bőven tudnánk kezelni a jelenlegi tartozásainkat. A pénzeinket és az ingatlanjainkat is lefogják. Van olyan bank, amelynél a még fennálló hitelünk mögött csaknem ötszörös értékű ingatlanfedezet van. Nem tudom, hogyan lehet ezt megcsinálni ebben az országban.


– Mi igaz abból, hogy az Integrál-dolgozók több hónapja nem kapnak fizetést?

– A télen technikai szünetet tartottunk, mert a munkák folytatása nem tűnt biztosítottnak. Volt fizetési problémánk, ugyanis a bank lefogta a bérekre szánt összeget is. Két hónappal maradtunk adósak, amiből azóta az egyik hónapot már kifizettük, a másikat pedig a napokban fogjuk.


– Tud arról, hogy egyes alvállalkozók büntetőfeljelentést is tettek a cég ellen?

– Hivatalosan nem értesültem erről. Ha kell, állunk elébe, hiszen törvénysértés a részünkről nem fordult elő.


– Mikor dől el a cég sorsa?

– Jelenleg öt-hat megkeresésünk is van. Összességében többmilliárdos munkára köthetnénk szerződést, ha azonban a finanszírozó bank nem áll mellénk, egyszerűen nem tudunk vállalkozni. A tárgyalások most is folyamatban vannak. Ehhez még egy állami garancia is kellene. Ettől függ, hogy az Integrál folytatja, vagy kivonul a magyar építőiparból. Az utóbbi esetben át kell alakítani az egész céget.


– Mással foglalkoznának?

– Nem, továbbra is építőiparral.


– Csak külföldön?

– Van más országból is megkeresésünk, például projektvezetésre. Egy-két hónapon belül el kell dőlnie, mi lesz az Integrál sorsa.


– Hány ember megélhetése múlik ezen?

– Körülbelül háromszázötven alkalmazottunk van, és emellett a beszállítókon keresztül további háromezer, háromezer-ötszáz ember kötődik hozzánk. Ez azonban úgy néz ki, a bankokat egy cseppet sem érdekli, pedig ott is magyar emberek dolgoznak.


– Mi az oka annak, hogy az internetes cégbírósági adatok szerint a társaság székhelye 2009. március 26. óta nem Győr, hanem egy csepregi ház, és hogy már nem ön, hanem Dolhai András a vezérigazgató?

– Ez a helyzet rövid ideig, egy napig, technikai okokból állt fenn. Most újra én vagyok a vezérigazgató, és a cég székhelye is Győrben, a Bajcsy-Zsilinszky úton van.


Decemberben vette át a díjat

A vállalkozók napján, tavaly decemberben Budapesten, a Művészetek Palotájában állami, gazdasági és közlekedési minisztériumi kitüntetéseket, valamint a 2008. év vállalkozója díjakat adták át. Az utóbbi elismerést mások mellett Imre Istvánnak is odaítélték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Steiner Kristóf kitárulkozik! - Plázacicás tinilimonádé

"Nem akartunk forradalmian új filmet létrehozni, hanem egy magyar tinilimonádét szerettünk volna… Tovább olvasom